LitteraturMagazinets recension av Hata Gustavsberg, Agnes Lindström
Snabbläst ungdomsdebut om identitet och rastlöshet
Agnes Lindström är utbildad socionom och älskar att prata och berätta lika mycket som hon älskar att lyssna på andras livsberättelser. I hennes debutroman ”Hata Gustavsberg” låter hon 15-åriga Miranda berätta sin historia, trots att hon inte alltid vet vad hon vill säga.
Mirandra är trött på livet i småstaden Gustavsberg. Hon är trött på att det mest spännande hennes vänner kan tänka sig en fredagskväll är att kolla på film hemma, hon är trött på att ingen lägger märke till henne i skolan och hon är trött på inskränkta släktträffar. Hon vill göra mer med sitt tonårsliv, något nytt. Hon vill gå på fest, debattera politik och klottra feministiska slagord på sexisternas mopeder. Hon vill känna att hon lever. När Miranda under en särskilt plågsam släktmiddag utan att tänka sig för kommer ut som gay tar hon det som startskottet för hennes nya liv. I boken får vi följa med när hon försöker lista ut vem hon är genom att ompröva allt i sin tillvaro, inte minst sina vänner, sin politiska medvetenhet och sin sexualitet.
Lindström skildrar i sin debut ett rörigt tonårsinre som de flesta av oss nog kan relatera till på något sätt. Miranda är en karaktär som såväl skapar irritation som igenkänning för hur det är att vara tonåring och vilja rädda världen, vilja synas. Någonting som kan verka omöjligt i en svensk småstad som mest känns som mellanmjölk. Miranda är ett paradexempel på hur det är att vara ung och söka så intensivt efter en mer spännande tillvaro att det viktiga i vardagen glöms bort. Och snart blir hon ovän med sina vänner, för full på fester och tvingas ha hemligheter för de hon bryr sig om. Hur ska hon lösa det här?
”Hata Gustavsberg” är en snabbläst och luftig ungdomsbok om att finna sig själv. Tyvärr blir dialogen lidande av det snabba tempot, men med en annars okonstlad vardagston lyckas Lindström ändå mycket väl engagera och rama in ett tonårsliv och tonårsinre. Det är en bok om att fundera över vem en faktiskt är och vill vara, om identitetssökande och förståelse för samhället vi lever i och om att längta bort från vardagen och småstaden utan att riktigt veta vad en faktiskt längtar efter. Det är en bok om att söka. Söka efter något nytt och söka efter sig själv.
Mottagen: 2 september 2017
Anmäl textfel