Thrillern "Den som haver barnen kär" handlar om föräldraskap och relationen mellan förälder och barn. Viktoria Höglunds skönlitterära debut från i höstas finns nu som pocket.
Läs mer ...
Feelgood-författaren Jenny Fagerlund skriver hellre om vardag än om glassig lyx, och lyfter gärna frågor som många kan känna igen sig i.
Läs mer ...
LitteraturMagazinets Karin Cellton fick under bokmässans intensiva första dag möjlighet till en pratstund med Pascal Engman vars nya thriller handlar om så kallade "incels", män som hatar och på olika sätt avhumaniserar kvinnor.
Läs mer ...
LitteraturMagazinets Karin Cellton möter Michelle Sacks i en intervju om Sverige och Sydafrika, opålitliga berättare, moderskap och gemensamma läsupplevelser.
Läs mer ...
LitteraturMagazinets Karin Cellton möter Dag Öhrlund, författare till bland annat deckarna om kommissarie Ewert Truut. Den senaste boken i serien finns snart i en bokhandel nära dig.
Läs mer ...
LitteraturMagazinet möter författaren till skräckromanen "Staden". Camilla Sten avslöjar vad som ledde till boken som redan sålts till femton länder.
Läs mer ...
Mångsysslaren Inger Edelfeldt intervjuas av LitteraturMagazinets Karin Cellton, som inte bara läst hennes senaste novellantologi utan allt som Edelfeldt skrivit, och dessutom ljugit för biblioteket om att hon tappat bort en bok hon ville behålla.
Läs mer ...
Lagom till Förintelsens minnesdag kommer serieromanen "Vi kommer snart hem igen" av författaren Jessica Bab Bonde och illustratören Peter Bergting, som intervjuats av Mattias Lönnebo.
Läs mer ...
Thomas Bodström har tidigare varit Sveriges justitieminister och skrivit ett flertal böcker. LitteraturMagazinets Kristina Jägfeldt tog en pratstund med författaren, som är aktuell med den nya boken "Svenska brott – Bodenfallet".
Läs mer ...
Ola Lindholm har tidigare lett TV-programmet Wild Kids och varit chefredaktör för Kamratposten. Nu gör han sin debut som barnboksförfattare.
Läs mer ...
Daniel Sjö är författaren bakom ABC-boken "Astronauter, bläckfiskar, clowner". Boken har nyligen utkommit på Vombat förlag, men var egentligen inte planerad...
Läs mer ...
Carl-Johan Forssén Ehrlin är författaren som fått en dundersuccé med barnboken "Kaninen som så gärna ville somna". Vi bytte några ord med honom...
Läs mer ...
Författaren Mats Strandberg är högaktuell med sin bok "Färjan". LitteraturMagazinet ställde några frågor om framgångarna med boken, och om hur han firar Halloween.
Läs mer ...
Tecknaren Jonas Olsson (Olssons klotter) är ny bloggare på LitteraturMagazinet. Vi ställde några frågor...
Läs mer ...
Författaren och tv-profilen Björn Hellberg är aktuell med "De hatiska", den sjätte delen i den populära Loviken-serien. Själv läser han gärna "Doktor Glas" på sommaren.
Läs mer ...
Författaren Emelie Schepp debuterade år 2013 med boken "Märkta för livet". Nu är hon aktuell med del två i serien om åklagare Jana Berzelius, "Vita spår".
Läs mer ...
I höst kommer den åttonde delen i författaren Viveca Stens populära serie om morden i Sandhamn. I sommar läser hon Augustpristagare och thrillers.
Läs mer ...
Simona Ahrnstedt debuterade som författare 2010, och har sedan dess skrivit ett flertal kärleksromaner. Sommaren ägnas åt research och romancemässa i New York.
Läs mer ...
Viveca Lärn har skrivit otaliga böcker, för både barn och vuxna. I sommar läser hon klassiker, och gärna på bryggan.
Läs mer ...
Anna Laestadius Larsson debuterade för två år sedan med den historiska romanen "Barnbruden". I höst kommer den avslutande delen i trilogin, och sommaren ägnas åt research-läsning.
Läs mer ...
Katerina Janouch är aktuell med boken "Barfotaflickan", den åttonde delen i serien om barnmorskan Cecilia Lund. För LitteraturMagazinet berättar hon om sina läsplaner i sommar.
Läs mer ...
Den italienska författaren Silvia Avallones debutroman ”Stål” blev en dundersuccé när den kom 2010. Omdebatterad, hyllad, filmatiserad och översatt till 22 språk. Nu kommer hennes andra roman, "Marina Bellezza", som tar upp flera trådar från ”Stål”.
Läs mer ...
Journalisten Anna Kågström började rida igen efter 30 års uppehåll. Nu har hon skrivit en bok riktad till vuxna hästälskare.
– Det är inte bara jag som längtat tillbaka! säger hon.
Läs mer ...
Den norska författaren Siri Pettersen har fått stor uppmärksamhet i hemlandet för sin fantasydebut ”Odinsbarn 1” som precis komit ut i Sverige. I den har hon skapat en helt egen fantasyvärld, inspierad av nordisk mytologi och befolkad av varelser med svans.
Läs mer ...
Det är med skräckblandad förtjusning som Kristian Lundberg ser fram emot filmatiseringen av "Yarden".
– Det är som att vinka farväl till sin son när han går till skolan första skoldagen. Man vet inte vad som händer!
Läs mer ...
Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.
– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg
Läs mer ...
Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.
– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.
Läs mer ...
"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.
– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.
Läs mer ...
Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.
– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.
Läs mer ...
Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.
– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.
Läs mer ...
Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?
Läs mer ...
I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?
Läs mer ...
"Jag är den som är den" har precis lämnat tryckpressarna och Elin Lucassi är upprymd – eller "svimfärdig" som hon själv uttrycker det.
– Jag har blivit publicerad en mängd gånger tidigare men det är något alldeles speciellt att hålla sin egen fysiska bok i handen, säger hon.
Läs mer ...
För exakt 30 år sedan kom den första "Sune"-boken. Sedan dess har författarduon Anders Jacobsson och Sören Olsson givit ut ett hundratal barn- och ungdomsböcker med karaktärer som Bert, Håkan-Bråkan, Tuva-Lisa, Emanuel och Sune. Men de har inte en tanke på att sluta.
– Vi fortsätter så länge vi får idéer, säger Anders Jacobsson.
Läs mer ...
Hon skrev feelgoodromaner om gamla tanter och farbröder långt innan Fredrik Backman och Jonas Jonasson. Karin Brunk Holmqvists framgångar har kommit gradvis: Debut vid 50, genombrott vid 60 och nu vid 70 är hon en av Sveriges mest säljande författare.
– Jag har ingen tanke på att sluta, säger hon till LitteraturMagazinet.
Läs mer ...
Den 2 juni står Barbro Lindgren på Konserthusets scen i Stockholm och tar emot “Astrids pris" (ALMA). Prissumman på fem miljoner kronor tänker hon dela ut till släkt och vänner och tacktalet tar hon med en klackspark. Hon funderar faktiskt mest på vad hon ska ha på sig. Och barnböcker – ja, det har hon slutat skriva.
Läs mer ...
Thrillerförfattaren Lars Wilderäng är egenutgivaren som lyckats bättre än de flesta. Nu finslipar han på sin tredje roman som kommer ut i augusti 2014 – en dystopi om en svensk apokalyps.
– Det finns inte så mycket inom den genren i Sverige och det ska bli roligt att utforska den, säger han.
Läs mer ...
Tidigare har Majgull Axelsson alltid oroat sig för recensionerna. När "Jag heter inte Miriam" släpptes var hon, för första gången i sitt författarliv, inte nervös; hon anser själv att det här är hennes bästa bok.
– Den var viktig för mig att skriva, på just det här sättet, säger hon.
Läs mer ...
Deckarförfattaren Jens Lapidus gjorde dundersuccé med sin debutbok "Snabba cash" 2006 och har nyligen släppt sin femte kriminalroman, "Vip-rummet". I sommar ska han läsa Michael Connelly och David Peace.
Läs mer ...
Författaren, radioprofilen och feministen Annika Lantz har nylien givit ut sin första roman – "Det elfte budet" – där hon tecknar en satir över manssamhället.
– Jag läser mycket mer på sommaren, säger hon.
Läs mer ...
Högläsningen av Tove Janssons böcker under bar himmel när barnen var små är ett av hennes starkaste sommarminnen. "Vi brukade plocka svamp, lingon. När det var lunchtid la vi oss på backen och läste," berättar Susanna Alakoski.
Läs mer ...
Deckarförfattaren Sofie Sarenbrant har precis startat en podcast, "Deckarpodden". Men egentligen borde hon skriva på sin sjätte bok.
– Jag läser alltid mycket på semestern, säger hon.
Läs mer ...
Läsare och kritiker älskar Bodil Malmsten. Hennes loggböcker har hyllats unisont. Nyligen gav hon även ut en bok om konsten att skriva, "Så gör jag". Just nu fokuserar hon på att bli frisk efter en längre tids sjukdom och funderar på att läsa om Proust.
Läs mer ...
Deckarförfattaren Arne Dahl befinner sig för tillfället i ett skaparvakuum. Sista delen i hans deckarserie om Opcop kom i maj – och han har därmed lämnat de fiktiva poliserna Paul Hjelm, Kerstin Holm och Sara Svenhagen för gott.
Läs mer ...
– Jag behövde få berätta om det här på mitt sätt, säger Jonas Trolle som var spaningsledare i utredningen kring det spektakulära fallet Göran Lindberg, “Kapten Klänning”.
Nu kommer hans bok om polisens arbete med fallet.
På kuppen har han lärt sig måla med orden – och blivit sugen på att skriva fler böcker.
Läs mer ...
Lena Andersson har synts och hörts lite överallt sedan hon debuterade med “Var det bra så?” 1999. Men det var under 2013 som hon slog igenom på riktigt bred front när “Egenmäktigt förfarande” vann Augustpriset. LitteraturMagazinet fick en pratstund med en motvillig kändis.
Läs mer ...
Det senaste året har han gråtit offentligt på längden och tvären. Men snart ska han snyta sig, ordna storslagen show på Maximteatern i Stockholm och äntligen fira – att han lever! Möt Jonas Gardell ett år efter att första delen av "Torka aldrig tårar utan handskar" kom ut. Succén var aldrig given – men nu känner han till slut att hans vänner fått upprättelse.
Läs mer ...
LitteraturMagazinet fick ett samtal med 2013 års ALMA-pristagare, den argentinska barnboksskaparen Marisol "Isol" Misenta som skapat bland annat “Petit, det lilla monstret”. Nu kommer hennes fjärde bok på svenska, "Nocturne – Recept på drömmar".
– Jag känner stor empati med det barnsliga sättet att se på världen, säger hon.
Läs mer ...
Om det finns en matematisk formel för hur man blir en succéförfattare måste den stavas Camilla Läckberg. Ut i fingerspetsarna tycks hon personifiera den ultimata mixen av skicklig författare och tuff marknadsstrateg. Att hon dessutom har en fantastiskt förmåga att leverera one-liners gör förstås inte saken sämre. Nu firar hon tio år som författare.
Läs mer ...
I dagarna utkommer något så ovanligt som en feelgoodroman om flyktingproblematik. Men den brittiska författaren Karen Campbell tycker själv att boken mest av allt handlar om vänskap.
– Det finns så mycket mer djup i människor än vad man först tror. Och att likheterna är större än skillnaderna, säger hon.
Läs mer ...
Katarina Wennstam är aktuell med boken ”Stenhjärtat”, den andra boken i deckarserien om Charlotta Lugn och Shirin Sundin. Wennstam bygger nästan alltid sina intriger på händelser från verkligheten och "Stenhjärtat" är inget undantag. Grunden ett gammalt reportage hon gjorde som kriminalreporter på SVT.
– Brott mot små barn river upp hjärtat på vid gavel!
Läs mer ...
Tolv år efter succén med “Sandor slash Ida” kommer Sara Kadefors med en ny bok för unga vuxna.
“Lex bok” handlar om pressen på ungdomar att lyckas och ständigt vara på topp – på alla plan.
– Alla ska vara entreprenörer. Men många pallar inte, säger Sara Kadefors.
Läs mer ...
Elias Ericson debuterade i år med serieromanen "Åror" om en ung transperson som försöker hitta sin plats i ett kyligt Stockholm. Många debutanter har haft en lång resa till den första boken, men Ericson beskriver det som att den "bara hände". Han har nyss gått ut gymnasiet och "Åror" var det första större serieprojekt han genomförde hela vägen.
Läs mer ...
Det går att sätta många etiketter på författaren Aino Trosell. Arbetarförfattare, glesbygdsförfattare, kvinnoförfattare, deckarförfattare... 35 år efter debuten brinner hon fortfarande för skrivande
Den senaste romanen, “En egen strand” utspelar sig på en söderhavsö och är ett drama i nutid. Genom två utbrända systrar undersöker Aino Trosell utmaningarna för den moderna västerländska kvinnan – hon som har det så bra matriellt men som många gånger inte förmår ta tillvara på allt.
Läs mer ...
Chris Cleave, den brittiska författaren bakom storsäljaren “Little Bee”, ger nu ut sin roman “Guld” på svenska. LitteraturMagazinet träffade honom för ett samtal om politiska romaner, baksidetexter, vår föränderliga tid, moderna sagor och vårt behov av läsa och samtala om våra grundläggande rädslor.
Läs mer ...
Sami Said har gjort kometkarriär sedan hans hyllade debutbok “Väldigt sällan fin” kom ut i augusti 2012. För ett år sedan var han en helt okänd debutant. Sedan dess har han uppmärksammats i de flesta sammanhang i den litterära världen. Han har suttit i tv-soffor, tilldelats priser och skildrats i långa porträtt på kultursidorna. När LitteraturMagazinet träffade honom skissade han på sitt sommarprogram som sändes i P1 den 13 augusti 2013.
– Livet som uppburen författare skiljer sig inte så mycket från livet som outgiven författare, säger han när LitteraturMagazinet träffar honom.
Läs mer ...
En bok om bistånd, klassklyftor och livet i Bangladesh – på försäljningstoppen? Ja, det är faktiskt sant. “Innan floden tar oss” har sålt i över 60 000 exemplar och får bara fler och fler läsare.
– Svenska folket vill läsa om de här frågorna som rör vår globala värld, säger författaren Helena Thorfinn.
I höst börjar hon skriva på uppföljaren om Mina, Nazrin, Sofia, Janne och de andra karaktärerna i myllret i ett av världens fattigaste och mest utsatta länder.
Läs mer ...
Karin Alvtegens nya roman “Fjärilseffekten” handlar om en kvinna som får beskedet att hon har en obotlig sjukdom och snart ska dö.
– Döden kommer alltid som en chock, säger Karin Alvtegen.
Hon vet. Hon har själv varit med om denna chock flera gånger. Hela hennes författarskap började med ett dödsbud. Skrivandet blev en väg ut ur sorgen efter brodern som dog mitt i livet och så småningom kom kriminalromanen “Skuld” 1998.
Läs mer ...
När Vibeke Olsson debuterade som 17-åring 1975 med ungdomsromanen ”Ulrike och kriget” var det mer eller mindre en senastion. Så ung!
Idag har hon kluvna känslor för sin debut.
– Jag var tonåring när jag skrev. Hade det varit idag hade jag skrivit på ett annat sätt. Jag hade inte gestaltat det lika drastiskt utan försökt nyansera lite mer. Det är väl något man inser när man blir lite mer mogen, att antydningar kan vara mer skakande än de värsta scenerna.
Nu är hon mitt uppe i sin romansvit om 1800-talets Sundsvall.
– Det känns viktigt att påminna om var vi kommer ifrån. Det finns så mycket historielöshet. Välfärden är inte något cement som har funnits i urminnes tider. Det är en kort parantes efter tusen och tusen år av den starkes rätt, säger hon.
Läs mer ...
I den självbiografiska genombrottsromanen ”Det finns annan frukt än apelsiner" från 1985 använde Jeanette Winterson fragment från sin uppväxt. Nu berättar hon till slut sanningen om sin barndom – om det finns en sådan. Grymma detaljer från en kärlekslös uppväxt kommer i ljuset.
– Det jag hoppas folk tar med sig när de läser är att man kan man gå vidare och hitta sig själv och sin egen genuina röst även om man växt upp under de mest osannolika omständigheter, säger hon.
Läs mer ...
I sin nya roman "Förlåtelsen" kastar sig Hanne-Vibeke Holst som vanligt rätt in i den mest aktuella samtidsdebatten. Ett gisslandrama med islamistiska förtecken för historien framåt med hjälp av en effektiv "thrillermotor" samtidigt som vi får följa en släkt genom lögner och förtiganden.
– Vi luras så otroligt mycket. Och när vi luras kan vi inte få sanna relationer till varandra. Lögnen ligger och förorenar grundvattnet – även om du lever gott och har gömt den i garderoben, säger Hanne-Vibeke Holst.
De historiska avsnitten, där vi bland annat får en glänsande pärla av dansk ockupationstidshistoria, är ett helt nytt grepp i Holsts författarskap.
– Det var väldigt spännande och utmanande att gå tillbaka i tiden , säger hon.
Läs mer ...
Ingen trodde att en fackbok om vedhuggning skulle sälja – allra minst författaren själv.
– Förlaget kom med idén. Först hade jag ingen lust att skriva den, säger Lars Mytting, som hade två skönlitterära romaner bakom sig när han började skriva om huggning, stapling och eldning.
Men "Ved" sålde snabbt slut och förlaget fick trycka flera och fler upplagor. Nu har den sålts i över 200 000 exemplar i Sverige och Norge och översättning till bland annat finska och engelska är på gång.
– Jag får väl inse att den här boken blev min stora hitsingel. Den har sålt tio gånger så mycket som alla romaner tillsammans som jag någonsin kommer att ge ut, säger Lars Mytting.
Läs mer ...
Fredrik Backman är skribent och populär bloggare på tidningen Café. I dagarna romandebuterar han med "En man som heter Ove". Samtidigt ger han ut "Saker min son behöver veta om världen", en bok om att bli pappa som egentligen är en förlängning av bloggen.
– Förlaget var skeptiskt till hela grejen med två böcker samma år. Det är tydligen inte "så man gör" när man är debutant. Men de gav sig till sist.
Läs mer ...
Karolina Bång är serietecknaren som ständigt förnyar sig – från folkbilding till "snuskbuskis".
– Jag anpassar stilen efter tonen i berättelsen, säger hon.
I sitt tredje album, som kom hösten 2013, vänder hon och vrider på begreppet självhjälp.
Läs mer ...
Den amerikanska författaren Charlotte Rogans debutroman "Livbåten" ges ut på svenska i dagarna. Boken har en gastkramande intrig där ett trettiotal skeppsbrutna kämpar för sin överlevnad i en livbåt mitt ute på öppet hav.
– Att läsa om katastofer hjälper oss att uppskatta saker som vi tar för givna i vardagen, säger hon till LitteraturMagazinet.
Läs mer ...
Kerstin Ekman skriver för att det faller sig naturligt:
– Som att simma faller sig naturligt för en groda.
Och det är alltid den bok hon för tillfället håller på med som känns mest betydelsefull.
– Det som jag har skrivit förut verkar inte så viktigt när jag har något nytt att fundera fram och skriva ut.
Läs mer ...
Förra året kastade sig Bodil Jönsson in i debatten kring det nya åldrandet i boken ”När horisonten flyttar sig – om att bli gammal i en ny tid”. Hon har sedan dess rest land och rike runt och pratat om den nya ålderdomen. Nu kommer uppföljaren, ”Tid för det meningsfulla”.
Läs mer ...
Leif GW Persson lutar sig inte tillbaka. Han vill fortsätta utvecklas som författare och bär alltid med sig ”den stora romanen” som han ännu inte skrivit:
– Bättre sällskap på livets resa ges ej.
Här svarar han på LitteraturMagazinets fem frågor om böcker och skrivande.
Läs mer ...
Dramatikern och författaren Sara Stridsberg prövar en ny genre. I dagarna kommer hennes första barnbok – ”Mamman och havet” – som handlar om den ständiga konflikten mellan barns längtan efter närhet och de vuxnas längtan efter frihet. Mamman i boken vill läsa tidningen i fred och rymmer från sina två badkarsbadande barn genom att dyka rakt ner i toaletten och försvinna genom avloppssystemet.
– Jag kastar ut det jag skriver villkorslöst, det är lite som att skicka flaskpost, säger Sara Stridsberg.
Läs mer ...
Martin Widmark regerar på den svenska barnbokshimlen. Med en utgivningstakt på sex–åtta böcker om året är han ständigt aktuell. Varenda mellanstadiebarn känner deackarduon Lasse och Maja, Nelly Rapp och Halvdan Viking. Hans böcker är till och med större än Astrid Lindgren vad det gäller köp och lån. Nu översätts hans böcker om deckarduon Lasse och Maja till kinesiska – där ytterligare 300 miljoner möjliga läsare väntar.
Läs mer ...
Bengt Ohlsson – stående krönikör i Dagens Nyheter och författaren bakom skönlitterära böcker som "Gregorius" – har skrivit sin första renodlade fackbok. Det är ett personligt porträtt av den folkkära politikern Margot Wallström.
– Att skriva en biografi kändes som en logisk fortsättning efter "Rekviem för John Cummings”. Men det var plågsamt att gå ifrån fiktionen, säger han.
– Att skriva den den här boken var outhärdligt jobbigt.
Läs mer ...
Flera tecken i tiden pekar åt samma håll, att romantisk litteratur håller på att uppvärderas i Sverige. Författaren Simona Ahrnstedt, som skrivit två romaner om omöjlig passion där kärleksparet får varandra på slutet, tror att folk börjar tröttna lite på deckarvågen. Nu gör hon sitt bästa för att få svenskarna att ändra uppfattning om denna ofta bespottade genre.
– Det finns en schablonmässig syn och det tråkiga är att de som kritiserar romance ofta inte har läst de böcker de kritiserar, säger hon.
Läs mer ...
Våren 2011 kom deras första gemensamma bok ”Cirkeln”, en ungdomsbok som rör sig i gränslandet mellan utvecklingsroman, skräck och magi.
Nu har författarduon Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren precis släppt uppföljaren "Eld".
– Vi hade nog aldrig vågat ge oss på något så här stort på egen hand men när man är två blir det inte lika skräckinjagande, säger Sara Bergmark Elfgren.
Läs mer ...
För några år sedan släppte Anette Rosvall och Emma Hamberg en modern version av husmorsalmenacka och lanserade sig själva som ”husmorsorna”. Sedan dess har det blivit ytterligare två kokböcker – en om fredagsmys och en om mumsiga bakverk och efterrätter. Nu kommer den fjärde gemensamma kokboken. Denna gång hoppar de på ”matkasse”-trenden. Men i deras version vidareutvecklats idén ett snäpp. Den stressade barnfamiljen får handla själv – men blir å andra sidan betydligt mer flexibel. Handlingslistorna kan man ladda upp direkt i mobilen.
Läs mer ...
Barndomens somrar på den långsmala ön under den stora himlen har etsat sig fast och han glömmer aldrig sin morfars kusliga skrönor.
Nu ger Johan Theorin ut novellsamlingen "På stort alvar" som är sprungen ur sorgen över människor och platser som för alltid är borta. Han kallar den ”Ölandsboken”.
– Landskap påverkar människor och människor påverkar landskap, säger han.
Boken innehåller 15 berättelser skrivna under 30 år.
Läs mer ...
Viveca Lärns nya vuxenroman ”Öster om Heden” släpps i dagarna. Boken utspelar sig delvis under en safari i Kenya. Författaren fick idén till boken när hon själv var på safari med sin man – om missade därmed en hel rad exotiska djur eftersom hon satt kvar inne i jeepen och skrev febrilt i sitt skissblock när de andra tittade på lejonfamiljer och krokodiler.
Titeln anspelar på ett område i centrala Göteborg som kallas just "Öster om Heden". Men det är också en göteborgsk lek med ord – som Viveca Lärn inte trodde att redaktörerna i Stockholm skulle köpa i första taget.
Läs mer ...
Augustprisvinnaren Tomas Bannerhed ägnade tio år åt att skriva sin debutbok "Korparna" – en bok om "utsatthet, skuld, ensamhet och traditionens makt" enligt författaren själv.
LitteraturMagazinet pratade med honom om den långa vägen till den färdiga boken.
– Jag bodde i ett rivningskontrakt och levde i princip på vita bönor i tomatsås. Från början trodde jag inte alls att det skulle ta så lång tid att skriva boken, säger han.
Läs mer ...
32-åriga Petra Hulova har redan hunnit ge ut sex böcker hemma i Tjeckien. Men i Sverige är hon en helt ny röst. Hennes första bok ”Allt detta tillhör mig” kom ut på svenska i januari 2012 – en bok som föddes när hon som 21-åring studerade i Ulan Bator i Mongoliet.
– Jag ville säga något om världen – även om jag inte formulerade det för mig själv. Jag kände bara en stark drivkraft att skriva, säger hon.
Läs mer ...
Författaren och journalisten David Lagercrantz fick förtroendet att skriva Zlatan Ibrahimovics omtalade självbiografi som släpptes den 15 november 2011. Efter att ha samtalat med stjärnan i över 100 timmar - ofta över en godisskål - skrev han ner berättelsen om stjärnans liv. Att hitta Zlatans röst var en utmaning.
– Jag fick Zlatanifiera mig och tänka mig hur han skulle ha uttryckt sig.
Läs mer ...
Hennes debutbok är varken en gullig relationsroman eller en småputtrig deckare. Jenny Milewski skriver i stället om en sadistisk kirurg som mördar tonårsflickor med skalpell. Meningen är att läsaren ska bli rädd, adrenalinstinn och springa och låsa dörren.
– Min bok är en kärleksförklaring till den skräck jag själv gillar, säger debutanten Jenny Milewski.
Läs mer ...
En av alla spänningsromaner som kommer ut lagom till påsken 2012 är Henrik Tords ”Kum” – en gastkramande thriller som utspelar sig i Asien. Boken föddes ur ilskan över den utbredda barnprostitutionen runt om i regionen – och en frustration över att människor värderas olika.
Mellan raderna sipprar ett budskap fram.
– Men det var inget jag medvetet tänkte på när jag skrev. Jag ville bara skriva om något som berörde mig. I första hand är det en spänningsroman, säger han
Läs mer ...
Sara Beischers "Jag ska egentligen inte jobba här” uppmärksammades flera månader innan den gavs ut – tack vare den vårdskandal som briserade i medierna hösten 2011.
Men boken var inte tänkt som ett debattinlägg.
– Det är en skönlitterär roman. Jag ville beröra, säger hon.
Boken föddes ur de korta utkast och iakttagelser som Sara Beischer skrev under åren hon jobbade i äldreomsorgen.
– Jag kände att om detta måste jag berätta.
Läs mer ...
Ninni Schulman har precis släppt sin andra spänningsroman, ”Pojken som slutade gråta” – en uppföljare till hyllade debuten ”Flickan med snö i håret”.
Men kriminalfallen är bara en yttre form för det Ninni Schulman vill berätta. För henne är det väsentliga är att skildra människor som känner sig annorlunda. Hon vill också ge ett annat perspektiv på glesbygden.
– Det är speciellt att bo i en ort där man river hyreshus och monterar ner. Folk får en känsla av att allt bara går utför. Det här hade jag berättat om även om jag skrivit en vanlig roman, säger hon.
Läs mer ...
18-åriga Anton Yoseph har gjort sig känd hemma i Örebro som "the Poet". Nu ger han ut sin första diktsamling på eget förlag. Boken heter "Anton The Poet" och handlar om honom själv med fokus på åren mellan 14 och 18.
– För mig är den en väldigt stor kontrast mellan hur jag levde när jag var 14 och hur jag lever idag. Man utvecklas otroligt mycket som människa, säger han.
Läs mer ...
De senaste fem åren har varit omtumlande för författaren Kjell Eriksson. Han har skilt sig, krisat, lämnat Sverige, bosatt sig i Brasilien och Barscelona, avslutat deckarserien om Ann Lindell, träffat en ny kärlek och skrivit en självbiografi som rört om mycket känslor.
– Det är förstås pretentiöst att sätta sig och skriva om sig själv. Men en författare kan inte tänka så. Man kan bara skriva och så får man se hur läsarna tar emot boken, säger han.
I sommar kommer första boken i hans nya deckarserie – som utspelar sig på den brasilianska ö där han numera bor. Huvudpersonen heter kommissarie Santos och är något helt annat än Ann Lindell.
Läs mer ...
I många år var det teater som gällde för Monika Häägg. Hemma i Halmstad jobbade hon omväxlande som teaterregissör, skådespelare och manusskrivare. Men en dag fick hon en idé till en ungdomsbok. Efter flera års reseach kom första boken om bronsåldersflickan Fry. Idag har det blivit fyra böcker – alla utgivna i små upplagor på ett eget litet förlag. LitteraturMagazinet har pratat med henne om hur det är att skriva för en yngre publik och om framtida böcker.
Läs mer ...
Serieskaparen Joanna Hellgren debuterade 2008 – i Frankrike. På svenska fick vi lära känna henne först 2009 då första delen i triologin "Frances" kom ut.
– Jag skriver inte särskilt bra på franska så texten måste rättas en del. Det blir rätt kortfattat och avskalat. Kanske blir det en egen stil av det, säger hon.
Läs mer ...
Serieskaparen Nanna Johansson syns och hörs överallt – genom sin blogg i Nöjesguiden, i P3 och så förstås i sina egna serier som synts i en rad tidningar. I höstas kom hennes uppmärksammade tredje seriealbum “Välkommen till din psykos” – som är en blandning av galna idéer, skämt och viktiga budskap om orättvisor.
– Jag bara ritar, säger hon.
Läs mer ...
Simon Gärdenfors har fått mycket uppmärksamhet för sina seriealbum. Våren 2012 kom ”Död kompis” som handlar om sorgen efter en vän som dog en alltför tidig död.
I sina serier är Simon Gärdenfors nästan plågsamt ärlig.
Men att lämna ut sig själv kom inte naturligt.
– Det är någonting jag har fått öva upp. I början fick jag anstränga mig för att vara privat, säger han.
Läs mer ...
Det har varit mycket fantasy de senaste åren. Få etablerade svenska förlag satsar på science fiction, SF. Men ingen regel utan undantag. Hösten 2013 debuterade Pontus Joakim Olofsson med SF-romanen ”KoMo”.
– Jag vet inte varför så få svenska förlag vågar satsa på SF. Men jag tror att det är lite av samma anledning som det publiceras en flora av kändisbiografier just nu. Förlagen satsar på det som de tror är kommersiellt gångbart.
Läs mer ...
Hur är det egentligen att vara författare? Hur gör man? För att få inspiration till våra egna bokprojekt frågar vi experterna, författarna själva. Nu har turen kommit till Katarina von Bredow, aktuell med ungdomsboken ”Du & jag”.
Läs mer ...
Hanna Gustavsson är en ung svensk serietecknare som debuterade våren 2013 med serieberättelsen "Nattbarn". I albumet får vi följa en fjortonårig tjej, Ingrid, som råkar ut för grooming. Grooming som fenomen – att vuxna söker kontakt för att utnyttja minderåriga – ser Gustavsson som ett strukturellt problem.
– Det är många som inte tar sitt vuxna ansvar därute, säger hon.
Läs mer ...
Ransom Riggs är aktuell med boken "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn", en berättelse baserad på ett gäng vintagefotografier. När han inte är romanförfattare jobbar han med att skriva filmmanus. Just nu skriver han på den bok som ska bli nummer två i serien om 16-årige Jacob och den värld han hittar. Anna Lagerquist träffade honom när han var i Stockholm.
Läs mer ...
Frustration och ilska över hat och rasism på nätet fick komikern, skribenten och nätaktivisten Kawa Zolfagary att starta Facebooksidan ”Vita kränkta män” i oktober 2011. Han hade tröttnat på den låga nivån i tidningarnas kommentarsfält.
– Jag kunde skriva långa, resonerande texter och få kommentarer som ”Ja, men varför åker du inte till Kurdistan så slipper du problemet”, berättar han.
I ett sådant läge kan man gråta – eller skratta. Kawa Zolfagary valde det senare. Nu kommer boken där han samlat "the best of" Facebooksidan. Plus lite nytt.
– Egentligen är det hemskt och bedrövligt. Det är när det blir för absurt som det blir lite kul och man måste skratta åt det, säger Kawa Zolfagary.
Läs mer ...
Det började som en tanke om att skriva en stolt bok om den stora tacksamheten de båda känner gentemot sina mammor. Men utan att väja för svärtan, som också finns där. Resultatet blev en antologin där 13 skribenter skriver om sin mamma, morsa, mor.
– Vi är uppenbarligen redo för de nyanserade bilderna som är på riktigt, säger Sonja Schwarzenberger, en av de två redaktörerna till den rykande färska antologin ”Mor mamma morsan”.
Läs mer ...
Gun-Britt Sundström kammade hem priset för ”Årets översättning”. Hennes arbete med nyöversättningen av Jane Austens ”Stolthet och fördom” kallas både ”njutbar" och "gedigen” av juryn.
– Det är väl otaktiskt att erkänna hur roligt det är att översätta. Då är det väl ingen som vill betala för ens jobb, säger Gun-Britt Sundström med ett litet skratt.
Läs mer ...
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Thrillern "Den som haver barnen kär" handlar om föräldraskap och relationen mellan förälder och barn. Viktoria Höglunds skönlitterära debut från i höstas finns nu som pocket.
Läs mer ...
Feelgood-författaren Jenny Fagerlund skriver hellre om vardag än om glassig lyx, och lyfter gärna frågor som många kan känna igen sig i.
Läs mer ...
LitteraturMagazinets Karin Cellton fick under bokmässans intensiva första dag möjlighet till en pratstund med Pascal Engman vars nya thriller handlar om så kallade "incels", män som hatar och på olika sätt avhumaniserar kvinnor.
Läs mer ...
LitteraturMagazinets Karin Cellton möter Michelle Sacks i en intervju om Sverige och Sydafrika, opålitliga berättare, moderskap och gemensamma läsupplevelser.
Läs mer ...
LitteraturMagazinets Karin Cellton möter Dag Öhrlund, författare till bland annat deckarna om kommissarie Ewert Truut. Den senaste boken i serien finns snart i en bokhandel nära dig.
Läs mer ...
LitteraturMagazinet möter författaren till skräckromanen "Staden". Camilla Sten avslöjar vad som ledde till boken som redan sålts till femton länder.
Läs mer ...
Mångsysslaren Inger Edelfeldt intervjuas av LitteraturMagazinets Karin Cellton, som inte bara läst hennes senaste novellantologi utan allt som Edelfeldt skrivit, och dessutom ljugit för biblioteket om att hon tappat bort en bok hon ville behålla.
Läs mer ...
Lagom till Förintelsens minnesdag kommer serieromanen "Vi kommer snart hem igen" av författaren Jessica Bab Bonde och illustratören Peter Bergting, som intervjuats av Mattias Lönnebo.
Läs mer ...
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|