Recensioner - Mat
Överallt där hon syns och hörs lyser en genuin och okomplicerad matglädje igenom"
Fem år har gått sedan Zeina Mourtada startade sin matblogg. Inom ett halvår kammade hon hem ett matbloggspris och har sedan dess synts i TV och skrivit två kokböcker, i den senaste delar hon med sig av vegetariska recept från världens alla hörn.
Det är verkligen ingen slump att Zeina Mourtada blivit så framgångsrik på sin matlagning. Överallt där hon syns och hörs lyser en genuin och okomplicerad matgl...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
Ät din jävel : En bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör, Malin Haawind
Det är med en mycket personlig ton och full kontroll som Malin Haawind guidar läsaren genom en tvärvetenskaplig matresa i tid och rum"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Sandra Sandström
30 dagar vegetariskt : himla lätt & gott!, Carin Jämtin
Matens makt, Leif Mannerström, Britt-Marie Mattsson
Det blir en läsvärd odyssé genom kokkonstens historia, nya vinklar på berömdheter och mycket exklusiv mat"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Johan Köhler
Recepten i boken är en inspirerande blandning av extra allt. Både husmanskost och asiatiska influenser, både enkelt och pyssligt beroende på tillfälle. Och så de galna idéerna!"
"Vego hela dagen" är en kokbok för unga av Mattias Kristiansson. God och rolig mat som bara råkar vara vegansk.
Mattias Kristianssons främsta kännetecken är hans entusiasm. Han är en produktiv vegopredikant som visar att vegansk mat är precis som annan mat, bara godare. Han inledde vegobanan med en blogg och följde upp med en vegansk mattidskrift. Parallellt gav han ut ett antal vegokokböcker för vuxna. Nu är det dags f&oum...
LitteraturMagazinets recensent:
Frida Holmen Niblaeus
Veckans favoriter : middag på bara 30 minuter, Sara Begner
Jag tror alla kan få inspiration till att göra middagarna under vardagarna lite enklare, godare och roligare med hjälp av den här kokboken – oavsett om man är mästerkock eller ej"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Pernilla Flisberg
Rätt ur jorden : handbok i självhushållning, Bella Linde
"Rätt ur jorden" lyfter fram kunskap som alltid funnits och varit livsviktig, men som vi idag är på väg att förlora. Det är en uppslagsbok att luta sig tillbaka mot och inspireras av"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Jonna Lindberg
Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk, Ulrika Hoffer
Här är det någon som har tänkt till och gjort en riktigt bra avvägning"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Ett par gapskratt bjuder boken på men framför allt kantas läsningen av fniss, grimaser, höjda ögonbryn och små utrop"
Forna tiders mat har vi fnissat åt förr, vare sig det är historieätare i teve som beger sig till medeltiden, ett urklipp ur husmorskalendern från matransoneringsåren eller ett blogginlägg om den bruna maten på 70-talet. Det är enkelt att skratta åt eftersom det inte rör oss, det var ju så längesen och nu vet vi minsann bättre. Eller?
Boken "Matnostalgi" tar sin början 1970 och kryssar sedan fram mellan d...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Tore Wretman : maten och livet, Mats Ekdahl
Ibland glimmar det till, som i beskrivningarna av Wretmans barndom och forna tiders restaurangkök"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
LCHF hela livet! : en miljon menyer för hälsa och viktminskning, Klara Desser
för säkerhets skull har recepten försetts med varningstexten "Bara till fest!""
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Bombay Takeaway : Indien genom maten, Malin Mendel Westberg
En mix som får smaklökarna att krulla sig lite och ger mig hemlängtan till ett land som jag aldrig har besökt"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
En bra hjälpreda för den som vill bort från den söta köpeglöggen"
Få saker associeras lika starkt med julen som doften av glöggkryddor och få presenter är lika välkomna som en egentillverkad flaska glögg. "Glöggboken" kan bli en bra hjälpreda för den som vill bort från den söta köpeglöggen och den uttjatade pepparkakan med grönmögelost.
Boken innehåller så klart recept på glögg, från saftglögg till starkvinsglögg, men också rec...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Fixa julen : proffsens bästa tips för en lyckad jul, Bengt-Göran Kronstam
Det som gör att den här boken får mig att längta efter julen är Jan Gradvalls uppslag med julfilmstips"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Vinterns goda : mat, bakat, sött, Åsa Swanberg
Julhelgen får stå tillbaka för vintern som helhet"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Mer om livet och smakerna på Smultrongården, Eva Eriksson
Boken är ytterst personlig och intim vilket kan vara både smittande och avskräckande"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Jag älskar när grävande journalister också är berättande journalister"
Det är ibland med bävan och ibland med triumf man vänder blad i Mats-Eric Nilssons nya bok om matfusket. Denna gång handlar det om var restauranger serverar – egentligen.
Kardemummabulle: Vetemjöl, mjölk, smör, socker, jäst, ägg, kardemumma, salt, florsocker. Enkelt, eller hur? Det är väl inget uppseendeväckande med en kardemummabulle? Nej, om det inte vore för att detta är den enda innehållsf&oum...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 : 100 kaloriberäknade recept, Ulrika Davidsson
Det märks att hon är ett proffs som känner sina läsare. Hennes stil är lättillgänglig, enkel och förklarande"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Mannerströms fisk, Leif Mannerström
Naturligtvis finns det mer eller mindre krävande recept men ingenting känns omöjligt"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Allt i en gryta, Lisa Lemke
Det här kan bli en klassiker i många kök där man vill eller måste göra andra saker medan maten står på spisen"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Det här är framför allt en tillbehörsbok men jag gillar kombinationen av recept i början som mer liknar menyförslag"
Den här boken behövs i Sverige idag av två anledningar; vi äter hamburgare på snabbmatställen och vi äter samma tacos varje fredagsmys. Så fundamentalt fel alltså! Hamburgare ska lagas hemma och tacos ska varieras.
Om man läser Lena Söderströms bok "Hamburgare och texmex" kan man få en smärre aha-upplevelse. Hur många salsor finns det i världen egentligen? Man inser hur enkelt det är att varier...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
United States of Cakes, Roy Fares
Jag har svårt att bestämma mig för vad jag tycker om att en trimmad man med bar överkropp äter bakelser på vart och vartannat uppslag"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Veggivore, Cecilia Vikbladh
Hon har ett ekologiskt tänk och är bra på att argumentera för såväl människors som djurs välmående"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Allting gott och alldeles för mycket, Edward Blom
Typsnitt och layout påminner om finare kokböcker som de såg ut någon gång mellan 1960 och 1980"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Det skulle kunna bli tjatigt men Åsa Swanberg lyckas hitta olika ingångar till varje text och anpassar tonen efter personen"
I "Bagarnas bästa bröd och bakverk" har Åsa Swanberg och Malou Holm träffat några av Sveriges främsta bagare och konditorer.
Vilka kan det vara? tänkte jag först. De kända kockarna kan man ju räkna upp i sömnen men bagarna känns inte lika självklara. Nu visade det sig vara nästan lika enkelt faktiskt. Vid första anblicken av porträtten - det är 25 till antalet - utbrister jag nästan varje g&ar...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Al Dente, Samantha Santambrogio-Öberg
Två sidor senare är jag hejdlöst förälskad i Samantha Santambrogio-Öberg. Var har du varit i hela mitt liv?"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Monikas menyer för alla årstider, Monika Ahlberg
En energiinjektion som gör mig glad och fantastiskt hungrig"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Erika Wallman
Bonniers vegetariska kokbok, Ceclia Lundin
Fick jag klart min middag på en kvart? Nja, inte riktigt"
En fredagsmiddag på femton minuter? Det är upplägget för denna nya kokbok av Jamie Oliver. Allt du behöver är en matberedare, färska råvaror, och Mr. Olivers senast "bok-till-matlagningsprogrammet".
Så länge det finns en middag som måste tillagas verkar vår aptit på kokböcker och matlagningsprogram omättad. Jag är själv ingen anhängare av varken det ena eller det andra, men lockelsen i att...
LitteraturMagazinets recensent:
Nina Fries
December: Från adventspyssel till nyårspartaj, Jens Linder
För alla dem som dyrkar månaden december så finns nu en enkel, smidig lösning på allt bestyr"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Emma Kreü
Din matkasse, Emma Hamberg
Lockar till skratt, funderingar och väcker intresse för att laga de recept som presenteras"
Läs recensionen ...
Recension av profil:
Emma Kreü
Svampkokboken, Pelle Holmberg
Plus i kanten för kategorin om rester där det ges förslag på hur man kan fräscha upp det som blivit över i kylskåpet"
Läs recensionen ...
Recension av profil:
Emma Kreü
När Kate Moss citeras som något slags hälsoförebild för orden ”Nothing tastes as good as skinny feels” håller jag på att sätta den nytillagade bovetemuslin i halsen"
Titeln på Kristina Anderssons bok "Diabetes – du kan själv påverka" utlovar det man som diabetiker behöver så väl, lite kunskap och mycket inspiration. Jag tar mig därför an boken med en viss förväntan.
Boken är uppdelad i två delar där den första förklarar vad diabetes är och hur kost och livsstil påverkar sjukdomen. Den andra delen ger de mer konkreta tipsen.
Författaren uppmana...
Läsarrecension:
Annika Granath
Hembakat för alla, Anna Braw
En annan nackdel är att många av de recepten som finns med i denna bok redan blivit publicerade i tidigare böcker i serien"
Läs recensionen ...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist
Kärlek, oliver och timjan, Anna Bergenström
Kakorna blir inte sådär lite extra goda. De blir ordinära. Och det räcker inte när man står där där med tre kladdiga byttor"
Precis som titeln antyder är det här är en bok om klassiska bakverk. Men recepten är ombearbetade så det ska passa 2000-talsmänniskan. Några kakor är lite magrare än originalet, andra har fått nya ingredienser och smaker, ytterligare några görs på ett annat sätt än när de uppfanns till exempel med hallon i stället för aprikos i sachertårtan.
Som i de flesta kokböcker som ges ut i...
LitteraturMagazinets recensent:
Hanna Modigh Glansholm
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
LitteraturMagazinet recenserar
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
|
|