Debatt 

Millennium-debatten

Kan en författare äga sin karaktär?

Den nya Millennium-boken väckte debatt redan innan den släpptes under gårdagen. Jonna Lindberg frågar sig vem som egentligen har rätt att förvalta ett författarskap, och om det ens är möjligt för en författare att äga sina karaktärer.

Läs mer ...

Biblioteksstöket

Gränserna på biblioteken ska inte få dikteras av en finlitterär medelklass

Den debatt som från början handlade om biblioteksanställdas arbetsmiljö har mer kommit att handla om att bibliotek borde vara tysta platser enbart ägnade åt litteratur. Men det var länge sedan det var bibliotekens enda uppgift, skriver LitteraturMagazinets Sebastian Lönnlöv.

Läs mer ...

Författaren Taliah Pollack:

"Uppdrag granskning ger en skev bild av utbrett judehat"

Visst finns det problem med antisemitism i Sverige. "Men ingenting blir bättre av att peka ut enskilda befolkningsgrupper som boven i dramat" skriver författaren Taliah Pollack som har en annan bild av hur judar bemöts i Malmös utsatta områden. "Under de över 100 skolbesök jag genomfört i Malmö med omnejd har jag bara stött på lite problem en enda gång."

Läs mer ...

E-böcker på frammarsch

Varför är vi så rädda för Amazon?

När ska svenska bokförlag släppa sargen och erkänna att e-böcker är bra för läsarna, litteraturen och miljön? Det undrar författaren Claes Nero.

Läs mer ...

Alfons och Milla

"Gunilla Bergström förstärker könsmaktsordningen!"

Är det okej att uttrycka vilka fördomar och stereotyper som helst bara man i slutändan säger att det är okej att umgås ändå?

I veckan har sexismen i Alfons och Milla fått stor uppmärksamhet. "Det enda min treåriga dotter kommer minnas från filmen är att hon inte duger till att leka med pojkar på grund av sitt kön," skrev Joakim Lamotte. Filmvetaren och författaren Taliah Pollack analyserar här debatten och konstaterar: Gunilla Bergströms försvar håller inte – hon förstärker könsmaktsordningen.

Läs mer ...

Debatt om barns läsning

"Pappor, det är dags för pappa-son samtalet nu"

Kopplingen mellan skolresultat och läsning är entydig. All tillgänglig forskning pekar åt samma håll: killarna blir frånkörda. "Och det är inte som på vår tid, att de automatiskt särbehandlas positivt. De allra flesta platser på högskolorna i Sverige innehas idag av kvinnor. Våra söner måste göra något de aldrig behövt tidigare. Börja prestera. Annars kommer det bli väldigt många avbytare i Barcelona."

Läs mer ...

Vesna Prekopic svarar Johan Unenge om barns läsning

"Visst måste papporna ta ansvar – men också skolan"

Johan Unenge har skrivit en mycket läsvärd och uppskattad debattext om vikten av att pappor uppmuntrar sina sönder att läsa. Jag håller med till 100 procent men jag vill komplettera med en aspekt till denna värld av ansvarstagande föräldrar med både tid och kunskap att hjälpa sina barn. Det är denna: Klassamhället. Alla barn har inte föräldrar som kan hjälpa till med skolarbetet. Och det handlar inte om att man inte vill. Det skriver Vesna Prekopic, skribent i LitteraturMagaziet med bakgrund i skolans värld.

Läs mer ...

Debatten om barns läsning

Sju punkter för att få pojkar att läsa!

Barn gör som deras föräldrar gör! För att få barn att läsa måste deras föräldrar och andra vuxna börja läsa. "Ställ inte krav på barn och ungdomar och deras läsning som du inte kan leva upp till själv." Det anser Kåkå Olsen som skrivit en masteruppsats om pojkars läsning vid Lunds universitet.

– Det är sant att pojkar läser mindre och sämre än flickor, men det är framför allt sant att de läser andra texter, andra genrer och på andra sätt, säger hon och slår ett slag för att omvärdera vad pojkar underförstått "bör" läsa.

Kanske går det lika bra med facklitteratur och serier?

Läs hennes sju-punkts-program för att få pojkar att läsa.

Läs mer ...

Replik: Egmont bemöter kritiken

"Serier borde ta mer plats i skolan"

Debattören Elin Lucassi varnar lärare för att använda Egmonts utbildningsmaterial som baseras på serier. Hon lanserar sin egen modell och tycker uppenbarligen att det viktigaste är VAD man läser, inte ATT man läser. För varför ska man annars utesluta den möjlighet som Egmont idag erbjuder skolor med att använda serier i undervisningen? Det undrar Jonas Lidheimer, ansvarig för "Serier i Undervisningen" på Egmont.

Läs mer ...

Johan Unenge efterlyser mer engagemang i barns läsning

Lästräning lika viktigt som idrottsträning

Det är dags för alla föräldrar att börja engagera sig lika mycket i sina barns lästräning som i deras idrottsträning. Det tycker författaren och läsambassadören Johan Unenge. "Om samma engagemang som man kan finna runt idrottsarenor fanns i läsning skulle läslusten inte ha halverats på fem år som medierådet redogjorde för nyligen. Det är dags för alla föräldrar att stretcha och gå in och röra runt i barnens bokhyllor."

Läs mer ...

Slutreplik: Debatten om serier i skolan

"Jag är förvånad över reaktionen från Egmont"

Mitt debattinlägg kring serier i skolan har väckt reaktioner. Det som förvånar mig är att jag får en replik från just Jonas Lidheimer på Egmont! Det är ju trots allt skolan och lärarna som får mest däng i debattinlägget. Var är de kränkta pedagogerna?

Läs mer ...

Elin Lucassi: Om serier i skolan

"Skolan måste se upp när serieförlaget Egmont vill in i klassrummet"

Serieförlaget Egomont slår sina lovar runt klassrumsdörrarna. Genom satsningen "Serier i undervisningen" vill de få skolorna att köpa in Kalle Anka och Bamse i utbyte mot gratis lärarhandledning och serieworkshops. Men skolan får inte glömma att behandla serier i skolan på samma sätt som när exempelvis romaner och nyhetstexter används i svenskundervisningen– nämligen obundet, nyanserat och kritiskt. Det skriver LitteraturMagazinets medarbetare Elin Lucassi som har gedigen bakgrund i både skolans och seriernas värld.

Läs mer ...

Gymnasieläraren Natalie Duvkrans

"Finlitteratur är bättre för läsförståelsen än kioskvältare"

Hur ska läsförståelsen bland ungdomar förbättras? Efter PISA-undersökningen diskuteras flitigt hur trenden ska vändas. Klart vi ska uppmuntra barnen att läsa mycket. Men det spelar också roll vad vi läser, skriver gymnasieläraren Natalie Duvkrans. "För att utvecklas som människor behöver vi läsa skönlitteratur av hög kvalitet – så kallad finlitteratur."

Läs mer ...

Manne Fagerlind, författare

Spoilers är ett stort problem

Det är roligare att läsa en bok om man inte vet vad som ska hända. "Jag tror att spoilers är ett stort problem för litteraturen i stort. Böcker är utsatta för så hård konkurrens i vår tid, från filmer, påkostade tv-serier, roliga små appar, en hel uppsjö av moderna tidsfördriv. Vi måste låta det vara lustfyllt och spännande att läsa, och spoilers tar bort en stor del av glädjen" skriver författaren Manne Fagerlind.

Läs mer ...

Norska författaren Tom Egeland: "Skamligt och obegripligt"

Dansen på Stieg Larssons grav

"Förlag världen över hållen andan av upphetsning och glädje. En ny Stieg Larsson-bok! De dansar på Stieg Larssons grav. Det är ingen vacker syn.

Från ett författarperspektiv det uppenbart: Ett litterärt universum tillhör författaren – punkt slut! Juridiskt och ekonomiskt har självklart rättighetsinnehavarna lagen på sin sida. Men i mina ögon har de inte en moralisk eller litterär rätt att klampa in i en avliden författares litteratur.

Deckare tillhör ett kommersiellt kretslopp och då slår uppenbarligen inte den etiska ryggmärgsreflexen till. Jag kan bokstavligen höra det plingande ljudet från kassaapparaterna." Det skriver den norska författaren och litteraturkritikern Tom Egeland.

Läs mer ...

Johan Unenge om barns läsning

"Ge barnen det utrymme de förtjänar på landets bibliotek"

Biblioteken väljer kategoriskt att förbise vilka som är deras storkunder. Barn- och ungdomar lånar i särklass mest böcker på landets bibliotek – men de får ofta nöja sig med en minimal del av utrymmet. Ge barn- och ungdomsböckerna halva ytan på landets bibliotek! "En större yta skulle föra med sig en rad finesser," skriver författaren Johan Unenge som var Sveriges läsambassadör 2011-2013.

Läs mer ...

Samma gamla skuldbeläggande av mamman som vanligt

"Jesper Juuls 'Ditt kompetenta barn' ger mig bara ont i magen"

Jesper Juuls pratar om att man ska möta sina barn med respekt och lyhördhet. Respektera barnets gränser och var tydlig med dina egna. Gott så. Men han ägnar så också åt klassisk mammablaiming. Det är ett väldigt fokus på mamman – och det står mig upp i halsen. Varför är vi så snabba att haka på? Och framför allt, varför läser vi tjejer de här böckerna? Vi läser dem och blir ännu mer osäkra, medan våra män sitter i TV-soffan och är autentiska.

Läs mer ...

Replik

Jesper Juul lättar mitt samvete

Anja Wikström är skeptisk till att Juul fokuserar på mammans brister men själv läser jag Juul med stor behållning trots mina slipade genusglasögon, och ju mer jag läser ju tryggare och mindre ängslig förälder blir jag, skriver Nina Ruthström i sin replik. Han serverar inte några koncept utan uppmanar oss föräldrar att sluta göra oss till så förbannat och slappna av och lita på oss själva.

I år kommer Juul ut med en ny bok om just pappan: "Pappa: Nya utmaningar som man och partner". Då får vi på riktigt se vad han går för gällande jämställdheten. Det blir spännande! skriver hon.

Läs mer ...

Femtio nyanser-trilogin

"Bullshit att kalla de här böckerna för feministiska"

Nu finns hela "Femtio nyanser"-trilogin på svenska. Böckerna har sålt fler exemplar än Harry Potter och givits ut i nästan 40 länder. Författaren har sagt att böckerna stärker kvinnor eftersom de skildrar en kvinna som upptäcker sin egen styrka och sexualitet – och att hon innerst inne är väldigt stark. Men att kalla trilogin feministisk "är fullständig bullshit", tycker Nina Ruithström. "EL James spär i stället på myten om mannen som kall, kåt och sexuellt aggressiv och kvinnan som ovetande och oskuldsfull. Jag tycker det är osmakligt att romantisera den våldsamma stalker-typen som i vår patriarkala värld inte alls är en fabel utan en otäck sanning," skriver hon.

Läs mer ...

Äldre artiklar

|  1  | 2 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2