Litteraturblogg: Henrik Elstad
Visa standardvy
Visa omslagsvy
Att ta in kollegornas tips kan leda till fina läsupplevelser"
Kollegialt lärande är mycket i fokus som ett sätt att utveckla lärande och likvärdighet inom skolan. Under ett litteraturår blir det också en del kollegialt läsande på olika sätt. I undervisningen används böcker i ämnesövergripande projekt, vilket leder till att vi lärare diskuterar samma böcker fast ur olika perspektiv. Det märks också i personalrummet där det blir mycket boksnack. Dessutom har det ställts in två bokbytarhyllor alldeles bredvid matplatserna. Där trängs pocketdeckare med facklitteratur och nobelpristagare.
Att ta in kollegornas tips kan leda till fina läsupplevelser. För en tid sedan kom min kollega Stela med en ”goodiebag” efter att ha varit på besök i hemlandet Bosnien. I den fanns förutom härligt kaffe och godis också en roman av nobelpristagaren Ivo Andrić. ”The Bridge on the Drina” visade sig vara en fantastisk historisk roman som utspelar sig i staden Višegrad under cirka 400 år. Huvudkaraktären i boken är Mehmed Paša Sokolovićs bro. Kring den utspelar sig olika berättelser om stadens invånare och den historiska utvecklingen för Bosnien. En helt fantastisk bok där bron står som symbol för det som knyter ihop olika kulturer, samtidigt som det finns krafter som vill splittra och förstöra det som bron innebär.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#Nobelpriset
#Bosnien
#litteraturåretpåbsg
5 mars 2017
Kommentera
På Birger Sjöberggymnasiet går litteraturåret vidare med Nobeldagsfirande, läslyft, bokcirklar och mycket annat (mer om det nästa år). Även avslutningen på höstterminen hade litterära förtecken. Och oj vad skönt det är med jullov nu!
På många program har det julpysslats och resultaten av det har visats upp i vår kafeteria. På samhällsvetenskapsprogrammet fick eleverna en eftermiddag tillverka julkort från någon känd person ställt till skolan. Allmänbildning utifrån programmets examensmål kombinerat med lite kreativ estetisk verksamhet, där eleverna fick sitta i årskursblandade grupper och till lite trivsam julmusik skapa glada julkort som de sedan hängde upp i girlander.
Politiker, vetenskapspersoner, musiker med flera har kommit med julhälsningar till eleverna, till exempel Marie Curie, August Palm, Bono, Torbjörn Fälldin, Frida Kahlo och Margeret Thatcher.
Naturligtvis fanns det också flera författare bland julkortsskrivarna, inte skolans egen inspiratör Birger Sjöberg. Mary Shelley är en personlig favorit och eleverna gjorde en fyndig tolkning av hur hennes hälsning skulle kunna se ut:
Mary (Wollstonecraft Godwin) Shelley föddes 1797 i London och var en engelsk författarinna och kvinnan bakom den världsberömda skräckromanen "Frankenstein".
God Jul, alla svenska elever! Jag hälsar Birger Sjöberggymnasiet med en julhälsning! Jag har nu vandrat genom era korridorer och observerat era lärosalar. NI ska vara tacksamma för eran skolgång. Ni alla får möjligheter att utbilda er själva till något grandiost. Men jag förstår inte den opersonella atmosfär som jag själv upplever när jag öppnar dörren. Ni sitter 20 personer bakom era, vad jag kallar "informationssnäckor" som gör hela era ansikten era likbleka, när era lärare talar och undervisar. Men det må kanske ha varit så i alla skolor i alla tider. Det kan man aldrig veta, då man själv var hemmalärd av far och frände. Dessa snäckor av metall och plast får er att förstå världen omkring, med ett få dussin tangenter. Allting händer så mycket snabbare. På min tid använde vi oss av tidningar och flaskpost som tog avlägset mer tid. Hujeda mig!
Jag lämnar er med detta: Vinternatten är svart likt Ingolstadts mörka gator, så se till att lysa ett ljus i ditt hus och låta det brinna så stearinet rinna.
Även personalen fick en fin julklapp i form av en film baserad på en bok. Sista dagen på jobbet för året avslutades med ett gemensamt biobesök där ”Fyren mellan haven” visades. M.L. Stedmans bok om Isabel och Tom som ställs inför ett moraliskt dilemma när de tar hand om det lilla till synes föräldralösa barnet har blivit en riktigt bra film. Inte ett öga var torrt i salongen efteråt.
Nu blir det nytt läslov såklart, förhoppningsvis med många platta, hårda paket!
Taggar:
#litteraturåretpåbsg
#jul
#jullov
#skola
23 december 2016
Kommentera
Höstlovet har på senare år också kallats för läslov för att uppmuntra elevernas läsande, även regeringen har hakat på konceptet. Vårt skolbibliotek har tipsat om läsning som passar för lov och för Halloween. Jag blev väl stående längst vid den senare hyllan…
Som lärare blir det inte ett helt läslov, men åtminstone ett par dagar extra så nu ska jag försöka gripa tag i den tiden. Hittills har jag hunnit med en bok som passar bra in på Halloween-temat; Johannes Pinters underhållande roman med den fantastiska titeln ”Vackra kyrkor jag besökt, och de fruktansvärda väsen jag där mött”. Den handlar om väktaren Aurelius som har ett hemligt uppdrag inom svenska kyrkan, att skydda allmänheten mot de krafter som hotar från Världen Bredvid. Det innebär att slåss mot allehanda övernaturliga varelser som zombies, troll, spökande schamaner med mera. Det är inte särskilt läskigt för den rutinerade skräckläsaren, men mycket underhållande då upplägget är lite originellt och emellanåt liknar lika mycket en reportagebok som en skönlitterär saga.
Det har varit väldigt mycket Island i min läsning i år och just nu återvänder jag till ön som har fångat mig på ett särskilt sätt. Jón Kalman Stefánsson har blivit en favorit bland författare, framför allt för sin fantastiska prosa, och ”Fiskarna har inga fötter” gör mig inte heller besviken. Ett exempel:
”Fjorden är kort som en tvekan, som någonting som knappt ens har börjat, den skyddas av Nipans tunga kraft, berget som hejdar ovädren och får världen att stillna: nätterna här kan vara så lugna och stillsamma att fjorden fylls av änglar och luften av det ljuva suset av änglavingar. Och då är det som om ingen mer någonsin kommer att dö.”
Efter dessa två väntar eventuellt Ivo Andric´ ”The Bridge on the Drina” som var en present från min arbetslagskollega från Bosnien. Delphine de Vigans senaste ”Baserat på en sann historia” ligger också bra till. Det var en bok som jag fick signerad av författaren på bokmässan. Enligt baksidestexten har hon inspirerats av Stephen King när hon skrev den!
Efter vecka 44 tar vi nya tag tills julen kommer med nästa läslov!
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#litteraturåretpåbsg
#skola
#läslov
3 november 2016
Kommentera
Med en knapp vecka tills dörren öppnas och Sara Danius tillkännager vem som får årets nobelpris i litteratur börjar det bli allt mer spekulationer. På Birger Sjöberggymnasiet försöker vi uppmärksamma det lite extra i år. Eleverna har via skolbiblioteket möjlighet att delta i en tävling där man får gissa vem som vinner. När dörren öppnas kommer det visas på storbild och förhoppningsvis har någon då tippat rätt! (Dessutom blir det lite extrapriser till exempel till "skolbibliotekariernas önskevinnare")
Lärarna fick ha en egen tävling som också har satt igång och än så länge finns bland annat Ismail Kadare och Margaret Atwood med bland de som tros ha en bra chans. Det är en återkommande tradition att försöka gissa vinnaren och inte helt oväntat brukar en och annan svensklärare lyckas med att träffa rätt.
Jag har i ett par år tippat att Ngugi wa Thiong´O borde ha en bra chans, men ännu har det inte slagit in. "En blomma av blod" och andra av hans verk kan gärna upptäckas av fler läsare. Det blev också mitt bidrag i lärartipset. Kadare har jag läst tidigare i år, "Krönika i sten", och tyckte mycket om det så visst är han en het kandidat.
Eventuellt kan det vara dags för en poet så jag har också slängt in en slant på Adonis respektive Ko Un. Många tror att Adonis har förverkat sina chanser genom sin debattbok "Våld och islam" som han har skrivit ihop med sin franska översättare Houria Abdelouahed som är psykoanalytiker. Nu brukar ju Svenska akademien hävda att de inte tar några politiska hänsyn i sina val, men kanske ligger det honom ändå i fatet. Det är trots allt en väldigt tendentiös skrift. Kritiken som riktas mot islamistiska regimer där religionen används som ett medel för förtryck är intressant och där är det inte så svårt att hålla med Adonis. Men eftersom det är ett angrepp även mot islam som religion hade det varit mer givande med en mindre ensidig debatt.
Taggar:
#litteraturåretbsg
#skola
#Nobelpriset
7 oktober 2016
Kommentera
På fredagen var två av Birger Sjöberggymnasiets klasser och besökte bokmässan i Göteborg. Det är en fantastisk möjlighet att kunna ta med elever dit för att ta del av litteratur, intressanta föredrag och allt annat. Genom eleverna upptäcker man som lärare också en del annat som man själv inte har så bra koll på, till exempel bloggare och youtube-profiler.
En klass från ekonomiprogrammet var nere för att studera hur montrarna ser ut och hur utställarna marknadsför sig på mässan. Samhällsprogrammets elever hade i uppgift att ta reda på bland annat hur årets tema om yttrandefrihet tas emot av besökare och utställare. Dessutom genomfördes en selfietävling där den som lyckades ta flest kort ihop med någon känd person vinner. (Frågan är om Mumintrollet ska räknas.) Det gav ju också en och annan lärare en ursäkt för att ta bild med sin idol…
Som lärare är Bokmässan alltid ett bra tillfälle för fortbildning. Med det utbud som finns i form av intressanta föredragshållare, nytt material och användbar litteratur är det lätt att få inspiration till nya projekt. Efter att ha lyssnat till Gellert Tamas och Mattias Gardell om Lasermannen och Peter Mangs funderade jag på hur vi kan använda det i undervisningen. Hur kan vi prata om det som göder hatet och extremismen så att man får en förståelse för hur samhällsdebatten bidrar till en känsla av osäkerhet bland människor och i värsta fall terrordåd?
Taggar:
#litteraturåretbsg
#skola
2016-09-27
Kommentera
Det nya läsåret på Birger Sjöberggymnasiet är igång och många litterära upplevelser är inbokade"
Sedan något år tillbaka har skolan där jag jobbar ett tema för läsåret. Förra året var det schlagerår och det blev mycket av tonartshöjningar, paljetter, glamour och fjäderboa. När det närmade sig ett nytt läsår tänkte jag att det vore väl märkligt om en skola som är namngiven efter Vänersborgs egen skald inte ska kunna ha ett år som präglas av böcker och läsande. Så jag sådde ett litterärt frö hos våra rektorer som nappade direkt.
Vad kan då ett litteraturår innebära? Jag tänkte att det ska visa sig på min blogg under året. Hittills har det till exempel inneburit att rektorernas veckobrev (eller epistlar) nu innehåller en dikt eller ett citat från böckernas värld. När personalen delas in i arbetsgrupper får de namn efter författare (jag hamnade i gruppen F. Scott Fitzgerald). Det kommer också handla om hur vi arbetar med elevernas läsning, att vi har ett skolbibliotek i världsklass, ämnesövergripande projekt där litteraturen används som inspiration med mera.
Förutom det tänker jag mig också att jag ska läsa lite av Birger Sjöberg. Det är väl dags nu efter att ha jobbat här i 11 år. Kanske kommer det något om det på bloggen också.
Det nya läsåret på Birger Sjöberggymnasiet är igång och många litterära upplevelser är inbokade. Följ gärna med och se vad vi gör!
Avdelning:
Taggar:
#litteraturåretbsg
#skola
9 september 2016
Kommentera
Joe Hills nya roman handlar om hur människan drabbas av en epidemi som gör att den smittade självantänder efter en tid. Det är en ganska typisk dystopisk berättelse som rullas upp där samhället och dess värderingar sätts på prov. Med tanke på tillståndet i världen kan man ju fråga sig om det behövs, men mixen av aktuell samhällsskildring, intressanta karaktärer, drama och Hills känsla för humor gör det riktigt originellt och mycket spännande.
Som en försenad julklapp till mig själv lyckades jag lägga beslag på en signerad utgåva av ”The Fireman” och såg mycket fram emot att läsa boken under semestern. Därför var det aningen nervöst under några dagar när postombudet inte kunde hitta paketet, men som tur var kom det till rätta efter lite detektivarbete. Sedan fick jag hålla mig för att inte sluka boken i allt för stora tuggor, det tog en dryg vecka att avverka de 750 sidorna.
Hill är som bekant Stephen Kings son, vilket märks bland annat i de emellanåt något störande hintarna om kommande handling. Men där King allt oftare hamnar i gamla bekanta hjulspår är Hill en mer modern författare som än så länge lyckas förnya så väl sitt eget författarskap som genren. Den fantasifulla idén om sjukdomen ”Dragonscale” som bokstavligt talat sätter människor i brand förvaltas väl i berättelsen då den också ges en illusoriskt vetenskaplig bakgrund. Tack vare det och karaktärernas mångsidighet klarar ”The Fireman” balansgången att vara trovärdig trots de övernaturliga inslagen.
Några personer lyckas bemästra sjukdomen inom sig och får nya förmågor, bland annat mannen som kallas The Fireman men som egentligen är mykolog. En helt ogenerad blinkning till seriernas superhjältar. Hela boken är en sorts hyllning till fantastik och annan populärkultur som har inspirerat Hill, med oräkneliga referenser till allt från Harry Potter till Dire Straits. Mycket kul!
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#dystopi
13 augusti 2016
Kommentera
22 juni 2016
15 juni 2016
2015-12-01T23:13:07+09:00
2015-11-17T18:31:11+09:00
2015-10-31T22:08:54+09:00
2015-10-16T22:21:12+09:00
2015-10-14T21:47:55+09:00
2015-10-12T22:56:40+09:00
2015-07-04T00:02:43+09:00
2015-06-27T21:33:30+09:00
2015-06-06T23:06:22+09:00
2015-05-06T21:09:02+09:00
2015-03-29T00:19:14+09:00
2015-02-19T22:27:52+09:00
2015-01-20T19:41:17+09:00
2015-01-15
2015-01-13
2015-01-12
10 januari 2015
2 januari 2015
1 januari 2015
2014-12-31T21:37:19+09:00
2014-12-15
2014-12-03
2014-11-08T01:10:57+09:00
2014-11-04T05:31:44+09:00
2014-11-01T04:52:55+09:00
2014-10-28T04:05:14+09:00
2014-10-19T05:41:56+09:00
2014-10-18T19:39:44+09:00
2014-10-08T18:38:13+09:00
2014-10-07
2014-10-08T01:02:17+09:00
2014-10-05T16:28:56+09:00
2014-10-03T00:42:45+09:00
2014-09-27T23:02:20+09:00
2014-09-28T17:59:57+09:00
2014-09-27T01:20:27+09:00
2014-09-26T20:19:02+09:00
2014-09-13T00:12:21+09:00
2014-09-10T17:10:39+09:00
2014-09-03T18:22:16+09:00
2014-08-30T01:06:46+09:00
2014-08-25T03:58:14+09:00
2014-08-02T01:23:27+09:00
2014-07-22T04:49:20+09:00
2014-07-19T21:57:38+09:00
2014-07-16T00:15:56+09:00
2014-07-11T18:13:39+09:00
2014-07-10T23:19:39+09:00
2014-07-07T21:43:03+09:00
2014-07-03T19:55:33+09:00
2014-07-02T18:14:02+09:00
2014-07-01T20:01:09+09:00
2014-06-30T23:44:59+09:00
2014-06-24T22:51:57+09:00
2014-06-19T16:57:03+09:00
2014-06-12T23:38:57+09:00
2014-06-12T18:28:42+09:00
2014-06-07T22:19:59+09:00
2014-06-07T17:00:13+09:00
2014-06-05T20:31:52+09:00
2014-05-31T17:26:12+09:00
22 maj 2014
1 maj 2014
17 april 2014
10 april 2014
20 mars 2014
16 mars 2014
15 mars 2014
13 mars 2014
7 mars 2014
22 februari 2014
19 februari 2014
16 februari 2014
2014-02-08
7 februari 2014
31 januari 2014
30 januari 2014
24 januari 2014
21 januari 2014
19 januari 2014
16 januari 2014
14 januari 2014
12 januari 2014
2013-12-31
21 december 2013
18 december 2013
10 december 2013
6 december 2013
2013-12-05
24 november 2013
22 november 2013
15 november 2013
12 november 2013
2013-11-06
4 november 2013
1 november 2013
25 oktober 2013
2013-10-18
15 oktober 2013
8 oktober 2013
20 september 2013
14 september 2013
8 september 2013
4 september 2013
30 augusti 2013
27 juli 2013
31 maj 2013
26 april 2013
11 april 2013
5 april 2013
3 april 2013
1 april 2013
29 mars 2013
21 mars 2013
20 mars 2013
15 mars 2013
9 mars 2013
1 mars 2013
18 februari 2013
15 februari 2013
7 februari 2013
1 februari 2013
28 januari 2013
25 januari 2013
10 januari 2013
4 januari 2013
2 januari 2013
1 januari 2013
29 december 2012
27 december 2012
20 december 2012
18 december 2012
13 december 2012
10 december 2012
6 december 2012
1 december 2012
29 november 2012
23 november 2012
18 november 2012
10 november 2012
8 november 2012
21 oktober 2012
11 oktober 2012
1 oktober 2012
22 september 2012
8 september 2012
28 augusti 2012
26 augusti 2012
17 augusti 2012
6 augusti 2012
31 juli 2012
10 juli 2012
27 juni 2012
17 juni 2012
6 juni 2012
31 maj 2012
17 maj 2012
4 maj 2012
1 maj 2012
23 april 2012
12 april 2012
5 april 2012
31 mars 2012
21 mars 2012
14 mars 2012
7 mars 2012
3 mars 2012
24 februari 2012
21 februari 2012
Lista
recensioner av Henrik Elstad
Med skräcklitteratur som favoritgenre
Henrik har ett stort behov av litteratur, därför försöker han hela tiden upptäcka nya böcker och författare från olika genrer, tider och kulturer. Allra gladast blir han emellertid av riktigt bra skräcklitteratur. Föräldraskapet samt intresset för historia och politik påverkar ibland både valet av litteratur och tolkningen av densamma.
Fotbollens dramatik och popularitet är som gjord för spännande berättelser. Ändå är det märkligt svårt att hitta intressanta skönlitterära böcker om fotboll som vänder sig till vuxna. "Man är oftast hänvisad till biografier, historiska skildringar och reportageböcker" skriver LitteraturMagazinets Henrik Elstad som lusläst fotbollsböcker inför sommarens fotboll – Confederations Cup i Brasilien och EM i Sverige. Här är hans tips på bredvidläsning.
Läs mer ...
Finns det böcker som alla borde läsa? Eller finns det bara personlig smak? Den senaste veckan har det pågått en debatt om bra och dålig litteratur – och hur den som recenserar skriver om böcker. Trenden är att vara väldigt fokuserad på den egna upplevelsen och prata om sin egen personliga smak. "Ett perspektiv som jag tycker saknas lite är den betydelse som en bok kan ha i en mer allmän mening. Hur ”viktig” är boken?" skriver LitteraturMagazinets Henrik Elstad.
Läs mer ...
Vid flera tillfällen inbjuder boken till kontrafaktiska funderingar kring vilka vändningar historien kunde tagit"
När den första revolutionen i Tsarryssland bryter ut 1917 befinner sig Vladimir Lenin fortfarande i landsflykt i Zürich. Under våren tar han sig med tåg via Tyskland och Sverige till Petrograd för att förbereda sitt maktövertagande. Catherine Merridales skildring följer Lenin på hans resa och de turer som gjorde den möjlig. Det är en spännande berättelse om en avgörande episod för hur 1900-talet skulle ges...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
En bror att dö för, Anders Rosberg
Författarna är skickliga på att variera sig och på att konstruera övertygande detaljer till varje berättelse "
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
En nästan sann historia, Mattias Edvardsson
Den metafiktiva inramningen funkar och blir en härlig krydda för den litteraturälskande läsaren"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Där gryningen dröjer, Anna Lihammer
Även om den tredje delen i serien känns lite som en mellanbok finns det såklart fortfarande mycket som fängslar läsaren"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Det som gör historisk populärvetenskaplig litteratur relevant är hur läsaren genom historien kan se på sin egen tid med lite nya glasögon"
"Pestens år" är journalisten och författaren Magnus Västerbros andra bok. Det är en spännande skildring av en mörk period i Sveriges historia.
Det sista stora pestutbrottet i Sverige sker 1710 när nästan hälften av Stockholms befolkning dör. Magnus Västerbro skriver i "Pestens år" om en historiskt betydande händelse som har kommit i skymundan av slaget vid Poltava och Karl XII:s sista dramatiska år som kung...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Generation Loss, Elizabeth Hand
Sjuka själar, Kristina Ohlsson
Största anledningen till att det inte lyfter är ändå att det blir alldeles för tydligt att det är en deckarförfattare som skriver en skräckroman"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Minnesskymning, Mattias Kuldkepp
Författaren är skicklig på att skildra vardagsliv så att det bidrar till känslan av autenticitet utan att det stör spänningen"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Klart underhållande för den som gärna låter sig ryckas med i en historisk berättelse med mycket mystik"
I Thomas Årnfelts debut "Incidenten i Böhmen" får vi en lättillgänglig story om ockulta experiment och sökandet efter kunskaper om människan i en ny tid.
Thomas Årnfelts debut är en gotisk roman som utspelar sig i religionsstridernas Centraleuropa på 1600-talet. Boken med den säregna titeln är visserligen något ojämn, men klart underhållande för den som gärna låter sig ryckas med i e...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Alvernas liv, Muriel Barbery
Barberys återkomst är efterlängtad, och trots att filosofin till viss del är utbytt mot sagor och magi så känns stilen igen"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Rörelsen, John Ajvide Lindqvist
Lindqvist visar återigen prov på stilistisk skräckprosa och att han äger en originalitet som nästan ingen annan i genren"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Biskopen och korståget 1206 : Om krig, kolonisation och Guds man i Norden, Jonathan Lindström
Människorna, deras tankar, motiv och handlingar har stort utrymme i texten, vilket gör att en kommer ganska nära och förstår deras överväganden och beslut"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Det är fascinerande att genom Ekman och de historiska källor som hon har använt se naturen genom en 1700-talsmänniskas ögon"
Du behöver knappast skämmas om du inte har hört talas om Clas Bjerkander. Kerstin Ekman lyfter i sin nya bok upp en ganska anonym präst och naturvetare ur historiens mylla för att skriva en blommande biografi.
Som en sorts uppföljare till den tidigare essäboken "Se blomman" får en följa Bjerkanders liv och ta del av tidsandan under svenskt 1700-tal. Det sekel då Bjerkander växer upp råder frihetsideal, framstegsoptimism ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
En saga om tidens väsen, Ruth Ozeki
Bleeding Edge, Thomas Pynchon
Huruvida Pynchons roman om nätet och dess mörka sidor ska läsas som en varning eller endast som en tidstypisk skildring av den digitala världens framväxt är oklart"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Möjligen gör det kortare formatet att något går förlorat i jämförelse med de fantastiska romaner som har gjort författaren så populär"
Haruki Murakami är en av nutidens litterära superstjärnor och som sådan kommer man undan med en hel del. Novellsamlingen "Män utan kvinnor" ger viss underhållning i stunden, men skapar egentligen inga bestående intryck.
En känner igen stämningen och stilen i Murakamis kortare historier. Det melankoliska och vardagliga som strösslats med popkultur och relationer som skaver kan slå över i magiska förvandlingar och abs...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Waterloo 1815, Andrew Roberts
Känslan som lever kvar efter att ha läst boken är hur snabbt och delvis slumpartat historien kan vända"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Järnskallen, Nils Håkanson
Bokens styrka ligger mycket i hur 1910-talets Stockholm och den politiska utvecklingen skildras med ett väl anpassat språk."
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Det riktiga landslaget, Moa Svan
Moa Svans beskrivning av dessa smått absurda exempel gör att en tydligare ser hur obegripligt orättvis fotbollsvärlden och fotbolls-Sverige är"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Den inre kampen är minst lika viktig som den att överleva och försöka undkomma misären på fängelseön"
Ren Xiaowens debutroman ”Lägret” är ingen bok för känsliga läsare, det ska meddelas först av allt.
Det är skitigt, brutalt våldsamt, kroppsvätskor, övergrepp och förtryck om vartannat. Men det är också en roman om att hitta en utväg ur hopplösheten när verkligheten ter sig absurd och obegriplig.
Huvudpersonen Xiaolian togs in på mentalsjukhus efter att eventuellt ha begått m...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Det grönare djupet, Johanna Nilsson
Karin Boye hade nog varit nöjd med hur den kontrasterar mot originalet. ”Det grönare djupet” blir som en spegel mot den"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Än skyddar natten, Anna Lihammer
Gudskelov finns inte den tröttsamma spänningen mellan dem som så ofta används för att skapa romantiska förvecklingar i deckare. Istället är de jämlika karaktärer"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Skymningsporten, Jeanette Winterson
Winterson fångar in tiden och företeelsen på sitt eget sätt, med sparsamma men ändå målande formuleringar"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Tonen är ofta fylld av humor och fyndig lättsamhet utblandad med något som är mer allvarligt och mörkt"
Det där besvärliga samspelet med andra människor som pågår hela tiden är det genomgående temat för Tobbe Möllers debut, novellsamlingen ”Alla ska duscha”.
Visserligen är det en lite ojämn samling av berättelser, men det finns ett drag av originalitet i flera av dem som är intressant.
I titelnovellen bär huvudpersonen Robban på en skuld efter att indirekt ha bidragit till en annan persons i...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Det är bara lite cancer :Om livet, döden och myten om mig själv, Henrik Ekblom Ystén
Läsningen blir mer intensiv när kampen mot sjukdomen och reflektionerna kring både liv och död beskrivs så innerligt och nära"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Dränkt, Frida Andersson Johansson
Man kan läsa ”Dränkt” som en kritik mot samtidens hets efter det perfekta livet vad gäller karriär, hälsa, kärlek och självförverkligande"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
De användbara, Mattias Hagberg
På ett nedtonat men ändå effektivt sätt skildras den ondska som ryms inom såväl samhällsinstitutioner som hos den ”vanliga” respekterade medborgaren"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Litteraturen kan emellanåt vara pedagogisk och böcker som ”Rött uppror” har ett budskap om att demokratier inte är immuna mot fascistiska tendenser"
Efter succéer som ”Hungerspelen”och ”Divergent” är det flera författare som vill nå framgång med liknande koncept. En av dem är Pierce Brown med boken ”Rött uppror” som nu kommer på svenska. Men trots den lovande inledningen är helhetsintrycket en besvikelse.
Genom science fiction, fantasy och dystopier får vi visioner om hur det kan sluta om man inte gör motstånd. Samtidigt finns d...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Röd kärlek : en östtysk familjehistoria, Maxim Leo
Genom bra personliga berättelser blir historien mer begriplig och så är det också med Maxim Leos välskrivna familjehistoria"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Kongospår, Christian Unge
Givande läsning som håller minst samma klass som böcker av mer namnkunniga författare på bästsäljarlistorna"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Parasitus, Christian Johansson
Författaren jobbar med ganska vanliga scener och stämningar för att framkalla skräcken hos läsaren"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Trots att det finns brister i boken som gör att man kan tycka att betyget är lite i överkant, är det en riktigt ruskig bok även för vana skräckläsare"
När Stephen Kings roman ”Väckelse” ges ut är det en ganska unik händelse då den kommer ut i Sverige samtidigt som den amerikanska originalutgåvan ”Revival”.
Hängivna läsare kan konstatera att det har blivit bättre fart på den svenska utgivningen av Kings verk. De kommer också att känna igen sig i den nya romanen, på gott och ont.
”Väckelse” har kallats för en moder...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Granta 4 : Spöken, Albert Bonniers Förlag
Bokens kanske mest gripande bidrag är Janine di Giovannis reportage ”De dödas bok” som handlar om kriget i forna Jugoslavien"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Mina möten med De Verkliga Författarna, Claus Beck-Nielsen
Det är hela tiden svårt att avgöra vad som är påhittat och vad som eventuellt innehåller spår av sanning i romanen, men det spelar också mindre roll"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Ondska, Eirikur Örn Norddahl
Det är knappast originellt att ställa ondskan i relation till nazismen, det är gjort i otaliga böcker och filmer efter andra världskriget. Men Eiríkur Örn Norðdahl lyckas göra det igen utan att det känns uttjatat"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Eviga frågor om människans väsen och moral blir sällan så konkreta som när de ställs mot storslagen litteratur"
Vem var författtaren som hittade på arketypernas arketyp inom skräckgenren – Frankensteins monster?
Mary Shelley skrev ett av litteraturhistoriens mest mytiska verk – ”Frankenstein or, The Modern Prometheus”. Förutom att hon som 19-åring skapade en sådan arketyp för monstret, var också hennes eget liv dramatiskt.
I Merete Mazzarellas bok avhandlas analyser av boken, skildring av Shelleys liv och existentiella res...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Det röda arvet, Henrik Berggren
Flickor som skimrar, Lauren Beukes
Beukes sällar sig till en skara thrillerförfattare som börjar etablera sig som allt mer kända namn, till exempel Gillian Flynn, Tana French, Fred Vargas, Belinda Bauer, och S.J. Bolton"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Himmelstrand, John Ajvide Lindqvist
En lättsmält bok som visserligen ger lite spänning för stunden, men den ger inget bestående intryck"
Tempot i nya deckaren "Jaktmark" är så högt att författaren inte hinner bygga upp varken trovärdiga karaktärer eller en riktigt spännande historia.
Helene Tursten har skördat stora framgångar med sina deckare om Irene Huss. I nya romanen ”Jaktmark” är det Embla Nyström som är huvudperson och den göteborgska stadsmiljön är utbytt mot skogarna i Dalsland. Det kunde ha blivit en nutida variant...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Leona - Tärningen är kastad : kriminalroman, Jenny Rogneby
Förutom det ovanliga sättet att presentera ett ganska osannolikt brott är det huvudpersonen Leona som väcker intresset för berättelsen"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Stockholms undergång, Anders Fager
De noveller som tar fasta på gamla skräckteman som vampyrer, zombier och virus lyfter inte riktigt"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
De skugglösa, Ali Toptas
Hasan Ali Toptaş har kallats för en turkisk Franz Kafka och när man läser ”De skugglösa” förstår man varför"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Det som bär romanen är hur skickligt Pessl beskriver den ganska rationelle McGrath och hur han börjar ifrågasätta sitt eget förnuft"
Marisha Pessls andra bok ”Nattfilm” är en thriller som har ambitionen att röra runt en aning i läsarens hjärna. Resultatet blir en spännande bladvändare med inslag av svartkonst, hallucinatoriska upplevelser och action med högt tempo.
När den mytomspunne skräckfilmsregissören Stanislas Cordovas dotter Ashley hittas död tar journalisten Scott McGrath åter upp sitt grävande kring gåtan Cordova. Han bord...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Sverige år noll: VM-sommaren 1994, Robert Börjesson
Utväg: Fotboll, Erik Niva
Kanske är detta en bok för den fotbollstokige som vill övertyga en partner eller en vän om sportens betydelse"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Svartkonst, Jonas Lejon
När de möter svartkonsterna uppstår något som då och då sprakar till i originalitet och ryslig spänning"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Men det fanns en fjärde bror som aldrig deltog. Han heter Stefan Thunberg och har nu tillsammans med Anders Roslund skrivit en roman baserad på händelserna"
Stark tegelstensdeckare som tar avstamp i vad som driver en rånare.
I början av 1990-talet genomfördes en rad spektakulära bankrån med vapen stulna från svenska försvaret. Ledaren för ligan – som fick namnet Militärligan av media – genomförde brotten tillsammans med två av sina bröder. Men det fanns en fjärde bror som aldrig deltog. Han heter Stefan Thunberg och har nu tillsammans med Anders Roslund skri...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Älskade, inte., Elin Hoppeler
Tack vare att karaktärerna tidigt i romanen får form blir man snart engagerad i deras gemensamma öde"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Glaskroppar, Erik Axl Sund
Inledningen av boken är originell och försätter läsaren i en obehaglig stämning när man får följa hur ”självmordsepidemin” sprids"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Djävulens pentagram, Björn B Jakobsson
Aslan är öppen med att detta är hans version av Jesu liv och att andra forskare har kommit fram till andra slutsatser"
Var Jesus verkligen den fredliga predikant som vi känner igen från bibliska berättelser, eller var han en judisk nationalistisk rebell som inte tvekade att använda våld om så krävdes? "Upprorsmakaren belyser Jesus liv på ett sätt som man inte är van vid.
Religionsvetaren Reza Aslan har skrivit om en person vars liv är nästan omöjligt att veta något om med vetenskaplig säkerhet. Hans bok ”Uppror...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Ull, Hugh Howey
Trots den uppsjö av dystopier och postapokalyptiska berättelser som har getts ut de senaste åren lyckas Howey med konststycket att med ganska enkla medel skapa en spännande framtidsvision"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Min självbiografi, Alex Ferguson
Det är en öppenhjärtig Ferguson som berättar om sitt liv som manager. Han har många anekdoter som han blandar och ger av, vilket gör läsningen underhållande och rörig på samma gång"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Inga kelgrisar, inga styvbarn, Cia Sigesgård
Känsliga läsare bör varnas för den psykologiska spänningen som byggs upp och för några riktigt läbbiga scener"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Om man tillhör samma generation som författaren färdas man på samma sätt som huvudpersonen tillbaka till åttiotalet, på gott och ont"
När Mattias Edvardsson debuterade för två år sedan var det med en berättelse som utgick från det uppmärksammade och dramatiska fallet med 10-årige Bobby. Nu kommer hans andra bok ”Där framtidens fötter vandrar” som också är en gripande skildring om relationen mellan förälder och barn.
Charlie Borgs pappa har i slutet av livet levt som hemlös med dålig kontakt med sin son. När Charli...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Den sista kejsarinnan av Kina, Jung Chang
Jung Chang skildrar de dramatiska händelserna med såväl litterär skärpa som omsorg om de historiska detaljerna"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Lasaros tårar, Henrik Tord
Första världskriget, Marco Smedberg
Det är bokens styrka, att man som läsare kommer nära människorna som deltog i kriget och drabbades av dess fasor"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Läst 2015
av
Chuck Hogan
Världen är på gränsen till förintelse och den förgiftade atmosfär...
av
Peter May
Vinnare av The Barry Award för »Årets bästa kriminalroman« 2013!»...
av
Dennis Lehane
Förbudstiden har skapat ett stort nätverk av underjordiska destil...
av
Teju Cole
Fantastisk, en klar femma. Yukiko Duke, SVT Gomorron SverigeCole ...
av
Stephen King
Cujo is a huge Saint Bernard dog, the best friend Brett Camber ha...
av
Jørn Lier Horst
Utsedd till årets bästa till svenska översatta kriminalroman 2014...
av
Selma Lagerlöf
Ni vet kanske vad tiomilaskogen vill säga. Inte en gård, inte en ...
av
Nina Bouraoui
Kärlekens geografi skildrar relationen
mellan en författare och e...
av
Dennis Lehane
Dennis Lehane tar med läsaren tillbaka till stadsdelarna Point oc...
av
Sara Lidman
Första delen i Sara Lidmans klassiska jernbaneepos!Sara Lidmans s...
av
Jan Guillou
I Mellan rött och svart fortsätter Jan Guillou att skildra familj...
av
Kerstin Ekman
Snön har redan kommit till Svartvattnet i västra Jämtland. Präste...
av
Kerstin Ekman
Kriget gestaltar om livet för människorna i Svartvattnet. I den h...
av
Thomas Pynchon
I den hemlighetsfulle författaren Thomas Pynchons romanlabyrinter...
av
Juli Zeh
Ada och Alev, elever på en gymnasieskola, driver ett sexuellt spe...
av
Hilary Mantel
I För in de döda, den andra delen i den trilogi som inleddes med ...
av
Caroline Jensen L
Gud har gått in i väggen, och i helvetet planerar Beelzebub uppro...
av
Selma Lagerlöf
Vi vaknade vid det att hon skrek som om hon blivit galen, och såd...
av
Kristian Lundberg
En av de konstnärligt mest övertygande svenska kriminalromanerna...
av
Bernt Olsson
Litteraturens historia i världen är en koncentrerad och levande f...
av
Bernt Olsson
Litteraturens historia i Sverige ger en bred översikt över den sv...
av
Kerstin Ekman
Det blir en lång väntan till nästa del, inte bara för att jag vi...
av
Pär Lagerkvist
Roman i dagboksformat som utkom första gången 1944....
av
Moa Martinson
Moa Martinssons debutroman som publicerades första g&arin...
av
Eyvind Johnson
I Nu var det 1914, den första delen i sviten Romanen om Olof (193...
av
Karin Boye
Kemisten Leo Kall lever i en stenhård kollektivdiktatur....
av
Hjalmar Söderberg
Här stod tiden stilla. Det är med förändringarna man mäter tiden...
av
Guy de Maupassant
I serien Entimmesboken presenteras bra och engagerande noveller. ...
av
Alex Marwood
En sommarmorgon träffas tre unga flickor för första gången. Innan...
av
Edgar Allan Poe
Den amerikanske författaren Edgar Allan Poe levde mellan åren 180...
av
Edgar Allan Poe
I serien Entimmesboken presenteras bra och engagerande noveller. ...
av
E T A Hoffman
I serien Entimmesboken presenteras bra och engagerande noveller. ...
av
Charles Dickens
En klassiker för hela familjen med Torsten Wahlund.
Den föräldral...
av
Honoré de Balzac
Huvudpersonen Goriot i Balzacs roman Pappa Goriot är en av de sto...
av
Jonathan Swift
Den klassiska berättelsen om skeppsläkaren Gulliver. I maj 1699 s...
av
Elly Griffiths
Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begrav...
av
Maxim Leo
»Otroligt stark och fin bok som innehåller mycket kärlek. Ska man...
av
Muriel Barbery
Av författaren till bästsäljaren "Igelkottens elegans"
Innehåller...
av
Chinua Achebe
Nigerianske Chinua Achebes debutroman från 1958 anses va...
av
Helena Dahlgren
Redan nu anar du min närvaro som en antydan till huvudvärk, ett a...
av
Attica Locke
Svarta vatten är en laddad och nervkittlande kriminalroman som ut...
av
Jeanette Winterson
Mitt i den ryska vintern möts Napoleons unge kycklingkock Henri o...
av
Tana French
Kriminalinspektör Mick Scorcher Kennedy kallas till en brottsplat...
Läst 2013
av
Doris Lessing
Det gifta paret Harriet oh David har fyra barn och älskar...
av
Lena Andersson
Vinnare av Augustpriset 2013 i kategorin Årets svenska skönlitter...
av
Selma Lagerlöf
''Äntligen stod prästen i predikstolen...''
Med detta klassiska c...
av
Fred Vargas
En gammal dam från Normandie dyker upp på kommissarie Adamsbergs ...
av
Ernest Hemingway
"Den gamle och havet" publicerades 1952 och tilldelades Pulitz...
av
Moa Edlund
Han tittar upp, och i samma stund vräker Rasker ned den stora bi...
av
Timur Vermes
Våren 2011 vaknar Hitler upp i Berlin. Folk känner naturligtvis i...
av
Mats Strandberg
Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasium...
av
Tore Janson
Begreppet germaner är laddat med rasbiologi och nazism, men vilka...
av
Stephen King
Engelskläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag. En döende vä...
av
Lucifer
Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnel...
av
Joyce Carol Oates
Våren 1905 slår en förbannelse klorna i ett antal aristokratiska ...
av
Magnus Alkarp
»Fyra dagar i april är extremt läsvärd.« BBC Historia
Nominerad t...
av
Marjaneh Bakhtiari
Marjaneh Bakhtiari är tillbaka med en lysande roman om människorn...
av
Johanna Strömqvist
Den heta sommaren är slut. Maria har börjat på universitetet, och...
av
Varujan Vosganian
Viskningarnas bok är den kollektiva berättelsen om armeniernas öd...
av
Victor Rydberg
Det var en mörk och för Roms himmel ovanligt ruskig natt. Himlava...
av
Sven Lindström
Roxette - Den osannolika resan tur och retur berättar historien o...
av
Selma Lagerlöf
Kejsaren av Portugallien är en roman av Selma Lagerlöf, publicera...
av
Michail Gorbatjov
I sin personligt berättade självbiografi berättar Michail Gorbatj...
av
Arthur Machen
Arthur Machens Drömmarnas berg har kallats såväl den vackraste so...
av
Norman Manea
Det förflutna hinner ikapp en grupp rumänska intellektuella i USA...
av
David Peace
December 1974, Yorkshire. Eddie Dunford får jobb som kriminalrepo...
av
Jonas Gardell
"Döden" är den tredje delen i Jonas Gardells roman "...
av
Amanda Hellberg
Under ett storslaget vinterbröllop på Wytham Hall nära Oxford går...
av
Harper Lee
'Shoot all the Bluejays you want, if you can hit 'em, but remembe...
av
Linwood Barclay
Thomas bor med sin far i Promise Falls och tillbringar sina dagar...
av
Hilary Mantel
Winner of the Man Booker Prize 2009 'Lock Cromwell in a deep dung...
av
Margit Sandemo
Margit Sandemo har skapat en mycket fantasifull och gripande skil...
av
Max Brooks
Tio år efter att Zombiekriget nästan utplånade mänskligheten rese...
av
Jonny Hjelm
Den svenska fotbollen var fram till 1960-talets mitt en helt igen...
av
Jennifer Wegerup
Jennifer Wegerup har skrivit en stark och segerviss bok om damfot...
av
Ingrid Hedström
Svarta korpar över Villette, den sjätte boken om undersökningsdom...
av
Elisabeth Solin
Peking 2008. USA har tagit OS-guld i damfotboll och i hela fotbol...
av
Elisabeth Östnäs
Feberflickan är en skildring av en familj i sönderfall, både bild...
av
Marcus Priftis
Snygga brudar, snabba bilar, feta bankkonton och en fullsatt aren...
av
Torsten Letser
Följ med på en resa in i fotbollens värld. Färdas genom ett struk...
av
Eduardo Galeano
Fotboll är himmel och helvete, och detta är författaren Eduardo G...
av
Åke Jonsson
I juni 2006 avgörs VM i fotboll i Tyskland en världshändelse som...
av
Helena Dahlgren
Det doftar hav och rutten tång i kammaren. Mitt hjärta bultar så ...
av
Torgny Lindgren
Tiden är 1800-talets andra hälft, platsen en by mellan Lycksele o...
av
Joe Hill
NOS4A2 is an old-fashioned horror novel in the best sense. Claust...
av
Justin Cronin
"De första tolv" är Justin Cronins efterlängtade uppföljare till ...
av
Martín Caparrós
Valfierno är en fascinerande roman med en intrig baserad på de ve...
av
Vladimir Sorokin
Vladimir Sorokin har inspirerats av Leo Tolstoj när han s...
av
Åsa Nilsonne
När Lina får beskedet att hon drabbats av demenssjukdomen Alzheim...
av
Karl Johnsson
Det här är Engelforstriologin ("Cirkeln", "Eld" och ...
av
Jessica Kolterjahn
Året är 1932 och Karin Boye tar sin tillflykt till Berlin. Djupt ...
av
Mircea Cartarescu
En otursförföljd spelare prövar rysk roulett och får plötsligt se...
av
Mattias Ronge
"Andlös" är en dystopi där en sjukdom sprider s...
av
Atiq Rahimi
Atiq Rahimis "Satans Dostojevskij" är en modern "Brott oc...
av
Maria Lang
Rutger Hammar och hans fru bjuder in gäster till sin avl&...
av
Max Blecher
"Få böcker utgivna i Tyskland efter 1990 har en litterär intensit...
av
Selma Lagerlöf
Av Selma Lagerlöf (1848-1940)
En klassisk spökhistoria. Den rykt...
av
Mikael Niemi
Svensk katastrofroman som utspelar sig under en dag i Norrbott...
av
Andreas Roman
"Doktor Joseph" är första delen i Andreas Romans ser...
av
Nathan Englander
Nathan Englanders "Vad vi pratar om när vi pratar om Anne...
av
Zac O'Yeah
Operation Sandalwood är den första boken om Hari "Ha...
av
Anton Tjechov
Gurov hade tidigt börjat bedra sin hustru. Antagligen var det där...
av
Suzanne Collins
Den sista och avslutande delen i trilogin "Hungerspelen". Rebe...
av
Sophie Elkan
Min son behöver inte arbeta, min son kan aldrig bli fattig, sade ...
av
Selma Lagerlöf
Vid dörrposten står det något grått och förtorkat, något, som lik...
av
Therése Söderlind
Anna växer upp i Ringarkläppen med mor, far och två äldre bröder....
av
Ingrid Olsson
En vagn i Stockholms tunnelbana. På väg från Liljeholmen mot T-Ce...
av
Karin Tidbeck
Jag gjorde dig i en konservburk. Det var en av de där fattigburka...
av
Lev Grossman
Första delen i en serie med mycket magi, äventyr och...
av
Adam Hansson
Helvete. Vi behöver den här kunden! Jag behöver den! Det här är m...
av
Jonas Gardell
"Sjukdomen" är den andra delen i Jonas Gardells roman "To...
av
Suzanne Collins
Fatta eld är den andra delen i trilogin "Hungerspelen". E...
av
Naja Marie Aidt
Novellerna i Naja Marie Aidts kritikerhyllade och prisbelönta sam...
av
Johanna Nilsson
Jag är trettiotvå och ett halvt år och har burit tre barn under m...
av
Sami Said
Noha lämnar sin familj i Göteborg och flyttar till Linköping för ...
av
Allan Johansson
Nordkap är uppföljare till Fritt Fall som utgavs 2011. Romanerna ...
av
Justin Cronin
I en nära framtid har ett misslyckat hemligt militärexperiment le...
Läst 2014
av
Christian Unge
CHRISTIAN UNGE, född 1972, är överläkare och författare till den ...
av
Elly Griffiths
I sumpmarken utanför Kings Lynn i Norfolk hittar polisen människ...
av
Stephen King
A riveting suspense thriller: a retired cop and a couple of unlik...
av
Patrick Modiano
I "Nätternas gräs" vandrar berättaren Jean genom Paris på spaning...
av
Cervantes Saavedra
"Den kanske största romanen genom alla tider, Cervantes Don Quijo...
av
Joseph Bédier
Tristan och Isolde Den medeltida versberättelsen Tristan och Isol...
av
Bernhard Risberg
Sofokles intensiva drama från 400-talet f Kr presenteras här i ny...
av
Stephen King
Pastor Charles Jacobs är hängiven sitt kall, men också besatt av ...
av
Aase Berg
Det spökar i det fjärde numret av Granta. Följ med skribenterna t...
av
Selma Lagerlöf
Kejsaren av Portugallien är en roman av Selma Lagerlöf, publicera...
av
Gillian Flynn
Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är char...
av
Jo Nesbø
"En mycket spännande deckare i högt tempo" Sakarborgs AllehandaDe...
av
Neil Gaiman
Oceanen vid vägens slut är ett koncist mästerverk i det lilla for...
av
Henrik Berggren
Baskien 1938. Tre unga män från de internationella brigaderna bef...
av
Lauren Beukes
Chicago, 1931. Den våldsamme luffaren Harper Curtis hamnar i ett ...
av
Stina Aronson
I övre Norrland, »ödelandet«, fann Stina Aronson [1892-1956] sin ...
av
Jenny Rogneby
En liten flicka går naken och blodig in på en bank och lyckas få ...
av
Helene Tursten
Embla Nyström är 28 år och jobbar som polis. Dessutom är hon nord...
av
Caroline Jensen L
"Jag svettas. Drar handen genom håret och fastnar med min ring. S...
av
Oline Stig
Den hyllade novellisten Oline Stigs berättelse Hägring bjuder på ...
av
Maria Gripe
Föräldralösa Nora börjar se tecken omkring...
av
Anders Fager
Slutet är här. Gör dig redo.
Sömngångare demolerar Stockholm. Pes...
av
Anna Lihammer
Utnämnd till Årets bästa deckardebut 2014 av Svenska Deckarakadem...
av
Roberto Bolaño
Det börjar i Mexico City 1975 och slutar i ett frågetecken i Sono...
av
Tove Klackenberg
Två barn hittas döda i en garderob hemma hos en problemfamilj. Ti...
av
Vilhelm Moberg
Del 4 i serien inledd med Utvandrarna. Karl Oskar, numera Charles...
av
Vilhelm Moberg
Del 3 i serien inledd med Utvandrarna. Det börjar stegvis gå Karl...
av
Vilhelm Moberg
Del 2 i serien inledd med Utvandrarna. Folket från Ljuder kommer ...
av
Michael Mortimer
1769 gör Linnés lärjunge Daniel Solander ett märkligt fynd på Nya...
av
Stig Dagerman
I maj 1943 ryckte Stig Dagerman in i det militära och det var frä...
av
Taichi Yamada
Den nyligen frånskilde, medelålders TV-manusförfattaren Harada fl...
av
Roberto Bolaño
Den chilenske författaren Roberto Bolaño skapade under sin livsti...
av
Kristian Lundberg
I Det här är inte mitt land reser Kristian Lundberg runt i det Sv...
av
Dror Mishani
"... jag tror att risken är mycket liten att det har hänt er son ...
av
Marisha Pessl
"En spännande, skickligt iscensatt bladvändare"Ingalill Mosander,...
av
Jonas Lejon
SÖDER OM Stockholm finns en sömnig förort. Där höghusens ljus bla...
av
Robert Börjesson
Sverige år noll handlar om Sveriges oförglömliga brons i fotbolls...
av
Elin Hoppeler
Hon möter honom på en konstutställning där han ställer ut sina se...
av
Erik Axl Sund
En självmordsvåg sköljer över Sverige och unga människor tar live...
av
Mons Kallentoft
Vårsolen skiner över Linköping och de ännu vinterbleka människor ...
av
Aurora Ljungstedt
Det börjar med poströveri och mord i Kolmårdens trollskogar. Med ...
av
Reza Aslan
Reza Aslan utgår i sin biografi om Jesus från Nasaret från det li...
av
Hugh Howey
I hundratals år har de sista människorna levt djupt under jorden ...
av
E T A Hoffman
I serien Entimmesboken presenteras bra och engagerande noveller. ...
av
Cia Sigesgård
Ett typiskt hyreshus. En trappuppgång med fyra lägenheter. På uts...
av
Peter Nádas
I Egen död relaterar den ungerske nobelpriskandidaten Péter Nádas...
av
Alex Ferguson
Efter att Sir Alex Ferguson sett sitt Manchester United vinna Pre...
av
Alec Wilkinson
"Alec Wilkinsons bok är en välskriven och spännande sammanfattnin...
av
Margit Sandemo
Margit Sandemo har skapat en mycket fantasifull och gripande skil...
av
Iain Banks
Iain Banks debutroman är den våldsamma, groteska och svart komisk...
av
Bea Uusma
Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasba...
av
Mattias Edvardsson
När Charlies pappa dör ryms allt han äger i en plastsäck. Hur kun...
av
Abdellah Taïa
Författaren Abdellah Taia har tidigare givit ut sju b&oum...
av
Jung Chang
Änkekejsarinnan Cixi är den viktigaste kvinnan i den kinesiska hi...
av
Jack London
Jack Londons Skriet från vildmarken (1903) är en av...
av
Marco Smedberg
»En välskriven och lättläst bok i behändigt format. Smedberg är v...
av
Juli Zeh
Sven har tröttnat på sitt arbete som jurist och yttat till Lanzar...
av
Tony Samuelsson
Kafkapaviljongen är en tankeväckande fantasi som liksom Jag var e...
av
Thomas Engström
Marrakech, juli 2011: tre amerikaner hittas brutalt avrättade på ...
av
Roald Dahl
Den norsk-engelska författaren Roald Dahl är kanske ...
av
Salman Rushdie
Salman Rushdie debuterade 1975 och "Satansverserna" (1988) &au...
av
Björn B Jakobsson
De dödas ljus är en skräckthriller om tre storstadsmänniskor, en ...
av
Tana French
Nominerad till Edgar Allan Poe Award 2011, Amazon.com editors pic...
av
Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...
av
Colm Tóibín
I den gamla staden Efesos lever Maria ensam, flera år efter sonen...
av
John Green
Sjuttonåriga Hazel har obotlig cancer sedan flera å...
av
Ola Wikander
Den Hebreiska Bibeln, även känd som Gamla testamentet, är en av d...
av
Magnus Nordin
Jelena och hennes kompis ska resa runt i Europa. De behöver jobb!...
av
Jo Nesbø
"Uppslukande läsning i rasande tempo." Aftonbladet"Smärtans hus...
av
Steinar Bragi
Island, efter börskraschen. Två par gör en utflykt till det ensli...
av
Ian Kershaw
Vem var Adolf Hitler? Vem varmannen som ledde ett land och en hel...
av
Johan Theorin
Doktorn berättade om engelska Devon, där märkliga spår upptäckts ...
av
Lewis Carroll
När Alice sitter och har tråkigt dyker plötsligt en kanin i väst ...
av
Serhij Zjadan
Fyra dagar i juni 1993. Doggen Pavlov, Kommunist-Vasia och berätt...
av
Jonas Jonasson
Jonas Jonassons debutroman gavs ut 2009 och blev 2010 år...
av
Stephen King
An epic war between good and evil, a gory, glorious story that wi...
av
Jorge Luis Borges
En klassisk, epokgörande modern spanskspråkigamerikansk bok. Nu f...
Vill läsa!
av
Marguerite Duras
Låt mig också säga, jag är femton och ett halvt år gammal. Det är...
av
Toni Morrison
"En självlysande och förtrollad bok. Den äger mytens styrka och k...
av
Zadie Smith
När Archie Jones försöker ta sitt liv i sin Cavalier Musketeer ny...
av
Virginia Woolf
"Mrs Dalloway" (1925) är en av Virginia Woolfs mest k&aum...
av
Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...
av
Carol Goodman
För tjugo år sedan lämnade Jane Hudson internatskolan Heart Lake ...
av
Johanna Nilsson
Hanna är trettioett när hon träffar Alex. Men djupt inuti är hon ...
av
Johan Persson
Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd...
av
Zoran Drvenkar
Företaget Sorry ber om förlåtelse å andras vägnar. Men vid ett up...
av
Hilary Mantel
I För in de döda, den andra delen i den trilogi som inleddes med ...
av
Salman Rushdie
Indien blir självständigt i augusti 1947. Den natten föds de 1001...
av
Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguros räknas som en av vår tids främsta berättare. Hans...
av
Juli Zeh
Ada och Alev, elever på en gymnasieskola i Tyskland, driver ett s...
av
Kerstin Ekman
Den fiktiva författaren Lillemor Troj i Kerstin Ekmans bo...
av
Stefan Spjut
Stallo tänjer på verklighetens gränser. När du läst den är ingent...
av
Dennis Lehane
Förbudstiden har skapat ett stort nätverk av underjordiska destil...
av
David Grossman
En roman som utspelar sig i Israel från 1967 och fram&ar...
av
Stig Sæterbakken
Du är bara tjugoett år, men ditt liv är slut. Du växte upp utan t...
av
Khaled Hosseini
Från författaren till Flyga drake och Tusen strålande solar komme...
av
Neil Gaiman
En dörr till en annan värld är inte alltid till för att öppnas, i...
Favoriter
Husguden över alla: Stephen King. Tio-i-topp:
-
It
-
The Shining
-
The Stand
-
The Dark Tower
-
Lisey´s Story
-
Pet Sematary
-
Misery
-
Salem´s Lot
-
The Dead Zone
-
Gerald´s Game
Toppenböcker
-
John Ajvide Lindqvist – Låt den rätte komma in
-
Muriel Barbery - Igelkottens elegans
-
Clive Barker - Books of Blood
-
Ray Bradbury – Fahrenheit 451
-
Alexandra Coelho Ahndoril – Mäster
-
Michael Connelly – Poeten
-
Åke Edwardson – Dans med en ängel
-
Kerstin Ekman – Händelser vid vatten och Springkällan
-
Nathan Englander - Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank
-
James Frey – Sista testamentet
-
Amanda Hellberg – Styggelsen: skräckroman
-
Joe Hill – Heart-shaped Box
-
Khaled Hosseini – Tusen strålande solar
-
Harper Lee - Dödssynden
-
Ursula K Leguin - Mörkrets vänstra hand
-
Dennis Lehane – Patient 67
-
Åsa Linderborg - Mig äger ingen
-
Cormac MacCarthy – Vägen
-
Richard Matheson – I am Legend
-
Vilhelm Moberg - Utvandrarna
-
Haruki Murakami – Kafka på stranden
-
Johanna Nilsson – Hon går genom tavlan, ut ur bilden
-
Johanna Nilsson - Rebell med frusna fötter
-
Joyce Carol Oates – Blonde
-
Sofi Oksanen – Utrensning
-
José Saramago – Blindheten
-
Lionel Shriver – Vi måste prata om Kevin
-
Dan Simmons - Drood
-
Bram Stoker – Dracula
-
Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren – Cirkeln
-
Peter Straub – Ghost Story
-
Varujan Vosganian - Viskningarnas bok
-
Donna Wollfolk Cross – Påven Johanna
-
Juli Zeh - Fritt fall och Stopptid
Faktatoppen
-
Fanny Ambjörnsson – I en klass för sig
-
Nina Björk – Under det rosa täcket
-
Peter Englund – Brev från nollpunkten
-
Jonas Gardell – Om Jesus
-
Dick Harrison – Slaveri
-
Maja Hagerman – Det rena landet
-
Ian Kershaw - Hitler
-
Gitta Sereny – Albert Speer och sanningen
-
Gellert Tamas – Lasermannen
|
|