Butiken är stängd tills vidare
Recensioner

LitteraturMagazinets recension
av
Sniglar och snö, Agneta Pleijel
Storartat om kärlek som varar







“Sniglar och snö”, Agneta Pleijels tredje del av sin självbiografi, är en berättelse om kärlek och svek. Men hon ger mer än vi andra kärleken en chans, sväljer stoltheten och söker förstå. Det är starkt och har förundrat läsare och kritiker.
Yrkesmässigt har Pleijel stora framgångar. Hon får som mycket ung sätta upp teaterpjäser, blir fastanställd recensent på Afto...


LitteraturMagazinets recension
av
Och väggarna förvandlades till världen runtomkring, Johanna Ekström
En bok fylld av drömmar, minnen och längtan







Albert Bonniers förlag har postumt gett ut en text av författaren Johanna Ekström, kommenterad av hennes nära vän Sigrid Rausing. “Och väggarna förvandlades till världen runtomkring” innehåller anteckningar om kärlekssorg, väntan och mot slutet moderns död och Ekströms egen cancersjukdom. Hon gick bort för ett år sedan, 51 år gammal.
Hon skriver ned sina drömmar. Många är ma...


LitteraturMagazinets recension
av
Sinnenas tid, Annie Ernaux
En entimmesbok om passion


Ett par veckor före Nobelprisutdelningen gav Norstedts ut ytterligare en titel av Annie Ernaux på svenska. Det är en nyutgåva av "Sinnenas tid” från 1993.
På en av omslagsflikarna hyllar förlaget Katja Waldén som översatt även andra betydande franska författare. Waldén gick bort 2009. En del av de böcker av Ernaux som ges ut på svenska nu är nyutgivna svenska tolkningar av Waldén. Andra ...


LitteraturMagazinets recension
av
Kvinna sedd bakifrån, Jesper Wung-Sung
Storartat om en gåtfull kärlek







Jag har de senaste åren haft nöjet att läsa flera betydande danska och norska författare. Den senaste i raden är dansken Jesper Wung-Sung med den finkänsliga romanen “Kvinna sedd bakifrån”, nu översatt till svenska. Kvinnan är Ida, maka till konstnären Vilhelm Hammershøi som levde 1864-1916.
“Kvinna sedd bakifrån” är titeln på en av Hammershøis tavlor som utgör omslaget til...


LitteraturMagazinets recension
av
Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig, Margareta Magnusson
Bland levnadsråd och roliga minnen







Margareta Magnussons “Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig” kommer fem år efter hennes uppmärksammade bok om döstädning. Begreppet presenterades av förlaget som en svensk tradition och har sålt bra utomlands. Den nya boken är något mindre inriktad på praktiska saker. Huvudsyftet är att visa läsaren hur man kan må bra på äldre dar.
Margareta Magnusson,...


LitteraturMagazinets recension
av
Dit du går, följer jag, Lina Nordquist
Naturnära om livets hårda villkor







Så många fina debuter jag läst på sistone. Lina Nordquists roman “Dit du går, följer jag” är definitivt en av dem. Handlingen i Hälsingeskogen innefattar livets grundläggande premisser. Det kärleksfulla språket ligger tätt mot en natur som ger och tar.
Lina Nordquist har en plats i riksdagen. Hon är docent i fysiologi och diabetesforskare. Hon är uppvuxen i Hälsingland och har med sin kär...


LitteraturMagazinets recension
av
Kaptenen och Ann Barbara, Ida Jessen
Gedigen roman om en annan tid







Ida Jessen är en dansk författare som jag lärt känna genom Ninni Holmqvists fina översättningar för Historiska Media. Jag är glad över denna nya bekantskap, nu senast genom romanen “Kaptenen och Ann Barbara”.
Det ligger mycket research bakom skildringen av ett jylländskt 1700-tal, men det är inget som belastar berättelsen. I denna bok finns starka mänskliga möten, hårt arbete, hopp och förtvi...


LitteraturMagazinets recension
av
Det stumma rummet, Herbjørg Wassmo
Mot ett nytt liv







Med “Det stumma rummet” fortsätter Herbjørg Wassmos trilogi om “tyskepiken” Tora. Det är en välgärning av Historiska Media att ge ut böckerna från 80-talet på nytt.
Tora, som bor i ett litet samhälle i Nordnorge, lever med skammen att ha en tysk soldat som far. Modern Ingrid bor nu med en annan man, Henrik, som förgriper sig på sin styvdotter. Tora är fången i de vuxnas tystnad men ocks&ari...


LitteraturMagazinets recension
av
Em, Kim Thúy
Kim Thúys prosa lyser starkt







Kim Thúy är född i Sydvietnam, upplevde kriget och lämnade Vietnam som båtflykting när hon var tio år gammal. Nu bor hon sedan länge i Montreal.
Den självbiografiska debutromanen “Ru” fick ett översvallande mottagande internationellt. I den slingrar sig hennes minnen från barndomen under kriget, till flykten i båt, lägret i Malaysia, exilen i Kanada och återkomsten till Vietnam som vuxen.
I d...


LitteraturMagazinets recension
av
Midnattsbiblioteket, Matt Haig
Ett bibliotek fullt av livsval







Hennes katt är död, hennes bror pratar inte med henne och hon har fått sparken från sitt jobb. Nora Seed tycker inte om sig själv eller sitt liv nog mycket för att vilja fortsätta leva. Men det är inte döden som välkomnar henne när hon tar en överdos, istället är det hennes gamla skolbibliotekarie.
Matt Haig är brittisk författare som skrivit såväl barn- som vuxenlitteratur. De senaste å...


LitteraturMagazinets recension
av
Inte av denna världen, Yaa Gyasi
Tro möter vetenskap i roman om en familj







Yaa Gyasi debuterade 2016 med romanen "Vända hem", en släktkrönika som gjorde storsuccé världen över. Familj och ursprung har stor betydelse även i hennes nya roman som utspelar sig både i USA och Ghana.
Gifty och hennes borttynande mor utgör den återstående halvan av en klassisk kärnfamilj. Mamma, pappa, son, dotter. Mamman drömde sig bort från Ghana som ung. Hon drömde om Amerika, och när sonen Na...


LitteraturMagazinets recension
av
I sommar blir det nog bättre, Sisko Savonlahti
Den moderna storstadskvinnan och hennes eskapader







Det var längesen jag drog fram Bridget Jones-referensen nu. Denna kultförklarade brittiska chick-lit som åldrats allt annat än väl, men som ändå kärleksfullt är för evigt etsad i våra hjärtan. Finska Sisko Savonlathis debut ”I sommar blir det nog bättre” är som att skala av chick-lit flimret och stöpa om Bridget i en modern, nordisk form. Och det menar jag som den yttersta av komplimanger.
...


LitteraturMagazinets recension
av
Tistelhonung, Sara Paborn
Gammal kärlek rostar aldrig?







Sara Paborn har sedan debuten 2009 skrivit fem romaner. Hon är nu aktuell med "Tistelhonung" som nominerats till Årets Bok 2020.
Journalisten Ebba har knappt sett sig i spegeln under det senaste året. Som relstionsexpert var hon framgångsrik och populär tills hon först lämnade sin man efter ett långt äktenskap och sedan i sin tur blev lämnad av sin nya kärlek - allt inför öppna ridåer. Hon har dragit sig tillb...


LitteraturMagazinets recension
av
Åren, Annie Ernaux
Klassresans våndor och möjligheter







När läsaren närmar sig slutet av Annie Ernaux bok ”Åren” har författaren hunnit ikapp sin egen text. Vi får veta vad det är för bok hon tänkt skriva och hur missionen lyder: ”Rädda någonting från tiden där man aldrig mer kommer att vara.”
Vid det laget vet vi redan att hon lyckats mycket väl med sitt uppdrag. ”Åren” spänner över hela hennes liv och texten växer fram utifrån minnesbilder stimulerade av bilder i ett fotoalbum. Ann...

LitteraturMagazinets recension
av
Min syster, seriemördaren, Oyinkan Braithwaite
Liv och död i Lagos







Oyinkan Braithwaite föddes 1988 i Lagos, Nigeria. Hon är skribent och redaktör och har med sin spänningsdebut "Min syster, seriemördaren" vunnit Los Angeles Times Award för bästa thriller.
Korede och Ayoola är varandras motsatser. Korede är en plikttrogen, pålitlig, lojal och kanske lite tråkig storasyster, medan Ayoola är vacker, spontan och manipulativ. Båda bor fortfarande hemma med sin mor och en tjänsteflic...

LitteraturMagazinets recension
av
Bungalow, Åke Edwardson
Gripande roman om en man och hans liv







Åke Edwardssons allra första bok, "Till allt som varit dött", kom 1995 och belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris. Sedan dess har det blivit fler deckare, ungdomsböcker och romaner, nu senast "Bungalow".
Jag minns åren runt millennieskiftet när Åke Edwardson varje år släppte en ny kriminalroman om kommissarie Erik Winter. Det var något jag alltid såg fram emot. Inte bara för den spännande läs...

LitteraturMagazinets recension
av
Spel på många små trummor, Olga Tokarczuk
Ett måttligt imponerande trumsolo







2018 års nobelpristagare, Olga Tokarczuks "Spel på många små trummor" är ett drygt 400 sidor långt, litterärt slagverk som trummats ihop till en annorlunda, spretig, men för all del intressant novellantologi.
Trumsetet dukas fram. Tystnad. Luften vibrerar. Förväntningarna är höga. Spänningen går att ta på. I ett slag inleds trumresan, med författarinnan som vår schaman, för att lå...

LitteraturMagazinets recension
av
Sent på dagen, Tessa Hadley
Tät relationsroman där vemodet får ta plats







Tessa Hadley har sex romaner och tre novellsamlingar bakom sig. Hon bor i London, skriver litteraturkritik i The Guardian och undervisar i kreativt skrivande.
"Sent på dagen" handlar om Christine och Alex, Lydia och Zach. Fyra ungdomsvänner som blivit två gifta par som fortsatt att umgås genom livet och som sett varandras barn växa upp. Christine är konstnären som fortfarande väntar på ett riktigt erkännande, medan storleken p&ari...

LitteraturMagazinets recension
av
Ett stulet liv, Anna Ekberg
En brännande och ambitiös thriller







Anna Ekberg är en pseudonym för de två danska författarna Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich. Under pseudonymen har de tidigare skrivit två romaner tillsammans; "Den hemliga kvinnan" och "För kärlekens skull". "Ett stulet liv", som nu är deras tredje, är en väldigt intensiv, närmast brännande roman som till stor del utspelar sig i Uganda.
Det märks att författarna är mycket engagerade i de fr&...

LitteraturMagazinets recension
av
Gruppen, Mary McCarthy
Åtta unga kvinnor i kollektivt trettiotalsepos







Mary McCarty har skrivit en av de stora berättelserna om kvinnors villkor i det moderna samhället. Ständigt på gränsen till genombrott, ständigt förvisade till kvinnliga revir, förmedlar berättelsen om Gruppens medlemmar budskap tyvärr något mer allmängiltigt än situationen i trettiotalets New York. Vi lever inte i ett jämställt samhälle, och vägen dit är lång och svårframkomlig. Men m...

LitteraturMagazinets recension
av
Namnbrunnen : sagor, Inger Edelfeldt
Bland änglar, demoner och människodjur







Inger Edelfeldt är författare, illustratör, översättare och seieskapare. Hon debuterade 1977 med komma ut-romanen "Duktig pojke" och har sedan dess skrivit närmare fyrtio verk, från barn- och ungdomsböcker till romaner, novell- och diktsamlingar och seriealbum. "Namnbrunnen" är hennes sagobok från 2008 som innehåller inte mindre än tolv färgglada sagor.
Det här är visserligen mitt första möte med ...


LitteraturMagazinets recension
av
Jag for ner till bror, Karin Smirnoff
Jana tar hembygden tillbaka







Jana Kippo far i Karin Smirnoffs debutroman ner från Luleå till sin bror i västerbottniska Smalånger. Boken blev augustnominerad och uppmärksammad bland annat för sitt säregna språk.
Snöstorm härjar när Jana Kippo kliver av bussen för att återvända till sitt barndomshem, till Kippogården, där hennes tvillingbror Bror fortfarande bor. På vägen träffar hon på konstnären John...

LitteraturMagazinets recension
av
Gubbas hage, Kerstin Ekman
Kerstin Ekman i sitt livs högform







Kerstin Ekman har sedan debuten 1959 etablerat sig som en av våra mest namnkunniga författare. Hon är ledamot i Samfundet De Nio och tidigare ledamot i Svenska Akademin. Hennes breda författarskap sträcker sig från detektivromaner till operalibretto. Nu är hon aktuell med essäsamlingen "Gubbas hage".
”Uti vår hage där växa blå bär, kom hjärtansfröjd, vill du mig något så träffas vi d...

LitteraturMagazinets recension
av
Som pesten, Hanne-Vibeke Holst
Kärlek och svek i FN







Tv-serierna Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret bygger på den danska författaren Hanne-Vibeke Holsts böcker. Jag såg dem på svt play i somras. Så när jag fick veta att Holst kommit ut med en ny roman, ”Som pesten”, blev jag mycket intresserad.
Boken levde i stort upp till mina förväntningar. Huvudpersonen, danska läkaren Karoline Banners, arbetar på WHO då en pandemi upptäcks som kan f&arin...

LitteraturMagazinets recension
av
Geniet från Breslau, Lena Einhorn
Vart tog Clara vägen?







Fritz Haber var verksam i Tyskland i början av förra seklet. Han var en forskare med visioner. Han hade lust att skapa, och han ville nå fram, bli erkänd, bli berömd. Genom att ihärdigt arbeta för att utvinna ammoniak på kemisk väg gav han ett viktigt bidrag till konstgödselindustrin. Det hade stor betydelse för jordbruket och livsmedelsförsörjningen. För denna bedrift belönades han med Nobelpriset 1918.
N&a...
Anmäl textfel