Recension av Hello Kitty måste dö, Angela S Choi
Om frigörelse på egna villkor
Fiona Yu är en 28-årig jurist som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. Hon vet allt om seriemördare och har viss bacillskräck. Som ganska väluppfostrad och anpassad till ett liv i USA, med en familj som försöker hålla fast vid traditionella kinesisk värderingar som begränsar henne, bestämmer hon sig för att ta kontroll över sitt eget liv. Det första som hon måste göra är att bli av med sin oskuld eftersom den står i vägen för hennes revolt. När även den är bortom hennes kontroll tar hon kontakt med en hymenkirurg för att skaffa sig en oskuld som hon kan förlora. Det visar sig bli ett återseende med barndomsvännen Sean. Senast hon såg honom hade han tänt eld på en flickas hår och hamnat på ungdomshem.
För Fiona har Hello Kitty blivit symbolen för hur kvinnor ska vara, inte minst enligt hennes kinesiska familjs värderingar.
"Hon är mjäkig, viljelös och stum – och så den där skära rosetten ovanpå hennes fromma, intetsägande ansiktsuttryck.Stackars Hello Kitty. Som tvingas gå omkring okliad, oslickad och osjälvständig. Som låter sig kuvas. Som min mamma."
Det är den stereotypen som hon slåss mot och hon är beredd att gå ganska långt för att besegra den. Det blir chockerande våldsamt, men det läser jag som symboliskt för hur svårt det kan vara att bryta sig loss från gamla dominerande normer.
Pappan är den som mest driver på för att Fiona ska gifta sig och han bryr sig inte om hennes protester. Själv är hon inte särskilt intresserad av att leta efter en man och skaffa barn. För Fiona är arbetet och möjligheten att använda pengarna till saker för sig själv mycket viktigare. När hon börjar umgås med Sean ges hon plötsligt andra alternativ för att göra sig av med de män som hennes pappa tvingar henne att träffa. Efter ett tag inser hon dock att även Seans hjälp gör att någon annan styr hennes liv. Återigen saknar hon kontrollen över sin egen frigörelse. Hon hamnar mellan två moraliska synsätt och inget av dem är hennes eget.
Det är med mycket humor av det härligt sarkastiska slaget som författaren beskriver Fionas process att frigöra sig. Sociala normer skildras på ett träffsäkert vis och man känner verkligen Fionas frustration över tillvaron. Fionas sätt att hantera sin situation är underhållande, tänkvärt och ganska absurt på samma gång. Det gör att boken också är mycket läsvärd!
Mottagen: 29 april 2012
Anmäl textfel