Recension av Absolut noll, Anna Fock: Roman ur homosexuellt perspektiv i Putins Ryssland - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Absolut noll, Anna Fock

Roman ur homosexuellt perspektiv i Putins Ryssland

Jag tycker att författaren borde ha tryckt mer på att homosexuellas rättigheter kontinuerligt stramas åt i Ryssland"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Absolut noll
Författar-
presentation:
Anna Fock

Detta är en roman om några homosexuella killar i S:t Petersburg och den underliggande rädslan för aids. Huvudperson och berättare är Nikita, som delar rum med Aljosja och jobbar som maskinist på en biograf.

Jag hade lite svårt att få grepp på personerna eftersom jag inte känner till den ryska namnen och smeknamnen. Till en början är det väldigt många personer för mig, tills jag kommer underfund med till exempel att Vasilij också kallades Vasia. Alla personer kallas flera olika namn, till och med i samma textstycke. För en icke invigd vore det önskvärt med ett namnregister och en förklaring om författaren vill bredda målgruppen.

Faderns död när Nikita var barn blev ett hårt slag mot familjen. Hans mor bor numera tillsammans med mormor och de har det knapert. Barndomsvännen Vasia, har det gott ställt och betraktas av Nikita nästan som sin halvbror. Vasia har träffat en kvinna som han vill dela sitt liv med och börjar dra sig ur umgänget med Nikita. Den homosexuella, eller som de här kallas ljusblåa, umgängeskretsen fungerar inte alltid så bra ihop med den heterosexuella.

Romanen börjar med ett festande utan like och killarna blir arresterade, Nikita, Aleksej, Vasilij och Anna. Naturligtvis heter han inte Anna, men de kallar honom så. På häktet träffar de polisen Arkadij, en gammal klasskamrat från skolan, tur i och oturen kan man säga. Arkadij var inte någon kompis utan ganska udda redan då. För att inte bli inkallad till militärtjänstgöring hoppade han från skolans tredje våning. Killarna inser nu att han troligen är något hjärnskadad, men han verkar glad att se dem och de slipper ur polisfinkan med bara plånböckerna länsade på kontanter. Det här blir en bekantskap som leder till att Nikita tillsammans med Aleksej och Arkadij långt senare blir indragna i en ohygglig händelse.

Romanen är relativt välskriven, men jag får ändå inte riktigt grepp på den. Romankaraktärerna får inte det djup som jag skulle önska. Här finns i alla fall en helt underbar replik från Nikitas mormor när hon får veta att hans flickvän heter Vladimir. ”Nå, då slipper jag i alla fall otacksamma barnbarnsbarn som kommer hit och gnäller över färgen på grannhuset.”

Det är mycket supande och festande. Det är jagande efter mer seriösa förbindelser, men även en hel del engångsligg eller kortare bekvämlighetsförbindelser. Här finns övervåld mot homosexuella när polisen slår till. Jag tycker att författaren borde ha tryckt mer på att homosexuellas rättigheter kontinuerligt stramas åt i Ryssland.

Här finns också smitta och död, men inte som huvudingrediens. Romanen är ljusår från Jonas Gardells trilogi, men för den skull inte dålig. Den berör mig bara inte på samma sätt. När jag lägger ifrån mig den här boken faller den lätt i glömska.

Profil: Viola Kondracki

Mottagen: 17 juli 2013

 

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Anna Fock

Anna Fock debuterade 2013 med romanen "Absolut noll" som utspelar sig i den undre gayvärlden i Sankt Petersburg.

Utgivning

Cirkus Smuts

av Anna Fock
Ny roman av Anna Fock som tilldelades Debutantpriset och Katapult...

Absolut noll

av Anna Fock
Vinter i Sankt Petersburg. Några unga bögar på drift. En korrumpe...

Det grymma svärdet 4

av Anna Fock
Det fjärde och hittills tjockaste numret av Sveriges ledande ut...
Häftad, Finns i lager, 118 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB