Recension av Försoning, Anneli Fichtelius: En väldigt lagom bok - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Försoning, Anneli Fichtelius

En väldigt lagom bok

Det är något harmoniskt med Alice och hennes liv"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Försoning
Författar-
presentation:
Anneli Fichtelius

När Alice möter Anders uppstår en samhörighet utöver det vanliga. Anneli Fichtelius är kommunikatör sedan många år och hennes debutroman handlar om ung kärlek, vänskap och familj.

Handlingen i "Försoning" är förlagd till sent 1980-tal. Gissningsvis enkom för att slippa ifrån mobiltelefoner, sociala medier och sökmotorer. Det finns få  – om ens några  – åttiotalsmarkörer i boken. Istället är det på sitt sätt en ganska tidlös roman om Alice, som lyckas köpa drömlägenheten på Gärdet i Stockholm nästan tre år efter att föräldrarna dött i en bilolycka. Hon flyttar dit med systern Amanda för att komma närmare moster Lena och morbror Sven.

I ett somrigt och varmt Stockholm träffar hon snyggingen Anders via Amanda. Alice och Anders dras direkt till varandra. De inreder Alices rymliga balkong med kuddar och filtar, flyttar ut dit och blir i det närmaste oskiljaktiga. Anders adoptivföräldrar bor i Norrtälje, men sökandet efter hans biologiska föräldrar leder paret till Gotland. Ju närmare sanningen de kommer, desto svårare blir det att fortsätta relationen.

Det är riktigt trevligt att läsa "Försoning". Jag somnar tidigt och sover gott. Inte för att boken är tråkig, det är den inte. Det är bara något harmoniskt med Alice och hennes liv, hur saker och ting löser sig för henne. Hon är dessutom en huvudperson som inte har några fiender, och det är något jag saknat på sistone. Anneli Fichtelius skriver lättläst och boken är lagom lång. Jag blir varken utmanad eller överraskad, men "Försoning" är en avkopplande värld att befinna sig i. Rekommenderas till hängmattan eller stranden i sommar.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 1 juni 2019

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB