LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Sambo på försök, Beth O'Leary

Bästsäljande feelgood av brittisk debutant

En kaosartad och välbehövlig vind i den brittiska feelgoodutgivningen och Beth O'Leary är ett tydligt exempel på den nya generation av feelgoodförfattare som håller på att växa fram"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Sambo på försök
Författar-
presentation:
Beth O'Leary

Beth O'Leary debuterar med en lika delar charmig och absurd feelgood som känns både modern och samhällsaktuell. Boken skrev hon på tåget till och från jobbet.

När Tiffys pojkvän lämnar henne för en annan kvinna måste hon snabbt hitta ett nytt boende. Ett boende som hon har råd att betala med sin låga redaktörslön (hon har verkligen inte råd med någonting eget, särskilt inte i London.) Sjuksköterskan Leon har en lägenhet, behöver pengar och jobbar praktiskt nog nattskift. Tiffy blir hans nya hyresgäst och lägenheten är hennes på kvällar och nätter och Leons på mornar och dagar. De delar allt (till och med säng), men har aldrig träffats och kommunikationen sker uteslutande genom post-it lappar. Sakta lär de genom lapparna känna varandra och fram växer en både fin och okonventionell vänskap...

”Sambo på försök” är en romantiserad version av de många omaka och underliga bostadssituationer unga idag tvingas in i på grund storstäders skyhöga bostadspriser. Hela grundpremissen för boken är lika galen som genial ochTiffys och Leons tillvaro är lika enkel att relatera till som den känns fullkomligt orimlig. Kanske är det det faktum att ”Sambo på försök” såväl belyser som parodierar jakten på boende i storstaden som gör att debutaten Beth O'Leary i år varit en av Englands mest omtalade debutanter och att boken redan sålt till över 30 länder.

Att boken har ett väl genomtänkt persongalleri skadar såklart inte heller. Tiffy är färgsprakande till såväl det inre som det yttre. Nära till skratt, verbal och plump på ett älskvärt sätt som förstärks av det faktum att Leon är den totala motsatsen med sin lugna och tillbakadragna personlighet. Att två så skilda personligheter ska bo under samma tak (även om de inte är där samtidigt) bäddar för både konflikt och katastrof, och så småningom också en hel del attraktion. Det är en minst sagt överkonstruerad grund, men det hindrar det inte från att vara kolossalt roligt att läsa om deras livssituation.

Den introverta Leon är dessutom ett fint tillskott till feelgoodböckernas män som allt för ofta är självsäkerheten personifierad. Ytterligare kodus förtjänar dialogutbytet mellan huvudkaraktärerna och vännen Gertie och brodern Richie, som båda är oumbärliga för att läsarens intresse ska hålla hela vägen. Såsom en feelgood bör har även ”Sambo på försök” sin beskärda del av mörker. Destruktiva förhållanden, sviktande rättssystem och en livshotande sjukdom får alla plats, även om även dessa stundvis blir lite för tillrättalagda. Och till skillnad från boendesituationen kan O'Leary inte rädda upp det med humor.

”Sambo på försök” kommer med en kaosartad och välbehövlig vind i den brittiska feelgoodutgivningen och Beth O'Leary är ett tydligt exempel på den nya generation av feelgoodförfattare som håller på att växa fram och som skriver böcker där såväl teman som referenser träffar 80- och 90-talisterna på ett annat sätt än tidigare författare gjort. Det är en färgsprakande debut som ger plats för såväl humor som djup.

Profil: Anna Bjurström

Mottagen: 10 juli 2019

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2