Recension av Knitting for Olive, Caroline Larsen, Pernille Larsen: Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration
Foto: Bokomslag

LitteraturMagazinets recension av Knitting for Olive, Caroline Larsen, Pernille Larsen

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Konstruktionerna är finurliga, här finns allt från enkla (men genomtänkta) plagg till projekt för den mer avancerade stickaren att sätta tänderna i"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Knitting for Olive
Författar-
presentation:
Caroline Larsen, Pernille Larsen

Köpenhamnsbaserade stickföretagarna Caroline och Pernille Larsen har sedan 2015 skapat stickmönster för barnkläder och på senare tid även utökat med stickmönster för vuxenkläder. Nu delar de med sig av 20 mönster i bokformat.

Många har upptäckt stickningens magi i spåret av hemarbete och isolering under corona – det meditativa att låta maskorna dansa över stickorna och se ett plagg växa fram i händerna medan tankarna kan vandra fritt har tilltalat både den inbitne stickaren och fått många nya att börja. När pandemin var ett faktum och gemene man gick man ur huse för att köpa på sig toapapper var det något annat som hamstrades bland alla stickare… just det! Garn!

När Politikens Förlag ställde frågan till Köpenhamnbaserade Knitting for Olive, som drivs av mor Pernille och dotter Caroline, om de ville skriva en stickbok, svarade de ja. Tillsammans driver de Knitting for Olive, ett märke som säljer såväl stickmönster som garn av högsta kvalitet med djuromsorg och omtanke om miljön i fokus. I bokens första avsnitt får vi veta hur det hela började, från de första stickmönstren som tog form vid deras köksbord om kvällarna för fem år sedan, till hur de började producera garner och med tiden blivit kända för sina certifierade och ’cruelty free’- kvalitetsgarner i alla tänkbara färgnyanser.

Boken innehåller moderna och tidlösa klassiska stickmönster. Allt som allt ryms mellan bokens pärmar tjugo olika projekt av varierande svårighetsgrad. Mönstren är beskrivna väl och ackompanjeras av vackra bilder av de färdiga projekten fotograferade i Köpenhamn. Bland stickmönstren finns tröjor, koftor och ett par mössor. Konstruktionerna är finurliga, här finns allt från enkla (men genomtänkta) plagg till projekt för den mer avancerade stickaren att sätta tänderna i. Förklaring av sticktekniker är samlade i bokens avslutning och instruktionsfilmer finns på Knitting for Olives hemsida.

Denna bok är tillägnad stickat för vuxna, förutom de två mössorna som är graderade i storlekar från baby till herr. Det jag saknar är fler av Knitting for Olives klassiska barn- och babymönster. Att läsa på danska är en vanesak och med en nypa tålamod så går det, men inte utan viss huvudbry under stundom. Det bara att hoppas att den översätts till svenska!

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 29 september 2021

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB