Recension av Vittne, Caroline Mitchell: Spänning som gränsar till skräck - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Vittne, Caroline Mitchell

Spänning som gränsar till skräck

Efter tio års frist befinner sig Rebecca återigen helt i hans händer, men istället för att ge sig på henne fysiskt ger han sig på människorna i hennes närhet"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Vittne
Författar-
presentation:
Caroline Mitchell

Caroline Mitchell är före detta polis och numera författare. Hon har skrivit flera spänningsromaner, men "Vittne" är den första som översatts till svenska.

Rebecca älskar sitt liv. I det lilla walesiska samhället Pontyferry har hon precis allt hon behöver: sin älskade make Sean, deras dotter Lottie och hunden Bear. Hon har en gammal vespa, ett deltidsjobb på Seans veterinärklinik och Seans syster är hennes bästa vän. Tillvaron är med andra ord förutsägbar  och trygg, och ingen uppskattar den kombinationen mer än Rebecca.

Rebeccas före detta fästman Solomon som dömdes till tio års fängelse efter att hon vittnat mot honom i en mordrättegång har precis släppts ut på fri fot och trots att Pontyferry är ett lugnt och säkert ställe låter Rebecca installera ett larm, ovetande om att hon därigenom ger Solomon full insyn i sitt hem. Solomons hämnd är skoningslös, och efter tio års frist befinner sig Rebecca återigen helt i hans händer, men istället för att ge sig på henne fysiskt ger han sig på människorna i hennes närhet. Rebeccas straff är att hon måste bevittna tio olika brott, lika många som antalet år han satt inne, och hon måste  själv utse brottsoffren.

"Vittne" faller formellt under genren spänningsroman, men i praktiken är det som att läsa ren och skär skräck. Det är ingenting originellt i själva upplägget - läsaren får berättelsen serverad av Rebecca, Solomon, och Rebeccas gamla dagbok från tiden då hon levde ihop med honom. Det som däremot utmärker boken är Rebeccas påtagliga rädsla och ångest, Solomons kallbodiga hänsynslöshet och spänningen som sakta men säkert obarmhärtigt trappas upp. Bokens styrkor kamouflerar svagheterna, för premisserna till Rebeccas beteende är egentligen ganska svaga. Ändå följer jag Rebecca med ett obehag som är sällsynt för en luttrad läsare.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 10 november 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB