Recension av Vi eller de, Christina Falck: Brev inspirerade till roman om ung kärlek under finska inbördeskriget - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Vi eller de, Christina Falck

Brev inspirerade till roman om ung kärlek under finska inbördeskriget

Boken ger en inblick i ett historiskt skeende som ligger knappt hundra år tillbaka i tiden"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Vi eller de
Författar-
presentation:
Christina Falck

Christina Falck har skrivit en roman med handlingen förlagd till tiden för Finlands första vacklande steg som ett självständigt land. Författaren har inspirerats av en bunt kärleksbrev som skrevs av hennes mormor och morfar under den här tiden.

Romanen handlar om tre familjer: familjen Björk i Esbo, familjen Söderling i Helsingfors och torparfamiljen Malm som arrenderar mark av familjen Björk. Romanen berättar hur inbördeskriget i Finland påverkar dem. Hatet som sjuder i samhället och övergrepp som begås.

De röda är i regel de som har det svårast. De som lever på nåder, antingen som arbetare eller som torpare på någon annans mark. De röda utgjordes av socialdemokrater och den socialistiska kamporganisationen Röda gardet. De hade aktivt stöd från Ryssland.

De vita är de välbesuttna, men även fattiga jordbrukare, och det vita gardet fanns i regel i svenskbygderna. De fick stöd av frivilliga från Sverige och så småningom även från Tyskland.

En grupp ungdomar har fest hos familjen Björk. På verandan hänger kulörta papperslyktor och middagsbordet dignar av läckerheter. Det är i juni 1917 och de diskuterar Finlands framtid och kvinnornas situation. För visst var Finland ett föregångsland som gav kvinnorna rösträtt redan 1906, även om både finsk och rysk valuta och tre språken ställde till det. Föga anar ungdomarna att allt ska förändras om några månader. 

När lantdagen presenterar Finlands självständighetsförklaring bryter inbördeskriget snart ut. Det är slutet av januari 1918. Kriget börjar i liten skala, men eskalerar. De röda ställs mot de vita och alla påverkas. 

Det är en svår tid som följer. Det är brist på mat och det bubblande missnöjet kommer nu upp till ytan.

Det är en väldisponerad och välskriven roman om spirande ung kärlek i en omvälvande tid. När striderna brutit ut på allvar blir skiljelinjen mellan grupperna påtaglig. Ingen kan vara neutral, alla måste välja sida. Kan kärleken verkligen besegra allt?

Boken ger en inblick i ett historiskt skeende som ligger knappt hundra år tillbaka i tiden.

Profil: Viola Kondracki

Mottagen: 15 januari 2014

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB