Recension av Hälsningar från havets botten, Christina Lindström: Rolig och sorglig kärlekshistoria - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Hälsningar från havets botten, Christina Lindström

Rolig och sorglig kärlekshistoria

Mycket av hans glättighet är ett försvar mot sorgen och övergivenheten. Det är riktigt, riktigt bra gjort"
Bok-
presentation:
Hälsningar från havets botten
Författar-
presentation:
Christina Lindström

Gammal kärlek rostar aldrig är en kliché som ibland stämmer. När Filles barndomskärlek Hanna kommer tillbaka faller Fille pladask igen.

Istället för att bära lösnäsa och stoppa in suddgummi i näsborrarna, som när de var små, försöker han nu ta kontakt på andra sätt. Det borde inte vara så svårt, de går båda på musikgymnasiet och Hanna får en plats i samma ensemble som Fille. Men Hanna är svår att komma in på livet; ena stunden hånglar de mot ett träd och andra hälsar hon inte ens och han känner sig som en bananfluga i hennes liv. Vem är hon egentligen?

Hemma finns pappa som aldrig riktigt växt upp och mamma är borta. Tur att Fille har farmor, som gör sitt bästa för att vara till stöd och hjälp. Men en farmor kan inte hjälpa en med kärleksproblem eller förklara varför mamma försvann.

Christina Lindström är till vardags lärare och det märks; hennes beskrivning av ungdomar och deras sätt att prata är väldigt äkta. Boken är mycket rolig. Det är Fille som berättar med skön humor och självironi. Det är så roligt att det dröjer lite innan man förstår att det är en rätt tragisk historia och likaså en uppväxthistoria. Fille är trots allt en kille som får kämpa hårdare än de flesta med sin kärlek, sina familjerelationer och sin identitet. Mycket av hans glättighet är ett försvar mot sorgen och övergivenheten. Det är riktigt, riktigt bra gjort. Nästa gång jag får en fråga från en hyfsat läsvan tonåring som vill läsa en bok som är både rolig och sorglig kommer jag att peka på den här.

Profil: Eleni Schmidt

Mottagen: 3 maj 2015

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB