LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Allting gott och alldeles för mycket, Edward Blom

Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

Typsnitt och layout påminner om finare kokböcker som de såg ut någon gång mellan 1960 och 1980"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Allting gott och alldeles för mycket
Författar-
presentation:
Edward Blom

Edward Bloms kokbok är, precis som titeln anger, alldeles för mycket. Jag tänker att det kanske är ett skämt – tills jag börjar läsa.

Flertalet av de kokböcker som ges ut idag brukar innehålla följande:

Ganska avskalad layout och moderna typsnitt
Bilder på vacker natur och fina råvaror
Ganska fräscha, måttliga och hälsosamma recept
Snyggt upplagda rätter

Edward Bloms kokbok är, precis som titeln anger, alldeles för mycket. Åt andra hållet. Typsnitt och layout påminner om finare kokböcker som de såg ut någon gång mellan 1960 och 1980. Bilderna är fullpackade med mat och människor, medaljongtapeter, finserviser, ölstop och porslinsfigurer - inga öppna fält i trolsk morgondimma här inte! Rätterna är inte av det vackra slaget, de är mest bruna och den piffiga persiljekvisten lyser med sin frånvaro. Och hälsosamma recept? Nja, en bok med tips som "undvik att kombinera recept så att det blir mer än 3 dl grädde per person, folk blir för dästa annars" skulle jag inte placera i kategorin hälsa.

Jag tänker att det kanske är ett skämt – tills jag börjar läsa. För då kan jag inte sluta. Författaren besitter en stor kärlek till mat och matlagning, en mängd roliga anekdoter men framför allt massor av kunskap om råvaror, historia, etikett och tillagning. Dessutom bjuds det mycket personligt tyckande kring hur man åstadkommer en lyckad bjudning, vad man ska dricka till en räkmacka och varför det ska vara tjugo ostar på ostbrickan istället för tre. Boken är indelad i kapitel med namn som "Vegetarianerna anfaller", "För dig som har tjänstefolk" och "Det glada 1800-talet". Språkligt är det högtravande på ett lätt studentikost och ganska underhållande vis. Det är omöjligt att inte ryckas med, oavsett vad man tycker om recepten eller bokens utseende.

Jag har svårt att föreställa mig något festligt tillfälle då jag kommer att använda den här boken, sydtysk hare och hummeraladåb går nog inte hem bland mina bekanta. Men jag är samtidigt glad att det finns människor som Edward Blom som vill bevara och sprida dessa recept så de inte faller i glömska, allt blir så mycket roligare med variation. Däremot kan jag mycket väl tänka mig att titta i den här boken när mer vardagliga middagar ska tillagas, till exempel kroppkakor, grytor och färsbiffar. Då tror jag nämligen att den här boken kan bidra till en större smakupplevelse än de gamla vanliga baskokböckerna. Och "Edwards kulinariska budord" ska jag nog rama in och hänga i köket.

Det är svårt att hitta ord att beskriva den här boken, det ska medges. Titeln "Allting gott och alldeles för mycket" säger egentligen allt som finns att säga. En välkommen färgklick, om än brunmurrig, i årets utgivning.

Erika Wallman

Mottagen: 11 september 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Mums för minigourmeter och matgladisar

av Edward Blom
Inbunden, Finns i lager, 298 kr

Allting gott och alldeles för mycket

av Edward Blom
"Jag gillar inte små dekorationsfnuttar som man ser på många av d...

Ögonblicket: 52 händelser ur Företagsminnen

av Edward Blom
Vinjetten Ögonblicket har funnits i tidskriften Företagsminnen i ...
Häftad, Finns i lager, 100 kr

Handelsbilder : 125 år med Svensk Handel

av Edward Blom
En mycket vacker bok med 171 historiska fotografier från de senas...
Inbunden, Finns i lager, 172 kr

Den svenska handelns historia

av Edward Blom
Vilka var det som byggde upp dagens stora handelsföretag? Hur har...
CD PC/Mac, Finns i lager, 91 kr

ICA-historien - i parti och detalj

av Edward Blom
Hur såg en ICA-butik ut när mammas mormor var liten? Och vad gjor...
DVD PC/Mac, Finns i lager, 82 kr

Jehanders - 125 år i stockholmarnas tjänst

av Edward Blom
Följ Jehands väg från 1870-talet till idag, ett företag som lever...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2