Boves klassiker "Mina vänner" återupptäckt – igen! - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 Essäer 
Bok-
presentation:
Mina vänner
Författar-
presentation:
Emmanuel Bove
Inbunden
Finns i lager, 262 kr
En vinterdagbok
Emmanuel Bove
Inbunden
224 kr
Identification et distance étude de trois romans d'Emmanuel Bove racontés à la première personne
Anne-Charlotte Östman

Klassiker med en djupt ironisk titel

Boves klassiker "Mina vänner" återupptäckt – igen!

Emmanuel Boves debutroman "Mina vänner" från 1924 var länge bortglömd. Nu betraktas den som en klassiker. Romanen är både hårdkokt och sentimental, sorglig och dråplig, tycker Bovekännaren Anne-Charlotte Östman.

Mellankrigsförfattaren Emmanuel Bove (1898-1945) var länge bortglömd. Det var först på 1970-talet som han upptäcktes på nytt. Det började med att den österrikiske författaren Peter Handke uttryckte beundran för Bove och översatte hans böcker. 

Första gången ”Mina vänner” kom på svenska var 1986. Då var det förlaget Tiden som gick före och uppmärksammade romanen med en översättning som gjordes av Katarina Frostensson, numera ledamot av Svenska Akademien.

"Mina vänner" gavs ut en andra gång 1991 och nu i april 2015 kommer romanen för tredje gången i svensk översättning.

Kristoffer Leandoer har skrivit ett kunnigt förord, där han placerar Emmanuel Bove i en litterär kontext med intressanta namn som Romain Gary, Louis-Ferdinand Céline – ja till och med Patrick Modiano

Emmanuel Boves far var rysk med judisk börd, och hans mor kom från Luxemburg. Fadern var en bohemisk och orolig själ. Han lämnade sin familj i misär när han gifte om sig med en förmögen kvinna. Det här upplevelserna återfinns i de böcker av Bove som mer påtagligt närmar sig hans egen biografi och som i mångt och mycket liknar faderns. Ett skuldtema och motivet att skriva sig fri ligger under flera av hans texter, tydligast i ”En vinterdagbok” som kom på svenska 2009.

Romanens motiv, sökandet efter en vän, går också igen i de enskilda delarna"

Debutromanen är nog den mest intressanta litterärt, den som ligger närmast modernismen, ett epitet som också har följt med nyutgivningen. Vi återfinner där en uppbruten intrig. ”Mina vänner” skulle kunna läsas som en novellsamling, men det faktum att huvudpersonen Victor Bâton finns med i alla berättelserna gör att det är lämpligare att betrakta den som en löst sammansatt roman. Romanens motiv, sökandet efter en vän, går också igen i de enskilda delarna.

Prosan är både hårdkokt och sentimental. Bâton, som är berättaren, säger sig vara krigsinvalid. Det är inte säkert. Han vill att man ska tycka synd om honom. Han vandrar runt i Paris och registrerar sina medmänniskor. Det är sant att han är träffsäker när det gäller observationer. Det har till och med påståtts att Emmanuel Bove var en föregångare till den så kallade nya franska romanen. Där gestaltas huvudpersonerna genom sina till synes objektiva iakttagelser. Men Bâton är ohämmat subjektiv. Han tolkar in välvillighet hos medmänniskorna. Han tror att de blir intresserade av honom och vill ha honom till vän.

”Mina vänner” är en djupt ironisk titel. Boken är sorglig, men den innehåller också en del dråpliga situationer. Jag menar att det är Emmanuel Boves bästa roman.

Vad som betydde mycket för den posthuma framgången var att Samuel Beckett tillskrevs orden att Bove hade ”sinne för detaljen”. Det är oklart hur mycket Beckett kände till Emmanuel Bove och vad han mer precist sagt. Icke desto mindre bidrog han positivt till marknadsföringen.

Sedan ett par decennier tillbaka finns alla Boves tjugo verk, romaner och novellsamlingar, återutgivna i Frankrike. I Sverige har vi de två som jag nämnt här.

Anne-Charlotte Östman är doktor i litteraturvetenskap och har bland annat forskat om Emmanuel Bove och skrivit ett post doc-arbete om Boves författarskap med titeln "Identification et distance, Etude de trois romans d'Emmanuel Bove racontés à la première personne" (2003).


Profil: Anne-Charlotte Östman

23 mars 2015
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB