Tre böcker om krishantering
Kriser, katastrofer och meningen med livet
Vad innebär det att drabbas av en kris? Esther Hansen har lyssnat på tre ljudböcker som handlar om kris ur olika perspektiv.
Kriser är en del av livet. Alla går vi genom åtskilliga utvecklingskriser och ingen slipper undan några traumatiska kriser i form av sjukdom eller svåra förluster. Några av oss kommer att drabbas av svåra katastrofer. Ändå tycks de flesta bli överrumplade över att just de skall behöva drabbas av en kris. Numera finns även en tendens att sjukförklara även normala krisreaktioner. Som med så mycket annat är kunskap ett bra sätt att förbereda sig alternativt få hjälp att komma igenom.
"Kris och utveckling" av Johan Cullberg och "Livet måste ha mening" av Viktor E Frankl är båda klassiker. "Kris och utveckling" behandlar de kriser som hör livet till medan "Livet måste ha mening" handlar om den mest extrema traumatiska krisen – koncentrationsläger och tortyr.
I nyutkomna "Nödrop" av Lottie Knutsson handlar det om krishantering på samhällsnivå.
Alla tre böckerna har en i grunden positiv ton.
Människan föds, utvecklas, avvecklas och dör. Det är nog en vanlig tanke utifrån den välkända bilden av livstrappan. Men Cullbergs bok om kriser och utveckling ger en annan bild. En bild av att vi utvecklas hela livet, att alla de kriser människa genomlever under sin livstid innebär en ny möjlighet att mogna. Till och med den sista krisen som döendet innebär.
Cullberg går igenom alla de normala utvecklingskriser som barn- och ungdomsårens kritiska utvecklingsperioder och den vuxnes kritiska livsperioder. Dessutom rymmer även det normale livet en hel del traumatiska kriser som sjukdom och förluster.
"Krisen är en förutsättning för utveckling och självkännedom – den kan också innebära inkörsporten till livslång psykisk invaliditet" skriver Cullberg i förordet till den tryckta boken från 1975.
Väldigt viktigt har Cullbergs beskrivning av krisen fyra faser varit: Chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen med alla de försvarsmekanismer vi skyddar oss mera ellermindre bra med.
År 2006 kom en reviderad utgåva som ljudbok inläst av författaren själv med ett tillägg om katastrofpsykiatri uppläst och skriven av Tom Lundin. Perspektivet i den senare delen är sjukvårdens.
En extrem traumatisk kris beskriver Viktor Frankl i sin bok från 1946 om sin egen upplevelse av ankomsten till koncentrationslägret Auschwitz: den snabba nedturen från att vilja skydda sitt manuskript och en påse bröd till att stå där naken och rakad och inse att man hade förlorat bokstavligen allt utom livet! Att man på den yttersta botten fick vara tacksam att det var vatten som kom ur duscharna!
Frankl var neurolog och psykiater och använder sina egna erfarenheter som utgångspunkt för en teori om vad det är som gör att vissa människor kan utstå svårigheter som får andra att ge upp. Hans teori är att det är den enskilda människans förmåga att finna mening i sitt liv som är det avgörande.
Frankl skiljer på tre olika former för livsmening som växlar från ögonblick till ögonblick och är olika för olika människor. Ibland handlar det om att handla, om kreativitet och aktivitet, andra gånger handlar det om upplevelser och njutning. Men ibland återstår endast lidandet och även detta har en mening! "Det öde som drabbat henne betyder en engångsmöjlighet för henne att göra en unik insats genom att bära lidandet på rätt sätt"
Vad som är "rätt sätt" kan man diskutera och det gör Frankl också i sin bok. En välkänd fråga är ju "var fanns Gud i Auschwitz"? Men frågan om religion nämns endast i förbigående; religionen är inte nödvändig för ett andligt liv. Det avgörande är att man upplever en mening i allt som händer.
Ljudboken är inläst på svenska av Martin Skoglund som ger intryck av att vara en ovan inläsare med pauser och stakningar som bryter bokens rytm. Men innehållet är så anmärkningsvärt att man gärna överser med detta.
Ett tredje perspektiv på katastrofer och krishantering presenterar Lottie Knutson i sin bok "Nödrop". Allas vår Lottie som utropades till landsmoder och utrikesminister under tsunamikatastrofen julen 2004. Lottie Knutson var då informationsdirektör på Fritidsresor och har nu med utgångspunkt från egna erfarenheter skrivit en bok om företagens krishantering. Det är en bok som handlar om det livsviktiga ledarskapet, om människans förmåga att samarbeta i den akuta fasen, om myndigheters och företagens förmåga eller oförmåga till samarbete och om massmediernas roll under och efter den akuta fasen. Även det som Knutson kallar lågintensiva kriser som mobbning på jobbet, matfusk, visselblåsare, massuppsägningar, drev i sociala medier med mera.
Knutson understryker vikten av att företagen måste förbereda sig för kriser som kan komma. Tydligt ledarskap, tydliga delegeringar är något UD fått lära sig vikten av. Krisövningar måste äga rum och en beredskapsplan utarbetas. Hur det sen går kan man aldrig veta. Men boken är intressant och kom som ljudbok i slutet av 2014 inläst av Lottie Knutson själv.
Sammanfattningsvis tror jag att även den enskilda människan kan behöva en beredskap inför kommande kriser. Ett sätt att förbereda sig utan att förlamas av ångest kan vara att lyssna på ovanstående tre ljudböcker som alla har en i grunden positiv ton.
Anmäl textfel