Recension av En förlorad värld, Evelyn Waugh: En sorgsen saga om svunnen tid - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av En förlorad värld, Evelyn Waugh

En sorgsen saga om svunnen tid

en välskriven roman där dialogerna vibrerar av liv"
Bok-
presentation:
En förlorad värld
Författar-
presentation:
Evelyn Waugh
Utg.år: 1945
Inbunden
Beställningsvara, 280 kr
Pocket
Färdig att skickas, 56 kr 73 kr

"En förlorad värld" ("Brideshead Revisited") är ett elegisk epos över en gången tid. Waugh – eller snarare berättarrösten, Charles Ryder – berättar om en svunnen ungdom och en kärleksvänskap mellan Charles och den excentriske Sebastian Flyte.

Den förhållandevis lyckliga ungdomstiden – som de unga studenterna fyller med champagne, vin, whiskey och vackra kavajer – är självklart högst förgänglig. Sebastian förlorar sig själv i ett alltför ihärdigt drickande, kanske för att komma undan sin familj. Charles blir konstnär och trots att han förlorar kontakten med Sebastian fortfar hans liv att vara knutet till den familj som Sebastian har fjärmat sig ifrån – speciellt Sebastians sorgsna syster Julia.

Trots att det sällan händer särskilt mycket är det alltid givande att läsa Waughs roman, som han själv verkar ha varit väldigt missnöjd med. "En förlorad värld" är inte ett av världshistoriens största mästerverk, men ändock en välskriven roman där dialogerna vibrerar av liv. Jag dras in i fiktionens virvlar tills jag tycker mig känna karaktärerna in på bara skinnet. Slutet brister bitvis, när Waugh som en god katolik ska försöka omstöpa sina moraliskt förfallna fiktiva skapelser. Det blir inte riktigt trovärdigt, men å andra sidan är det ju intressant hur en författares livssyn påverkar verket.

Som helhetsupplevelse är "En förlorad värld" väl värd de timmar jag ägnade åt att läsa den. Jag känner mig väl omhändertagen och underhållen; jag längtar tillbaka in i världen mellan pärmarna. Romanen skrevs mitt under andra världskriget och det märks i den nostalgiska tonen. Det fredstidsliv fyllt av bekymmerslösa utsvävningar som beskrivs i delar av romanen var en svunnen värld och blir därför särdeles levande – jag kan riktigt tänka mig hur starkt Waugh önskade sig tillbaka till den livsstil han beskriver!

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 21 september 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

En handfull stoft

av Evelyn Waugh
Inbunden, Finns i lager, 260 kr

En förlorad värld

av Evelyn Waugh
Om förändringarna i det brittiska samhället under efterkrigstiden, sedd genom ögonen på den aristokratiska familjen Flyte.

Utgivning - andra språk

Brideshead Revisited (eng)

av Evelyn Waugh
'I knew Sebastian by sight long before I met him. That was unavoi...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB