Recension av Slutet på kedjan, Fredrik T Olsson: Mänskligheten hotas i nervkittlande spänningsroman - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Slutet på kedjan, Fredrik T Olsson

Mänskligheten hotas i nervkittlande spänningsroman

Detta är en spänningsroman som griper tag från första stund. Kanske för att historien ger en liten känsla av Stephen King"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Slutet på kedjan
Författar-
presentation:
Fredrik T Olsson
MP3 CD
Beställningsvara, 280 kr

Världens, eller rättare sagt människans, undergång är ett populärt ämne för spänningsförfattare.

Många undrar om vårt öde är förutbestämt, kanske kan vi bara påverka det till viss del. Tänk om hela mänsklighetens historia finns beskriven någonstans, både från början och till slutet. Där finns alla krig, alla katastrofer, alla farsoter nedtecknade. Är det inte den skriften som alla domedagsprofeter försöker hitta och tolka? Kan vi i så fall ändra i skriften och få ett annat öde?

Detta är en spänningsroman som griper tag från första stund. Kanske för att historien ger en liten känsla av Stephen King. Världen utsätts för hot. Det är inget som världens ledare basunerar ut. Men att något är på tok förstår journalisten Christina Sandberg när hennes före detta man, William Sandberg, helt enkelt spårlöst försvinner från sjukhuset där han legat efter ett självmordsförsök. Hans lägenhet är tömd på datorer och kläder, allt ser ut som om han har försvunnit frivilligt. Men – och det är ett stort men – alla fotografierna på deras döda dotter finns kvar. Kryptoexperten William Sandberg har gått upp i rök.

Fredrik T. Olssons historieberättande imponerar, framför allt bländas jag av detaljer som placeringen av ett krypterat meddelande. Det är sådant som får mig att tänka på mästaren Stephen King. Varifrån kommer meddelandet och varför har det placerats just där? Koden har basen fyra och ger en matris som visar kilskrift. Det triggar igång fantasin och spänningen stiger.

Helt uppslukad av historien följer jag både Christinas letande efter William och Williams bryderi när han placerats i ett enormt slott i alperna. Han vet heller inte vilka fångvaktarna egentligen är och vad det hela handlar om. Allt är hemlighetsfullt och även om fångvaktarna inte är brutala är atmosfären ändå obehaglig. Det enda han förstår är att den organisation, som håller honom fången, har till uppgift att försöka förhindra något från att hända, och att tiden håller på att rinna ut. 

Spänningsberättelser påminner många gånger om varandra. Kanske är det svårt att hitta variationer. Därför känns det roligt att läsa en historia som känns fräsch, jag har personligen inte stött på den här vinklingen tidigare.

Tyärr är slutet lite av ett antiklimax, inget att fundera över, bara ett ”jaha”. Men, visst är boken ändå en intressant och nervkittlande vuxensaga som är värd att finna många läsare.

Profil: Viola Kondracki

Mottagen: 8 april 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Slutet på kedjan

av Fredrik T Olsson
Kryptologen William Sandberg förs bort av en organisation som ger...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB