LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Paradoxer : Boken som utmanar din upplevelse av allt som finns omkring dig, Gary Hayden

Paradoxal guide till filosofins väsen

För en novis i filosofi erbjuder boken en fascinerande och fullmatad inblick i de mest efterhängsna frågeställningarna genom filosofihistorien"
Bok-
presentation:
Paradoxer : Boken som utmanar din upplevelse av allt som finns omkring dig
Författar-
presentation:
Gary Hayden
Kartonnage
Finns i lager, 181 kr

"Paradoxer : Boken som utmanar din upplevelse av allt som finns omkring dig" samlar ett antal tankeexperiment och filosofiska problem i lättillgänglig artikelform.

Ett skepp har fått alla sina delar utbytta över tiden. De jämna talen är lika många som de udda och jämna tillsammans. Någon säger "Det regnar ute, men det tror jag inte på". Den här meningen är falsk. Byter du dörr i utlottningen av en bil, om ett nitval plockas bort, när programledaren Monty Hall frågar? Akilles kan aldrig springa ifatt en sköldpadda.

Spelar paradoxer som de här någon roll, eller är de bara spetsfundigheter för akademiska wannabees? Deras långa livslängd borgar för en djupare mening. Paradoxer utforskar och vidgar gränserna för vad som kan tänkas, eller utredas med förnuftet. Boken "Paradoxer" ger en tematisk genomlysning av filosofiska tankegångar, där paradoxerna tjänstgör som spikar att hänga upp berättelsen på.

Boken samlar och sammanfattar paradoxer, "en till synes oacceptabel slutsats härledd med ett till synes acceptabelt resonemang ur till synes acceptabla förutsättningar", enligt R. M. Sainsbury i hans bok "Paradoxes" (min översättning). Författarna utmanar dig att ta ställning till paradoxernas självmotsägelser genom hela boken, och ger sina egna lösningar i följande stycke eller i klassiskt uppochnedvänd text. Ibland avslutar de ett tema med en längre utvikning kring något paradoxalt som lämnar dig frågande med egna grubblerier.

Författarna sorterar paradoxerna i olika tematiska kategorier i lättillgänglig artikelform, och sticker emellan med kortfattade biografier över de viktigaste filosoferna bakom paradoxerna. På så vis får besläktade problem från olika tidsåldrar belysa varandra på ett givande sätt. Ibland visar författarna också på förbindelser mellan olika teman, till exempel kommer blockuniversum (som handlar om rumtiden) igen i diskussionen om den fria viljan och teodicéproblemet (frågan om varför ondska finns om Gud är allsmäktig och god).

För en novis i filosofi erbjuder boken en fascinerande och fullmatad inblick i de mest efterhängsna frågeställningarna genom filosofihistorien. Författarna lyckas förmedla dem utan störande förenklingar på ett medryckande sätt. Sammanfattningen vänder sig väl knappast till akademiskt meriterade filosofer, men bland det rika urvalet av paradoxer går det att stöta på nya infallsvinklar. Och underskatta inte heller charmen av ett kärt återseende i ny form.

Jag gläds åt att grundläggande talteori och oändlighetsbegreppet får plats, med både Galileos och Cantors idéer som grund. Men jag saknar ett kapitel om moraliska paradoxer, även om till exempel fångarnas dilemma och andra beslutsparadoxer snuddar vid ämnet och abortfrågan liknas vid högproblemet under rubriken Oklarheter. I stället hittar jag Gudomliga omöjligheter om allsmäktighetsproblem, och i flera avsnitt behandlas hur människans förmåga att tro ställer till det i filosofiska frågor.

Jag imponeras av hur artiklarna förmedlar nyanserade filosofiska frågor så kortfattat och korrekt. Texten är genomgående flyhänt och undviker komplicerat fackspråk på ett föredömligt sätt. Kapitlet om logik och sanning tänjer längst på denna princip med mer formell logik på bekostnad av löpande text och konkreta exempel. Kravet på korthet lämnar några gånger resonemangen rumphuggna, med intrycket att en avslutande illustration utelämnats.

Översättningen är på det hela taget duglig, med några olyckliga ordval – jag stör mig till exempel på mäktiga teorier snarare än kraftfulla. Enda gången översättningen kommer i vägen för förståelsen är i citatet av Sainsbury ovan som definierar paradoxer, där ett apparent blivit uppenbarligen, och ett unacceptable blivit acceptabel.

Profil: Johan Köhler

Mottagen: 5 januari 2016

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2