Intervju 
Viktoria Höglund: "Recensioner och blogginlägg är som ett slags publikt medarbetarsamtal"
Foto: Karin Cellton

LitteraturMagazinet möter Viktoria Höglund

Viktoria Höglund: "Recensioner och blogginlägg är som ett slags publikt medarbetarsamtal"

Jag träffade Viktoria Höglund i höstas på releasefesten för boken “Den som haver barnen kär”, första boken om psykologen Malin Dahl. Då var Viktoria strålande glad och nervös över hur boken skulle tas emot. Ett halvår senare kan man konstatera att den togs emot väldigt väl och nu kommer den i pocket. Jag bjöd hem henne härom veckan för att prata lite över en kopp te.

Viktoria är ganska bekant med mina kvarter. Malin Dahl bor nämligen på samma gata som jag, två hus bort. Malin Dahl är psykolog och jobbar på Företagshälsan. När ett barn försvinner från en förskola blir hennes uppgift att ta hand om personalen. Men när det visar sig att den polis som utreder fallet är en gammal älskare, kan hon inte låta bli att lägga sig i undersökningen. Snart försvinner ytterligare ett barn.

Att förlora sitt barn är en förälders värsta mardröm. Oron för det väcks redan under graviditeten, något som Viktoria erfor. När hon och hennes man bestämde sig för att försöka få barn oroade hon sig konstant över att det inte skulle gå bra, för att något skulle hända barnet, en oro som bara växt efter att barnet fötts. Skräcken när ett barn försvinner har Viktoria känt på riktigt när hon en gång inte kunde hitta sin yngsta son på nästan 45 minuter. De här känslorna har hon använt i “Den som haver barnen kär”.

Jag frågar henne om det var som en sorts terapi att skriva om det, och det kanske det var, säger hon. Men det hade inte gått att skriva om det medan hennes två äldsta barn fortfarande var i förskoleåldern. Sen kom det en liten sladdis mitt i skrivprocessen och gjorde det hela svårare, men hon försökte tänka bort att det skulle kunna hända henne. Personalen på förskolan måste ha varit extra noga med hennes barn, skrattar hon.

“Den som haver barnen kär” tar upp nästan varje aspekt av förhållandet till barn. Det handlar om ofrivillig barnlöshet, den fruktansvärda oron, men också känslan av att inte orka med sitt barn. Det är en väldigt intressant kontrast och det är just den olika psykologin hos människor som Viktoria vill skriva om. Under en period i livet pluggade hon psykologi men avslutade aldrig utbildningen. Det var kursen om neuropsykiatriska sjukdomar hos barn som fick henne att hoppa av. Hon klarade inte av att läsa om det medan hon var gravid. Men intresset har hon kvar.

Man kan diskutera huruvida “Den som haver barnen kär” är en deckare eller en psykologisk spänningsroman, för fokus ligger inte alls lika mycket på polisarbetet som på de olika karaktärernas reaktioner och känslor. Malin Dahl har vid sidan av sitt jobb på Företagshälsan öppnat en privat mottagning, där hon träffar flera av föräldrarna till barnen på förskolan. De här samtalen var väldigt roliga att läsa, och också väldigt roliga att skriva, säger Viktoria. Så blev hon på sätt och vis psykolog ändå.

Viktoria Höglund är annars ekonom och hjälper egenföretagare att blomstra.Tidigare jobbade hon med att hjälpa stora bolag att bli ännu större, men till slut fann hon det själlöst och för långt från det hon egentligen är intresserad av; människor. Nu är hon mycket närmre människor och hjälper dem att uppfylla sina drömmar. Hon föreläser också om företagande, och har tillsammans med Sofia Rasmussen skrivit en bok om hur man får sitt drömjobb. “Den som haver barnen kär” är därför inte riktigt en debut, även om det har varit helt annorlunda både att skriva skönlitterärt, men också i marknadsföringen. Med fackboken var man inte särskilt intresserad av henne som person, och i den mån man var man det, rörde det sig om hennes CV. Nu får hon frågor om sin familj, skrivprocessen och sånt, säger hon.

Jag passar på att fråga hur det kom sig att hon började skriva. Viktoria berättar att hon alltid har älskat att skriva och fantisera, men det tog lång tid innan hon kom på att hon faktiskt skulle göra det. Hon läser mycket, framförallt mycket deckare. Deckare är väldigt tacksamma att använda som en kuliss för de större frågorna som psykologen i henne fascineras av.

Vad händer nu då, undrar jag. Har hon och Malin Dahl fått blodad tand?Jodå, redan i höst kommer det en ny bok, och hon avslöjar att det då kommer handla om sjukdom och sorg mitt i livet. Om vad som händer när man inte längre har makten över sitt liv. Med ett deckarspår, naturligtvis.

Hon känner en viss press på sig att leverera en lika bra bok som förra gången. Den klassiska våndan med bok nummer två. Men hon använder sig av alla recensioner och blogginlägg som ett slags publikt medarbetarsamtal för att se vad som har funkat och vad hon skall tänka på nästa gång. Nyttigt och hemskt läskigt! Längre fram i vår kommer också en liten kortroman om Malin Dahl med återigen ett viktigt ämne; unga människors prestationsångest och krav från föräldrar som har svårt att se skillnad på sina egna livsdrömmar och barnens. Den släpps endast digitalt.

Så vi har mycket att se fram emot. Jag undrar hur det kommer gå med Malin Dahl och den här polisen från hennes förflutna. Jag vill ju inte att en radhusidyll på Björkholmsvägen skall rasera. Å andra sidan är Malin Dahl mer ute efter adrenalinkickar än jag. Men jag vågar inte fråga. Den som läser får se.
 


Profil: Karin Cellton

9 april 2020
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

LitteraturMagazinet möter Jenny Fagerlund

Jenny Fagerlund: "När man slår ihop boken skall det vara med en härlig känsla och tillfredställelse"

Feelgood-författaren Jenny Fagerlund skriver hellre om vardag än om glassig lyx, och lyfter gärna frågor som många kan känna igen sig i.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet möter Pascal Engman

Pascal Engman: "Det är viktigt att skriva om saker som är farliga för samhället"

LitteraturMagazinets Karin Cellton fick under bokmässans intensiva första dag möjlighet till en pratstund med Pascal Engman vars nya thriller handlar om så kallade "incels", män som hatar och på olika sätt avhumaniserar kvinnor.

Läs mer ...

Litteraturmagazinet möter Michelle Sacks

Michelle Sacks: "Jag älskar Sverige"

LitteraturMagazinets Karin Cellton möter Michelle Sacks i en intervju om Sverige och Sydafrika, opålitliga berättare, moderskap och gemensamma läsupplevelser.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet möter Dag Öhrlund

"Ljudboken är fantastisk, den öppnar böckernas värld för så många"

LitteraturMagazinets Karin Cellton möter Dag Öhrlund, författare till bland annat deckarna om kommissarie Ewert Truut. Den senaste boken i serien finns snart i en bokhandel nära dig.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet möter Camilla Sten

"Det är något fascinerande med övergivna platser"

LitteraturMagazinet möter författaren till skräckromanen "Staden". Camilla Sten avslöjar vad som ledde till boken som redan sålts till femton länder.

Läs mer ...

Författarfokus

Inger Edelfeldt om nya boken: "Novellformen ligger bra till för mig"

Mångsysslaren Inger Edelfeldt intervjuas av LitteraturMagazinets Karin Cellton, som inte bara läst hennes senaste novellantologi utan allt som Edelfeldt skrivit, och dessutom ljugit för biblioteket om att hon tappat bort en bok hon ville behålla.

Läs mer ...

Förintelsens minnesdag

Illustratören Peter Bergting: “Jag har alltid tagit ställning och varit tydlig med mina åsikter”

Lagom till Förintelsens minnesdag kommer serieromanen "Vi kommer snart hem igen" av författaren Jessica Bab Bonde och illustratören Peter Bergting, som intervjuats av Mattias Lönnebo.

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2