LitteraturMagazinets recension av Middag på 15 minuter, Jamie Oliver
Recepten tar längre tid än 15 minuter
En fredagsmiddag på femton minuter? Det är upplägget för denna nya kokbok av Jamie Oliver. Allt du behöver är en matberedare, färska råvaror, och Mr. Olivers senast "bok-till-matlagningsprogrammet".
Så länge det finns en middag som måste tillagas verkar vår aptit på kokböcker och matlagningsprogram omättad. Jag är själv ingen anhängare av varken det ena eller det andra, men lockelsen i att kunna trolla fram en hederlig, välsmakande anrättning på en kvart fick mig ändå på fall. Föregångaren hette "Middag på 30 minuter" – uppenbarligen en alldeles för väl tilltagen tid år 2013. För fort ska det gå! Och inga halvmesyrer!
Det första recept jag slår upp är bläckfiskbullar med grillade jätteräkor. När jag inser att det inte är helt ok enligt WWFs fisklista, så ger jag mig i kast med receptet på marockanska musslor (odlade) med tapenadetoast och gurksallad istället.
Alla ingredienser ska plockas fram, liksom redskapen, och så är klockan igång.
Enligt Jamie Oliver är genomsnittskostnaden ungefär 40 kronor per måltid. Inte övermåttan dyrt alltså, och det ska vara lätt att laga. Att det ska gå fort förstår man, mellan raderna, är mer ett sätt att få folk att upptäcka hur roligt matlagning kan vara. Den lockelsen gick jag ju på själv, även om jag inte ler riktigt lika brett som filmteamet på de sista uppslagen. Kan bero på att mitt kök inte (ännu) är lika välorganiserat som Jamies, och att jag inte följt hans lista på Oumbärliga Redskap samt Inköpslista-på-vad-som-aldrig-bör-saknas-i-ditt-kök. Men brukar folk verkligen ha bockhornsklöver hemma?
Den korta näringsläran av Olivers chefsdietist är gammal skåpmat för den som fick i sig tallriksmodellen med skolmjölken. Däremot är frukostreceptens bilder så morgonljust lysande att jag nog måste byta ut havregrynsgröten mot avocadotoast på fyra vis eller fantastisk müsli någon gång. Övriga recept är indelade efter huvudingrediens – kyckling, fläsk, vego och så vidare – och verkar trevliga men bjuder vid en genombläddring inte på några större överraskningar än tillagningstiden.
Fick jag klart min middag på en kvart? Nja, inte riktigt. Men det kanske berodde på att jag själv inte hade kondition nog att följa receptets andlösa kocktempo. Det går nog bättre nästa gång. Eller så får det helt enkelt ta lite mer än femton minuter att laga en middag.
Mottagen: 6 april 2013
Anmäl textfel