LitteraturMagazinets recension av Små grodorna, Johan Carle
Humoristisk feelgood i somrig bruksortsmiljö
Debutanten Johan Carle levererar en humoristisk feelgoodroman som med svart humor lyfter upp de människor som samhället ofta betraktar som annorlunda. Under några heta sommardagar får läsaren följa hans karaktärer och deras avgörande beslut i livet.
I Klingared, utanför Borås, är allt sömnigt och det händer inte särskilt mycket. I alla fall om man bara ser till det som syns på ytan. Mitt i det traditionsbundna gamla brukssamhället finns det många individer som kämpar med demonerna, både de inre och de yttre. Under några heta sommardagar kommer några av dem till tals. Som prästfrun Eva som med sitt nitiskt välputsade yttre och tankarna som bara gräver sig in i henne. Alkoholiserade Dolly som i kampen att ta sig bort från sin trasiga barndom bara skjuter de hon älskar allt längre ifrån sig. Anders vid sjön som kämpar med sin depression och med att alla pratar bakom ryggen på honom. Rebecka som är paniskt rädd för baciller och som funderar över om hon verkligen vågar visa bygden, och sin familj, vem hon egentligen är. Tillsammans skapar de alla en dominoeffekt som får dem att ta steg utanför ramarna som de lever inom, med livsavgörande resultat.
”Små grodorna” ger en humoristisk bild av livet i ett mindre samhälle och de för- och nackdelar som finns med att bo där. Särskilt situationen med att alla känner alla och hur det påverkar det egna agerandet. Hur den strikta ramen för vad som är tillåtet gör att man kanske väljer att inte vara sig själv av rädsla för hamna utanför. Och hur befriande det faktiskt kan vara när man väl gör det. Johan Carle har lyckats fånga det bra, dessutom med en varm känsla som genomsyrar hela berättelsen. Och trots att det är tunga känslor som lyfts, så tappar han aldrig sin humoristiska ton. Han får mig till och med att le vid ett flertal tillfällen. Dessutom kan jag riktigt känna sommarhettan komma krypande över boksidorna.
Jag hade dock gärna sett fler djupdykningar i de olika karaktärernas liv för att få lära känna dem bättre. Men då hade det gärna fått vara ett färre antal karaktärer som jag som läsare istället hade kommit närmare. I berättelsens nuvarande utformning kan bli lite svårt att hålla dem alla i minnet och hålla reda på deras olika vägar i livet.
Men, ”Små grodorna” är glad och lättflytande läsning, precis så som bra feelgood ska vara. Att kasta gamla bojor är i sig är en bra grund för att må bättre och alldeles ypperligt när det gäller att lyfta läsarens humör.
Mottagen: 10 december 2016
Anmäl textfel