Varför skriver du, Katarina von Bredow? - Intervju - LitteraturMagazinet

 Intervju 
Bok-
presentation:
Du & jag
Författar-
presentation:
Katarina von Bredow
Kartonnage
Finns i lager, 154 kr

hallå där

Varför skriver du, Katarina von Bredow?

Hur är det egentligen att vara författare? Hur gör man? För att få inspiration till våra egna bokprojekt frågar vi experterna, författarna själva. Nu har turen kommit till Katarina von Bredow, aktuell med ungdomsboken ”Du & jag”. 

Varför skriver du?
– Dels är det nog det roligaste jag vet, och dels är det mitt sätt att vara på. Mitt sätt att uttrycka känslor och funderingar. Jag har till exempel mycket lättare att skriva till någon än att ringa upp honom eller henne. Frågan är svår att svara vettigt på, tycker jag. Jag har skrivit sedan jag lärde mig bokstäverna.

Hur får du inspiration?
– Den finns överallt. I det förflutna, i människor jag möter, saker jag ser och hör. Men även jag har dagar då det står helt stilla och texten bara blir trist och död hur jag än gör.

Hur ser en typisk arbetsdag ut när du skriver?
– Jag börjar när barnen gått till skolan och håller på till cirka 16. Men det går ganska sakta när jag skriver. En väldigt bra dag får jag ihop 8-10 sidor, men oftast mellan tre och fem. Jag läser igenom och ändrar mycket, backar och skriver om.

Vad är det bästa med att vara författare?
– Det är de dagar då man har riktigt flyt. När man kommer in i sin berättelse helt och fullt och bara behöver lyssna, se och sätta ord på. Det näst bästa är alla fina läsare.

Och det värsta?
– När ingenting man skriver blir bra, när hjärnan känns stel och orden gör motstånd när man ska sätta dem efter varandra. Det näst värsta är att man ofta måste splittra upp skrivtiden och göra saker man inte vill, av ekonomiska skäl ...

Vad är ditt bästa tips till den som drömmer om att bli författare?
– Skriv mycket och gärna olika sorters texter. Experimentera och upptäck vad man kan göra med orden. Det är mycket mer än man tror från början. Visa gärna upp dina texter för andra, helst opartiska bedömare som kan komma med nya infallsvinklar och tankar kring det du gör. Jobba mycket med karaktärerna så de blir levande och komplexa. Låt över huvud taget arbetet ta den tid det behöver. Att lägga undan en text och sedan plocka fram den efter ett par månader kan göra underverk. Det är svårt att se med fräsch blick på det man sitter mitt i. 


Profil: Jonna Lindberg

27 oktober 2013
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva

Fullt upp på detektivbyrån

Recension: Det spökar på Smögen av Anna Ihrén

Karma och Jonar på nytt äventyr

Recension: Ond magi av Zelda Falköga

Med intellektuell spänst om ålderdomen

Recension: I november : om åldrandet av Sven-Eric Liedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB