LitteraturMagazinets recension av Bakom Alfons : Gunilla Bergström in på livet, Klas Gustafson
Om Alfons och hans skapare
Alfons Åberg är väl en svensk folkklenod om något? Alfons runda ansiktet, stickade bruna tröja och neutrala framtoning är lika uppskattad nu som för 40 år sedan. Pappa Åberg har kanske fått anpassa sig lite mer för att passa tidens gång, men även han är en utav barnlitteraturens mest folkkära karaktärer.
Deras skapare har dock ständigt varit något av ett mysterium. Gunilla Bergström tycks alltid ha varit dold i en viss mystik och värnat om sin integritet. Men i början av 2019 släpptes biografin om henne, och med den ett löfte om att äntligen få komma in i huvudet på skaparen av en av Sveriges mest älskade barnboksfigurer.
Klas Gustafson skriver snyggt, respektfullt och lättillgängligt när han i "Bakom Alfons- Gunilla Bergström in på livet" berättar om hur Gunilla Bergström blev en utav Sveriges mest kända bilderbokskonstnärer. Det är värme i orden när han skriver om de intervjuer han haft med Bergström (som i år fyllde 77 år) och som ligger till grund för boken, som är såväl en samtalsbok som en biografi. Sättet han skriver biografin på, hur han väljer orden, är ofta i tydlig Bergström-anda. Det vill säga sparsamt, rakt på sak och skarpt. För visst är det också så vi känner hennes bilderboksskapande? Bara det viktigaste på varje bilderboksuppslag. Några väl valda ord tillsammans med en klipp-och-klistrad miljö i kollageteknik och som trots sin sparsamhet sätter ton och stämning direkt.
Och visst ger Gustafson oss med biografin både ett och två fakta, och tre och fyra trevliga anekdoter. Vi får en bild av Bergström som barn, som tonåring, ung kvinna, mamma och sedan också författare och bilderboksskapare. Men det är först när vi får läsa om hennes barn och föräldraskap som det bränner till lite mer. Det blir en skarp kontrast gentemot den föreliggande ganska sakliga genomgången av Bergströms liv, när det berättas om hur hennes dotter Boel föddes med en intellektuell funktionsnedsättning och hur Bergström lyckades tackla familjeliv och jobb efter det.
Likväl rullar mitt eget intresse hela tiden tillbaka till Bergströms skapande, och jag hade velat få än mer inblick i Bergströms reflektioner över just det hon publicerat genom åren. Böckerna om Bill och Bolla har inte överlevt som Alfons Åberg gjort, men att de var ett sätt för Bergström att själv hantera den oväntade och okonventionella familjevardagen hon inte var beredd på är ändå tydligt. Riktigt intressant att reflektera över är emellertid hur böckerna upplyste resterande Sverige. De påminde om att alla barn är olika, vissa lite extra ovanliga, men alla barn är trots allt är lika mycket barn. Och det gör vi gott i att komma ihåg även idag.
När jag läst klart ”Bakom Alfons: Gunilla Bergström in på livet” känns det egentligen bara som att jag fått ett smakprov på vem denna bilderbokskonstnär är. Men jag är mer än nöjd ändå. Kanske är det helt enkelt omöjligt att ge mer än en snabb inblick i ett liv på sådant kort utrymme. Och egentligen lovar ju inte titeln något annat. För Gunilla Bergström in på livet kommer vi, men det är väldigt få gånger vi tillåts komma henne in på djupet. Jag hade sett fram emot att komplettera biografin med att höra henne själv prata om boken som en programpunkt på Bokmässan 2019. Men det seminariet blev talande nog inställt, som för att ytterligare påminna oss om Bergströms tillbakadragna person.
Så väldans mycket närmare Gunilla Bergström är jag kanske inte nu när året lider mot sitt slut. Men den kära lilla barnboksfiguren Alfons Åberg, honom känner jag faktiskt lite bättre. Och nu vet jag också varför hans tröja har den där murriga bruna färgen som den har. Och det är ju alltid något. Mer än något, faktiskt.
Mottagen: 5 december 2019
Anmäl textfel