Recension av Gammal kärlek rostar alltid, Kristin Brorsson: Relationsroman utan rosenskimrande romantik - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Relationsroman utan rosenskimrande romantik
Foto: Eva Lindblad

LitteraturMagazinets recension av Gammal kärlek rostar alltid, Kristin Brorsson

Relationsroman utan rosenskimrande romantik

Det är inte nydanande någonstans, med det fångar mig ändå, kanske för att det är så ofrånkomligt sanningsenligt."
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Gammal kärlek rostar alltid
Författar-
presentation:
Kristin Brorsson

Julie är föräldraledig med sina två barn, hon är trött och vilsen och känner dessutom att det är någonting som gnager i relationen med sin man Aron, som tycks ha tid för allt annat än sin familj.

Aron spenderar långa dagar på jobbet och ännu längre nätter i festandets alkoholstinna dimma. Ebba i sin tur är singel men längtar efter trygghet och familj. Hon gör sitt bästa för att hitta någon som vill samma sak som hon, men istället går tankarna hela tiden tillbaka till den där killen som krossade hennes hjärta för så många år sedan. Och när han en natt knackar på hennes dörr igen kan hon inte låta bli att falla lika hårt en gång till. Julie och Ebbas världar vävs ofrånkomligt samman, men inte på ett sätt någon utav dem mår bra av.

Kristin Brorssons debutroman ”Gammal kärlek rostar alltid” är en uppfriskande läsning i den svenska feelgood-utgivningen som allt som oftast är full av skimrande förälskelser och åtråvärda män med god uppsyn. Missförstå mig rätt, svensk feelgood är bra på att lägga in det där mörkret som behöver gnaga som en röd tråd genom hela boken för att välmåendet mot slutet ska toppas på riktigt. Det är bara det att Brorsson har valt både ett annat mål och tillvägagångssätt som visar att genren fungerar ypperligt även utan de sockersöta förälskelserna och idylliska miljöerna. Faktiskt är det bara det rappa tempot som är feelgood-typiskt.

Det är berättartekniken som fångar mitt största intresse. Brorsson låter oss turas om att följa med i Julies och Ebbas tillvaro, och spänningen skapas i att vi som läsare ser ledtrådarna läggas ut för att dessa två kvinnors världar snart inte bara kommer korsas, de kommer frontalkrocka med varandra. Läsaren är nästan brutalt införstådd i att det här nog inte är en historia där kärleken kommer att blomstra (om vi nu känt att titeln varit otydlig på den fronten). Den där feelgoodtoppen kommer helt enkelt inte, och det gör inte kärleken heller. Det som skildras är både verkligt och realistiskt, och väldigt långt från rosenskimrande. Brorsson belyser istället allt det som ofta frodas när kärleken blir destruktiv. Otrohet, missbruk, medberoende, utmattning, ångest, kroppskomplex... för att nämna några teman.

Aron må vara en avbild av den stereotypa otrogna och manipulerande maken, och varken Julie eller Ebba gör särskilt framgångsrika försök att ta sig ur mallen av den bedragna kvinnan. Den ena är kvinnan som troget väntar på att sin man ska komma hem, och den andra är kvinnan som troget väntar på att han ska infria sitt löfte att lämna sin fru. Det är inte nydanande någonstans, med det fångar mig ändå, kanske för att det är så ofrånkomligt sanningsenligt. Dessutom är ”Gammal kärlek rostar alltid” bara den första boken i en kommande serie och jag är övertygad om att Brorsson kommer ge oss mer nyanser i kommande böcker.

Profil: Anna Bjurström

Mottagen: 9 juli 2021

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB