Krönikor 

Maria Sidén imponerad av Steven Pinkers tankar om krig och fred

"Litteraturen gör världen fredligare"

Jag började läsa tidigt. Jag upptäckte böckernas värld och var fast. När jag hade en svår period fann jag en trygghet i att läsa om andras situationer och problem. Det gjorde mig eftertänksam och gav mig perspektiv på mina egna problem.

Steven Pinker var gäst i "Skavlan" för en tid sen. Han är psykologiprofessor på Harvard. Jag tyckte han var väldigt intressant och verkade klok. Han berättade att människan idag är fredligare än någonsin. Han gav exempel på exempel och övertygade i alla fall mig.

Han säger att våldet har minskat över tid och i omfattning sedan efter andra världskriget. Det gäller allt från barnuppfostran till världskrig. Mordkurvan i Europa har visat en nedåtgående kurva de senaste 800 åren. Sedvänjor som människooffer har avskaffats, det är inte längre så att vi slänger oskulder i vulkaner för att få regn, utan vi väntar istället tålmodigt på bättre tider. Slaveri är inte längre legaliserat. Snattare straffas inte längre med hängning. Brutal dödstortyr, som att bränna på bål eller, ve och fasa, att dra en människa itu på mitten genom att bindas till två hästar, används inte längre. Gladiatorerna på TV är inte lika blodig underhållning som det var i original versionen.

Nu kan kritiker fortfarande ställa sig frågande till om det finns minsta korn av sanning i detta. Speciellt svenskar som är kända för att älska statistik. Men faktum är att för cirka 800 år sedan var kungar och regenter väldigt bra på att föra statistik över mord. Detta för att förövarens egendomar ofta gick till kungen, och därför hade de ett intresse att dokumentera detta.

Idag ser vi våld som ett problem som bör lösas istället för en tävling som ska vinnas."

Pinker säger att motsatt till vad rapporteringen i media kan antyda så har antalet döda i krig aldrig varit lägre. Hur vi behandlar våra barn är annorlunda. De agas inte rutinmässigt och barnmisshandeln har minskat. Han pratade även om vad feminism har inneburit för en fredligare värld. Exempelvis är våldtäkt numer ett brott. Idag är det självklart att det är brottsligt även inom äktenskapet. Våldtäkter och våld i hemmet har också minskat. Förut var det väldigt vanligt att män slog sina fruar. Pinker säger att västvärlden har bäst siffror på fredlighet, men att det är ett globalt fenomenen.
Han säger också att självklart var första halvan av 1900-talet blodig, första och andra världskriget. Men han ställer andra världskriget med 50 miljoner döda i parallell till Syrien med 6000 döda (vilket självklart också är fruktansvärt). Med det vill jag inte säga att det inte händer mycket hemskt i världen, för det gör det, varje dag.
För att summera vill jag citera vad jag tyckte var väldigt kloka ord.
”Idag ser vi våld som ett problem som bör lösas istället för en tävling som ska vinnas.” /Pinker

Våld ansågs inte vara ett problem förr, det var både nödvändigt och underhållande
I dag sker läsning i väldigt många olika former och berättandet finns i filmer, TV-spel och så vidare. Jag tror på berättandets och det skrivna ordets makt. Om man tänker sig en värld utan berättandet, eller utan det skrivna ordet. Vad har vi då kvar?

Den ökade spridningen av litteratur och berättandets konst har bidragit till att göra människan fredligare"

Jag tror den ökade spridningen av litteratur och berättandets konst bidragit till att göra människan fredligare. Mer medveten av konsekvenser av sitt handlande. Mer förstående, kanske vi inte gillar ett lands religion, men vi accepterar det och springer inte ut i korståg. Något behov av våld verkar vi ändå ha i mindre eller större skala. Men det kan vi få utlopp av genom Engelska mordfyllda deckare eller TV-spel.
Tv-spel och berättelser talar ju ofta om eller visar konsekvensen av vårt handlande. Först den inte så trevliga bilden som visas på skärmen eller målas av ord i en bok, den döda kroppen och sedan konsekvensen av vårt handlande som visas tydligt. Du blir jagad av polisen, får ruttna i fängelset i ett antal år. Jag säger inte att det är det enda som gjort världen fredligare. Men det skulle kunna vara en bidragande faktor tillsammans med ökat välstånd och mindre blodtörstiga makthavare…EU?
 
Vad tror ni kan ha bidragit till en fredligare värld?


Profil: Maria Sidén

20 april 2012
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2