Krönikor 
Bok-
presentation:
Hummelhonung ; Pölsan ; Dorés Bibel ; Norrlands Akvavit (Samlingsbox Mp3-CD)
Författar-
presentation:
Torgny Lindgren
Inferno
Dan Brown
MP3 CD
307 kr
Pocket
73 kr
CD-skiva
203 kr
Konsten att vara kvinna
Caitlin Moran
Pocket
78 kr
CD-skiva
294 kr 343 kr
Det enda rätta
Susanne Boll
CD-skiva
352 kr
Pocket
66 kr
Djävulen hjälpte mig
Anna Maria Käll
CD-skiva
352 kr
Levande och döda i Winsford
Håkan Nesser
I farans riktning
Viveca Sten
MP3 CD
271 kr
Storpocket
140 kr
Pocket
69 kr
Pocket
73 kr
Den grekiska hjälmen
Jan Mårtenson
Pocket
69 kr
Väster om Vinga
Viveca Lärn

Tips på sommarens bästa ljudböcker

Om inre och yttre resor

Sommaren innebär för många av oss tid att resa. Men på inget sätt kan vi komma så vida omkring som med skönlitteraturens hjälp. 

I litteraturen besöker vi inte bara andra länder över hela världen, vi kan tillika resa i tiden. Men kanske viktigast av allt, vi kan krypa under huden på en annan människa och kanske förstå hur just hen tänker!

Sommarens ljudböcker har fört mig runt i hela Europa, till USA och till Nordafrika. Jag har även fått vistas i antikens Grekland, i Dantes helvete och i 1890-talets Skåne. Jag har levt i en antikhandlares och en konsthistorikers huvud, inuti Avebäcks spännande invånare, i mördares och krisande kvinnors världar förutom varit modern som både fysisk och mentalt förför sin son. Helt enkelt rysligt spännande allt man här kan vara med om! Och detta bara på en enda sommar!

Här kommer lite tips:


Torgny Lindgren

“Hummelhonung”
“Pölsan”
“Dorés Bibel”
“Norrlands Akvavit”
Uppläsare: Torgny Lindgren

Höjdpunkten i min sommarläsning var utan tvekan resan till Avebäck med omnejd i Torgny Lindgrens sällskap. I denna samlinggsutgåva med författarens egna underbara inläsning duggar aforismerna lika tät som i en roman av Oscar Wilde! Torgny Lindgren är författaren som inte tycker skrivandet kan räknas som ett yrka eftersom det är så roligt, vilket genomsyrar dessa fyra böcker. Romanerna hänger ihop och skildrar olika sidor av livet i Västerbotten där sagorna är mera sanna än journalistiken i övrigt. Det är ytterst kroppsliga, sinliga, mustiga berättelser som väckte även min lust att ge mig ut och hitta “Berget”! En romanserie jag varmt kan rekommendera och som är än bättre som ljudböcker än i den tryckta bokens form.


Dan Brown
“Inferno”
Uppläsare: Jonas Malmsjö

Dan Brown är som vanligt lättläst och underhållande och Jonas Malmsjö en ljuvlig uppläsare! Som semesterläsning är boken mycket bra. Vi kommer vida omkring i det moderna Italien och till Dantes helvete samt får lära oss en hel del konst- och litteraturhistoria på vägen. Skräckvisionerna om vår framtid väcker en hel del tankar som kan behöva bearbetas... Med andra ord, en bra roman som Jonas Malmsjö lyfter till ett mycket njutbar lyssnande!


Caitlin Moran
“Konsten Att vara kvinna”
Uppläsare: Rachel Mohlin

!949 utkom filosofen Simone de Beauvoirs “Det andra könet” i Frankrige. Sextiotre år senare kom journalisten Caitlin Morans bok “Konsten att vara kvinna”. Därimellan har vi Germaine Greer och vår svenska Åsa Moberg. Frågan är om någon av dem lyckats berätta vad en kvinna och ett kvinnoliv är? Hos mig lever frågorna kvar, visst är det annorlunda att vara ung kvinna i dag än det var för sextiofyra år sedan; men är det bättre?
  Caitlin Moran är mycket underhållande och Rachel Mohlin en suverän uppläsare! Det är onekligen spännande att flytta in i Morans kvinnovärld, lite science fiction tycker jag. Boken är redan mycket läst och jag kan varmt rekommendera ljudboken som litteratur men inte som bärare av “Sanningen”.


Susanne Boll
“Det enda rätta”
Uppläsare: Gisela Spak

Kvinnor fyller de psykiatriska mottagningarna och privata coacher försörjar sig gott på dem. Men kvinnorna som arbetar i vårdande yrken, hur går det för dem? Hur blir det när de drabbas av kriser och sammanbrott? Det är teman som i hög grad engagerar mig och förväntningen på boken, som sägs handla om just detta, var stor.

Men Gisela Spaks uppläsning är disharmonisk. Jag blir andfådd på fel sätt av lyssnandet. Rytmen i uppläsningen passar inte ihop med texten och hindrar mig från att nå det engagemang för bokens personer som förutsätter lusten att få veta hur det går för dem. Det är viktigt att en uppläsare är så förtrogen med texten att hon vet vilket tecken som avslutar meningen och inte låter som om hon överrumplas av det. Det är även viktigt att uppläsaren känner romanens personer. Med små medel kan en skicklig uppläsare få fram personernas karaktär. Det är utmärkt med en helt neutral uppläsning, men mycket störande om en stark person låter svag i fel situation etcetera. En felaktig uppläsning trivialiserar texten där en skicklig uppläsare skulle ha kunnat lyfta den.


Caroline Eriksson
“Djävulen hjälpte mig”
Uppläsare: Anna Maria Käll

Jag lyssnar på många deckare fast jag oftast upplever själva mordhistorierna som störande inslag i handlingen. Det är människor och människors mera normala relationer som intresserar mig och av någon anledning har de oftast skildrats bäst i skuggan av ett mord.

Carolina Eriksson presenterar sig som socialpsykolog och säger i författarintervjun sist i ljudboken att det är just människor och människors relationer som intresserar henne.

Yngsjömordet har det skrivits om från många håll och kanter förut, men Eriksson kryper under huden på de inblandade och försöker förstå hur och varför det gick som det gjorde. Är det möjligt att en mor kan förgripa sig på sin son på detta vis? Kan en mor ha sådan makt över sin son och vilja honom så ont?

Frågorna kommer att leva vidare hos mig. berättelsen är fängslande och framhävs ytterligare av Anna Maria Källs suveräna inläsning. Anna Maria Käll kan sina texter, hon har förmågan att helt följa bokens rytm och få fram personernas karaktärer med mycket små medel.

En berättelse om ett mord, ett triangeldrama mellan en mor, hennes vuxna son och dennas hustru. En berättelse man inte glömmer.


Håkan Nesser
“Levande och döda i Winsford”
Uppläsare Anna Maria Käll

Håkan Nesser blir bara bättre och bättre. Den här romanen gillar jag verkligen! En kvinna med en hund bosätter sig i ett ödsligt beläget hus uppe på heden i Exmoor. En stark kvinna, inget offer. Det är inte hon som kommer att mördas, fast det är en deckare, det vet man genast. Nesser har blivit en mästare i att fånga ögonblicket och platsen, just här, just nu vill jag vara! Just detta är livets höjdpunkt (bättre än så här blir det aldrig). Inte uttalat i denna roman men ypperligt gestaltat.

Hur reagerar en kvinna när mannen hon levt med i trettio år anklagas för våldtäkt på en ung kvinna? En mycket fascinerande berättelse med många upptäckter på vägen plus det överrumplande slutet!

Anna Maria Käll gestalter som vanligt ypperligt romanens personer och handlingen. Jag tror henne och följar henne hela vägen. Min för närvarande absoluta favorit-inläsare!


Viveca Sten
“I farans riktning”
Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Årets sommardeckare försiggår på jullovet, kanske en tröst för Sandhamns alla sommarturister? Om jag kom till Sandhamn skulle jag genast ge mig ut på ön och försöka hitta alla ställen som förekommit i böckerna om morden i Sandhamn. Bra turistguide! Finns ställena utmärkta som en sorts tipspromenad?

Stens mordhistorier intresserar mig inte, ändå lyssnar jag på alla böckerna. Jag vill veta hur det går för polisen Thomas och hans barndomsvän, juristen Nora. Båda har anknytning till Sandhamn och är de genomgående personerna i alla böckerna. Ofta retar jag mig på dem, men nyfikenheten får mig alltid att kasta mig över Stens böcker: Hur skall det gå för Thomas och Nora? Hur kommer deras andra relationer att utvecklas?

Bra inläsning av Katarina Ewerlöf. Ewerlöf har blivit bättre på att gestalta sina personer utan överdrifter. Det är de små nyanserna som bäst framhäver handling och karaktärer.


Jan Mårtenson
“Den grekiska hjälmen”
Uppläsare: Tomas Bolme

En lättsam pusseldeckare i Agatha Christies efterföljd. Lärorikt och intressant att följa antikvitetshandlaren i Gamla Stan. Hans sätt att lägga sig i polisens arbete och oförskräckt locka fram mördaren känns dock ganska orimlig och osannolik. Men läser man boken som den sommarunderhållning, det kanske är avsedd att vara, är det bra. Man kommer vida omkring i tid och rum, får lära sig en del historia och lite annat smått och gott på vägen.

Tomas Bolme är en rutinerad uppläsare och hans röst passar bra ihop med bokens huvudperson. Alltid en njutning i sig att lyssna på Bolme!


Viveca Lärn
“Väster om Vinga”
Uppläsare:Torsten Wahlund

Fortsätningen om alla de forna Afrikaresenärerna från “Öster om Heden”. Men det har gått för lång tid; jag har glömt vem personerna i boken är. Handlingen känns därför rörig och svår att hänga med i. Dessutom saknar jag Lärns oefterhärmliga inläsning som brukar lyfta alla hennes texter. Det hjälps inte att Wahlund är en favorit-inläsare sen många år för mig. Lärns personer skall gestaltas av henne själv!

Eftersom jag brukar tycka så mycket om Lärns böcker lägger jag boken åt sidan och planerar att lyssna om vid ett senare tillfälle då jag har tid att börja om med “Öster om Heden”.


Profil: Esther Hansen

21 augusti 2013
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2