LitteraturMagazinet Kuriosa 

Emily Grace, PR-ansvarig för almanackan "Tattooed Librarians"

Bibliotekarier kan också tatuera sig!

I flera delstater i USA har biblioteken hittat en ny inkomstkälla: almanackor där bibliotekarier visar sina tatueringar! Kanske något för svenska bibliotek att ta efter? Nja, tycker Niclas Lindberg, generalsekreterare på Svensk biblioteksförening.

Bibliotekarier har gjort det i nordvästra USA liksom i Texas och Massachusetts. Det senaste tillskottet bland kalendrar med tatuerade bibliotekarier i USA är nu "Tattooed Librarians of the Ocean State 2014". Den ges ut av biblioteken i den lilla delstaten Rhode Island i nordöstra USA.

– När jag blev PR-ansvarig förra året och den här idén kom upp kände jag direkt att den hade stor potential. Vi visste att det varit framgångsrikt på andra håll och jag ville verkligen göra något som skulle få stor uppmärksamhet och få folk att höja på ögonbrynen, berättar bibliotekarien Emily Grace som är projektledare för kalendern.

Sedan i våras har hon jobbat med välja ut bibliotekarierna till bilderna, ordna fotograf, stylist, smink och hitta på själva upplägget för varje bild.
– Vi hade en öppen urvalsprocess där vi sökte medverkande genom kanaler som Facebook och Twitter och via vår interna mejlinglista, berättar Emily Grace.

Det var inget krav att tatueringarna skulle ha litterär anknytning"

– Det var inget krav att tatueringarna skulle ha litterär anknytning. Det enda kravet var att de skulle sitta på "familjevänliga" ställen på kroppen så att vi kunde fotografera dem, säger hon. 

Emily Grace är själv med på ett av kalenderbladen (stora bilden ovan) där hon visar upp en av sina 15 olika tatueringar. Med snirkliga bokstäver har hon låtit tatuera in en rad ur en favoritlåt av Crosby, Stills, Nash och Young, "Lär dina barn väl" ("Teach Your Children Well"). På högra armen har hon en annan rad ur samma låt nämligen "Lär dina föräldrar väl".

– Jag valde de orden av många skäl – inte minst för att både jag och min mamma älskar den låten men också för att jag gillar det övergripande budskapet, det är något jag alltid vill ha i åtanke, säger hon.

Vilket kalenderblad tycker du själv är roligast?
– Jag tror inte det är så många "roliga" tatueringar i den här kalendern. Men min personliga favorit är den bild där Colleen poserar med sin tatuering av rubintofflorna som Dorothy har på sig i "Trollkarlen från Oz" samtidigt som hon har på sig "rubintofflor" och håller i boken. Den bilden är supersöt!

Hittills har The Rhode Island Library Association sålt cirka 700 kalendrar vilket är betydligt mer än de trodde från början.
– Det här projektet har vida överträffat alla mina förväntningar. Jag är så glad och tacksam, säger Emily Grace.

Kanske något för svenska bibliotek att ta efter?

Nja, tycker Niclas Lindberg, generalsekreterare på Svensk biblioteksförening.

Visserligen har Svensk biblioteksförening tagit fram en låtsastatuering ("gnuggis") som används i PR-syfte (nu senast under Bok & Bibliotek i Göteborg 2013) och visst är alla sätt bra "för att stärka och synliggöra bibliotekens demokratiska roll i samhället".

Men Niclas Lindberg vill absolut inte ha en situation som i USA, där biblioteken behöver samla in pengar för att kunna driva verksamheten.
– I Sverige finansieras det allmänna biblioteksväsendet via skatter. Vi vill inte se insamlingar som en del av finansieringen för att alla ska tillgång till fri information och kunskap. Därför är det glädjande att den nya bibliotekslagen slår fast alla ska ha tillgång till bibliotek i portalparagrafen, säger han.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

18 november 2013
 

Anmäl textfel

 Fler bilder 

Klicka på bilderna för att se större versioner.
Publicerade med tillstånd av upphovsrättsinehavaren. Foto: Kate Fischer


Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2