Fler och fler vill dela med sig
Vänta vad var det? En bokhylla vid vägen!
Att byta, låna ut eller sälja sina begagnade böcker är folkrörelse som sprider sig över världen. Den här bokhyllan stod på en gångväg utanför Östersund i somras.
– Jag trodde jag såg i syne och tvärnitade, berättar Elisabet Edlund som kom körande i sin bil på vägen intill.
Plötsligt stod den där – bokhyllan med billiga begagnade böcker. På en cykelväg en mil utanför Östersund, mitt på landet med betande får intill.
- Att en privatperson gjort sig besväret att kånka ut en bokhylla mitt på vischan gjorde mig lycklig, säger Elisabet Edlund som fick syn på hyllan när hon kom körande i sin bil.
När hon undersökte innehållet visade det sig att signaturen ”Anna” hade ställt ut böckerna. Hon hälsade på en lapp att man fick betala vad man tyckte boken var värd. Det var bara att lägga pengarna i en liten burk.
- En vacker historia som får en att tro på mänskligheten, tycker Elisabet Edlund.
”Anna” i Östersund är inte ensam om att vilja dela med sig av sina begagnade böcker. Bokhyllor med gratisböcker dyker upp på fler och fler arbetsplatser, i köpcentrum och i trapphus.
Men det finns också mer organiserade rörelser kring bokbyte och bortskänkning. Här i Sverige finns bokbytardagar och ge-bort-en-bok-kampanjer.
Fler och fler hoppar också på ”BookCrossing” (se inforuta högst upp till höger).
Ett annat fenomen – som inte verkar ha kommit till Sverige än – är så kallade bokholkar, en slags minibibliotek. Det är den amerikanska organisationen Little Free Library som ligger bakom idén. Organisationen uppmuntrar människor att bygga sina egna bokholkar, fylla dem med böcker och registrera både holken och böckerna på hemsidan. Sedan kan vem som helst hitta både holk och böcker och komma och låna.
För den som vill dela med sig av sina utlästa böcker är det egentligen bara fantasin som sätter gräns för hur man kan gå tillväga!
Emma Kreû
Anmäl textfel