LitteraturMagazinets recension av Mannerströms fisk, Leif Mannerström
Jordnära matlagning i elegant förpackning
Finns det någon kock som mer förknippas med fisk än Leif Mannerström? Nej, jag tror inte det. Därför kastade jag mig med glädje över hans senaste kokbok "Mannerströms fisk" – äntligen kanske den optimala fiskkokboken har kommit!
Många tycker att fisk verkar svårt, framför allt nya sorter som man inte provat tidigare. Därför har man ofta fått välja mellan klassiska enkla recept av samma fiskar som alltid (de frysta blocken), eller alltför avancerade recept som tagit både modet och lusten ifrån en.
Vid första anblicken kan man bli skrämd av den här boken och tro att den är avancerad. Den är ju så elegant! Stort format, guldtext, luftig layout och frestande matbilder – och en lagom bister köksmästare på framsidan. Man får lätt intrycket att det här är avancerad matlagning för proffs, när det i själva verket är precis tvärtom. Ingredienserna är inte oöverskådligt många eller svåra att få tag på (man kommer ganska långt om man ser till att ha mycket smör och grädde i kylen). Recepten är hämtade från finkrogar och matresor men också från gamla matlagningskunniga släktingars repertoarer. Farmor Cecilia, moster Astrid och mormor Hilma står bakom ett antal recept, vilket ger en skön blandning. Även tips på vilka rester som funkar som matlåda på jobbet bidrar till känslan av jordnära matlagning, trots den eleganta förpackningen. Naturligtvis finns det mer eller mindre krävande recept men ingenting känns omöjligt, inte ens ålterrinen eller laxtartaren.
Man känner sig i trygga händer när man läser och lagar ur den här boken. Den är det där mellantinget som jag saknat där recepten är enkla men resultatet blir oerhört proffsigt samtidigt som man inte behöver kunna speciellt mycket om fisk. Just det senare är jag tacksam för, många kokböcker visar bilder på olika fisksorter och förklarar hur man fjällar och rensar fast det enligt mig inte är kunskap man kan läsa sig till. Färsk fisk av okänd sort är heller inget man som novis går och spontanköper eftersom man inte vet vilka tillagningssätt som är lämpliga. Har man den här boken är egentligen allt som krävs att man vågar gå fram till en schysst fiskhandlare och läsa innantill. "Hej, jag vill ha 800 gram skinn- och benfri piggvar" eller "Hej, jag vill ha 12 torsktungor". Sedan går man hem, följer receptet och blir lite lyckligare, både för smakens skull och för att man vågat börja laga fisk.
Erika Wallman
Mottagen: 22 oktober 2013
Anmäl textfel