LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Mannerströms fisk, Leif Mannerström

Jordnära matlagning i elegant förpackning

Naturligtvis finns det mer eller mindre krävande recept men ingenting känns omöjligt"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Mannerströms fisk
Författar-
presentation:
Leif Mannerström

Finns det någon kock som mer förknippas med fisk än Leif Mannerström? Nej, jag tror inte det. Därför kastade jag mig med glädje över hans senaste kokbok "Mannerströms fisk" – äntligen kanske den optimala fiskkokboken har kommit!

"Mannerströms fisk" fick folkets röst när Svenska Måltidsakademien utsågs årets bästa måltidslitteratur den 23 oktober 2013.

Många tycker att fisk verkar svårt, framför allt nya sorter som man inte provat tidigare. Därför har man ofta fått välja mellan klassiska enkla recept av samma fiskar som alltid (de frysta blocken), eller alltför avancerade recept som tagit både modet och lusten ifrån en.

Vid första anblicken kan man bli skrämd av den här boken och tro att den är avancerad. Den är ju så elegant! Stort format, guldtext, luftig layout och frestande matbilder – och en lagom bister köksmästare på framsidan. Man får lätt intrycket att det här är avancerad matlagning för proffs, när det i själva verket är precis tvärtom. Ingredienserna är inte oöverskådligt många eller svåra att få tag på (man kommer ganska långt om man ser till att ha mycket smör och grädde i kylen). Recepten är hämtade från finkrogar och matresor men också från gamla matlagningskunniga släktingars repertoarer. Farmor Cecilia, moster Astrid och mormor Hilma står bakom ett antal recept, vilket ger en skön blandning. Även tips på vilka rester som funkar som matlåda på jobbet bidrar till känslan av jordnära matlagning, trots den eleganta förpackningen. Naturligtvis finns det mer eller mindre krävande recept men ingenting känns omöjligt, inte ens ålterrinen eller laxtartaren.

Man känner sig i trygga händer när man läser och lagar ur den här boken. Den är det där mellantinget som jag saknat där recepten är enkla men resultatet blir oerhört proffsigt samtidigt som man inte behöver kunna speciellt mycket om fisk. Just det senare är jag tacksam för, många kokböcker visar bilder på olika fisksorter och förklarar hur man fjällar och rensar fast det enligt mig inte är kunskap man kan läsa sig till. Färsk fisk av okänd sort är heller inget man som novis går och spontanköper eftersom man inte vet vilka tillagningssätt som är lämpliga. Har man den här boken är egentligen allt som krävs att man vågar gå fram till en schysst fiskhandlare och läsa innantill. "Hej, jag vill ha 800 gram skinn- och benfri piggvar" eller "Hej, jag vill ha 12 torsktungor". Sedan går man hem, följer receptet och blir lite lyckligare, både för smakens skull och för att man vågat börja laga fisk.

Erika Wallman

Mottagen: 22 oktober 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Mannerströms helg

av Leif Mannerström
Inbunden, Finns i lager, 262 kr

Mannerströms färs

av Leif Mannerström
Här kommer boken om färs i alla dess former som hjälper dig fixa ...

Mannerströms jul

av Leif Mannerström
"Jag tycker om en gammaldags jul! Jag kavlar upp ärmarna och laga...

Mannerströms fisk

av Leif Mannerström
Leif Mannerström är Sveriges mest kända och meriterade kock med h...

Mannerströms sill & strömming

av Leif Mannerström
Leif Mannerström är Sveriges ledande fiskkock. Det här är Leifs s...

Mannerströms husmanskonst

av Leif Mannerström
"Med sedvanlig självsäkerhet och pondus propagerar denna veterank...

Mannerströms stora kokbok

av Leif Mannerström
Omfattande kokbok med hundratals recept för olika tillfällen i livet från kocken Leif Mannerström.

Matglädje hela livet : att njuta av mat på äldre dar

av Leif Mannerström
Mannerström serverar oss sina bästa klassiska husmansrätter, aper...

Leif Mannerströms bästa : från husmanskost till sushi

av Leif Mannerström
Leif Mannerströms kärlek till maten är passionerad, och kärleken ...

Mannerströms viltkokbok

av Leif Mannerström
Leif Mannerströms bästa recept för allt från skogens och ängarnas...

Mannerströms julkokbok

av Leif Mannerström
"Jag tycker om en gammaldags jul! Till jul kavlar jag upp ärmarna...

Husmanskonst

av Leif Mannerström
"Vi talar inte om pimpinett mat, utan rejält käk. Låt trendnissar...

Sill och strömming

av Leif Mannerström
Leif Mannerström är Sveriges ledande fiskkock. Det här är Leifs s...

Utgivning - andra språk

Swedish christmas cooking (eng)

av Leif Mannerström
"Swedish Chrismas Cooking" är en engelsk översättning av Leif Man...

The art of home cooking (eng)

av Leif Mannerström
"Med sedvanlig självsäkerhet och pondus propagerar denne veterank...

Herring & Baltic Herring (eng)

av Leif Mannerström
Leif Mannerström är Sveriges ledande fiskkock. Han lagar mat i TV...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2