LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Folk av en främmande stam, Louise Boije af Gennäs
Millenniets första tio år fångade i Boije af Gennäs mastodontverk
Sammanlagt sjuttiosex timmar kan man lyssna på Boije af Gennäs skildring av en kärngrupp bestående av fem personer, deras släktingar, älskare och vänner.
I ett ambitiöst upplägg försöker Boije af Gennäs fånga in allt som händer de första tio åren av tvåtusentalet. Alla kriser och katastrofer, alla terroristdåd och allt kaos drabbar dessa fem personer mer eller mindre direkt. Boije af Gennäs beskriver ingående exempelvis tsunamin annandag jul 2004 som drabbar dem alla på olika sätt och får konsekvenser för resten av deras liv.
Framme vid den tredje och sista boken i serien börjar vännerna hitta tillbaka till varandra och efter de påfrestningar gruppen utsattes för tidigare. Tiden är nu den borgerliga regeringen och den ekonomiska krisens tid.
Viktor är börsmäklare, moderat och nu runt femtio. Han bor i våning på Norr Mälarstrand.
Pella är hans yngre kusin, psykoterapeut och liberal. Hon är gift med Stefan, anställd på Naturvårdsverket och miljöaktivist. De har två barn, Tessan och Philip. Familjen bor i villa på Lidingö.
Liv är Stefans yngre syster, skådespelare, vänsterradikal och bor i etta på Södermalm.
Lalle är barndomsvän med Viktor och har med tiden blivit allas nära vän. Han arbetar på Utrikesdepartementet, är socialdemokrat och homosexuell. Han bor på Östermalm.
Alla parrelationerna kriser nu. Liv har sen ett par år tillbaka ett förhållande med instruktören Preben men försöker alltmer enträget avsluta det. Lalles homosexuella relationer har inte platsat i gruppen vilket nu orsaker kris i relationen till den homofobiske Viktor. Viktors nya flickvän Carolina ses inte med blida ögon och till och med gruppens fasta par, äkta paret Pella och Stefan befinner sig i kris.
Boken är på en gång spännande och påfrestande att lyssna till. Växlingarna mellan intensiv dramatik och evighetslånga vistelser i de olika personernas tankar och känslor är svår att koncentrera sig om. Det är alltså inte en bok man sträcklyssnar på. Men trots detta har jag lyssnat på den och hela resten av trilogin flera gånger. Det handlar om min egen tid, väcker minnen av mina egna upplevelser, mina svårigheter, tankar och utveckling. Och detta till trots för att det varken är min klassbakgrund eller åldersgrupp.
Trilogin börjar nyårsafton 1999 då alla fortfarande är unga och förväntansfulla inför det nya millenniet och sluter med nyårsafton 2010 då de alla har blivit tilltufsade och medelålders.
Boken läses upp av Katarina Ewerlöf som är en erkänt duktig och prisbelönt uppläsare. Det är alltid en njutning att lyssna till en uppläsare som kan sin text, som aldrig stakar sig och som känner "sina" personer. Boken bygger mycket på samtal och dialoger som kommer fram väldigt bra.
Personligen uppskattar jag Ewerlöfs förbättrade förmåga att gestalta känslor och karaktär hos personerna. Men trots allt önskar jag fortfarande en utveckling mot ett gestaltande som inte innebär att uppläsaren behöver höja rösten.
Mottagen: 24 november 2014
Anmäl textfel