Recension av Ett bloss i Barcelona, Malin Letser: När det lätta inte är det rätta - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
När det lätta inte är det rätta
Foto: Richard Ryan

LitteraturMagazinets recension av Ett bloss i Barcelona, Malin Letser

När det lätta inte är det rätta

En bladvändare om en kärnfamilj"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Ett bloss i Barcelona
Författar-
presentation:
Malin Letser

Lydia lever "det perfekta livet", i alla fall enligt hennes mamma. Hon har en framgångsrik och snygg man som hon älskar, och som älskar henne tillbaka. De bor i en fin lägenhet i Vasastan och har en tre månader gammal bebis, Lily. Problemet är bara att det inte är det livet Lydia vill leva.

Lily gråter och skriker, nästan dygnet runt. Mormor och farmor kommer med goda råd men är inte imponerade av Lydias prestationer. och ingen av dem verkar tycka att Lydia riktigt gjort sig förtjänt av en så bra man som Philip. Lydia har inget gemensamt med de andra i mammagruppen och inget utbyte av parmiddagarna med Philips vänner och bekanta. Mötena med kuratorer och barnmorskor leder ingenstans. Philip vill fortsätta jobba heltid, och tjänar bra mycket mer än Lydia. Lydias poesi intresserar ingen annan än henne själv.

Lydia har i hemlighet fört över pengar till ett konto som Philip inte känner till, och hon har ordnat ett boende i sin drömstad Barcelona. Redan i bokens första kapitel lämnar hon helt sonika både man och dotter och ger sig ensam iväg till flygplatsen.

"Ett bloss i Barcelona" är en finstämd och spännande roman, en bladvändare om en kärnfamilj, tack och lov utan putslustigheter och pekpinnar.

I vartannat kapitel får läsaren följa Lydia, som snabbt finner sig tillrätta i Barcelona. Hennes hyresvärd Viveka, som är något av en feelgood-karaktär, blir den anförvant som ger Lydia möjlighet att återupptäcka sig själv och bli den hon var innan hon träffade Philip. Men bäst gillar jag Philips kapitel, som vibrerar av ångest, vrede, ovälkomna insikter och frustrerade, motstridiga känslor gentemot Lydia. Han kämpar för att hålla fasaden intakt, och trots att Lydia lämnat sitt barn (och honom) tål han inte mammornas fördömanden gentemot henne, utan kontaktar sin syster, familjens svarta får, för att få hjälp med Lily.

Det är uppfriskande att författaren står på Lydias sida, från det tabubelagda första kapitlet när hon går sin väg, till det rätt otippade slutet. En mycket läsvärd bok!

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 18 februari 2023

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB