Harper Lee ger ut en uppföljare till "Dödssynden" - LitteraturMagazinet

Bok-
presentation:
Dödssynden
Författar-
presentation:
Harper Lee
Storpocket
Beställningsvara, 161 kr

sensationellt boksläpp

Harper Lee ger ut en uppföljare till "Dödssynden"

Författaren Harper Lee ska vid 88 års ålder släppa en uppföljare till den moderna klassikern "To Kill a Mockingbird" (i svensk översättning "Dödssynden") – detta trots att det gått mer än 50 år sedan debuten.

Det finns flera spektakulära fakta kring boksläppet av uppföljaren till "To Kill a Mockingbird" – romanen som skildrar rasism i den amerikanska södern och fick stort genomslag när den kom 1960.

"To Kill a Mockingbird" var författaren Harper Lees debutbok och hon har inte givit ut något annat sedan dess. Hon har också undvikigt offentligheten sedan mitten av 1960-talet. Därför blev det en världsnyhet när förlaget HarperCollins meddelade att de kommer att ge ut en uppföljare till "To Kill a Mockingbird" sommaren 2015.

Titeln på uppföljaren är "Go set a Watchman". Men det handlar inte om ett nyskrivet verk"

Titeln på uppföljaren är "Go set a Watchman". Men det handlar inte om ett nyskrivet verk. Boken ska ha kommit till före "To Kill a Mockingbird".

Enligt tidningen The Guardian hittades manuset till "Go set a Watchman" av Lees advokat för bara tre månader sen, alltså under hösten 2014. 

Manuskripet skildrar huvudpersonen Scout som vuxen, 20 år efter händelserna i "To Kill a Mockingbird". Hon brottas med både personliga och politiska frågor och försöker förstå sin fars inställning till samhället och sina egna känslor kring den plats där hon föddes och tillbringade sin barndom. 

Boken ska ha färdigställts i mitten av 1950-talet men den dåvarande redaktören blev så förtjust i tillbakablickarna till barndomen som görs i "Go set a Watchman" att hen övertalade Harper Lee att skriva en roman om den unga Scout i stället.

"Jag var en första-gångsförfattare så jag gjorde som jag blev tillsagd" ska Harper Lee ha berättat, enligt ett citat återgivet i The Guardian. Nu är hon i alla fall glad att boken ges ut:

"Jag hade inte förstått att det [manuset] hade överlevt så jag blev förvånad och glad när min kära vän och advokat Tonja Carter hittade det. Efter mycket tvekan lät jag en handfull människor som jag litar på läsa det och jag blev glad när jag hörde att de tyckte att det var värt att publiceras. Jag känner stor förvåning och ödmjukhet över att det nu ska publiceras efter alla dessa år."

"Go set a Watchman" har utgivningsdatum den 14 juli 2015, enligt förlaget.

"To Kill a Mockingbird" vann Pulitzerpriset 1961 och har även filmatiserats. Boken kom i pocketutgåva på svenska så sent som 2010.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

4 februari 2015
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB