Gästrecension 

Recension av Svampkokboken, Pelle Holmberg

Författarnas passion för svamp lyser igenom

Plus i kanten för kategorin om rester där det ges förslag på hur man kan fräscha upp det som blivit över i kylskåpet"
Bok-
presentation:
Svampkokboken : enkelt och gott till vardag och fest
Författar-
presentation:
Ingrid Holmberg

När man läser en bra kokbok så ska man bli sugen på att laga mat. Bilderna – tillsammans med personliga kommentarer och intressanta recept – ska locka fram det behovet hos läsaren. Det ska vara genuint och nyskapande och man ska bli glad när man läser.

Dessutom ska det kännas att författarna har en passion för den mat de vill att världen ska upptäcka – och få läsaren att förstå vad som är så stort med just deras sätt att laga mat. Och så självklart: Det ska märkas att författaren vet vad hen pratar om. Ska man lägga sina smaklökar i någon annans händer så måste man veta att hen vet vad hen gör! 

Lyckligtvis så passar ”Svampkokboken” in väldigt bra på mina krav på vad en bra kokbok ska innehålla.

Det finns ett gediget avsnitt om hur man tar tillvara svampen man plockar (torka, mala ner till mjöl, buljong, salta, allt finns där) där det märks att det är erfarna experter som håller i pennan. Här finns det recept för alla olika preferenser på matbordet (vegetariskt, kött, kyckling och så vidare) och det finns recept för nästan alla olika kategorier av mat; huvudrätt, smårätter, plockmat och så vidare. Av naturliga skäl inga desserter, men det måste jag säga bara känns bra, min experimentlusta sträcker sig nämligen inte så långt, svamp i efterrätt låter inte så lockande om jag får tillstå.

Plus i kanten för kategorin om rester där det ges förslag på hur man kan fräscha upp det som blivit över i kylskåpet och kanske annars skulle ha fått med sophinken ut. Med hjälp av olika svampkombinationer så ges en bra bild av hur man utnyttjar det överblivna till max och undviker onödigt spill.

Recepten är enkla att följa, det finns både variationer på en rad vanliga rätter samt en hel del nya. De personliga kommentarer som finns bredvid de flesta av dem ger ett djupare intresse för läsaren, var det kommer ifrån och så vidare. Bilderna är tagna på ett sätt och lockar till intresse, som läsare känner jag att jag skulle vilja äta det som finns på dem.

Det enda jag saknar är bilder på och beskrivningar av de svampar som nämns i recepten, men samtidigt förstår jag mycket väl att författarna inte vill riskera dels att det blir en svampsortsbok istället för en kokbok, dels att alltför knapphändig information gör att risken att hugna plockare kanske plockar fel ute i skogen och blir sjuka. Istället rekommenderar de att man som plockare alltid ska ha med sig en uppdaterad svampbok när man plockar, och i tvivel alltid kasta istället för att äta. Bra råd, speciellt för mig som trots att jag är väldigt förtjust i svamp är en novis ute i skogen. Därför är det nog dags för mig att investera i en bra svampbok innan säsongen är slut för den här gången.

Profil: Emma Kreü

Mottagen: 24 oktober 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Pelle Holmbergs nya svampbok

av Pelle Holmberg
Pelle Holmbergs nya svampbok är en lika lättanvänd som oumbärlig ...

20 bra matsvampar

av Pelle Holmberg
Detta är en omtryckning av en mycket populär svampbok. Gemensamt ...

Pelle Holmbergs bok om svampar

av Pelle Holmberg
Följ med ut i skogen och plocka svamp! Med lite tur och med stor ...

Ängens blommor

av Pelle Holmberg
Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol och ytterligare ett fe...

Året-runt-floran : Vilda blommor sommar och vinter

av Pelle Holmberg
Vår svenska natur bjuder på en fascinerande blomstermångfald. Mån...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2