Senaste recensionerna
Här listas alla LitteraturMagazinets recensioner. De senast inkomna listas överst.
Recensioner

LitteraturMagazinets recension
av
Rädslans labyrint, Anna Jansson
Inte den bladvändare jag väntat mig







Anna Jansson har firat 25 år som författare. Hon är mycket produktiv, har flera serier på gång samtidigt. Jag har hängt fast vid utredaren Maria Wern i Visby, fascinerad av den gotländska miljön och de spännande intrigerna. Men denna gång blir jag inte lika fängslad som vanligt.
Visst är det full fart från början. Det är ovanligt mycket våld mot civila såväl som mot Maria och hennes n&aum...


LitteraturMagazinets recension
av
Sanning, lögn och konsekvens, Maria Adolfsson
Spännande som en thriller







Astrid har blivit lämnad av sin man Johan efter trettio år. Det är ingen ovanlig utgångspunkt för en relationsroman. Men Maria Adolfssons “Sanning, lögn och konsekvens” är en ovanligt bra sådan.
Efter den första förlamande tiden vaknar Astrid till liv. Hon inleder ett sökande efter sanningen bakom makens till synes hastiga uppbrott. Läsaren följer andäktigt med.
Vi får veta att Astrid har b...


LitteraturMagazinets recension
av
Tors vrede, Elvira Birgitta Holm
Starka kvinnor i en levande forntid







År 2010 upptäcktes vid Sandby borg på Öland resterna av en massaker från slutet av 400-talet. Hundratals döda hade lämnats utan begravning. Vilka förövarna var vet man inte, så det finns möjlighet till spekulationer. Romanförfattaren Elvira Birgitta Holm levandegör tiden, platsen och människorna i “Odins eld” och nyutgivna “Tors vrede”.
Det brutala händelseförloppet avslutar &l...


LitteraturMagazinets recension
av
Käraste vänner, Katarina Widholm
Tredje boken om Betty gör mig besviken







Jag såg Katarina Widholms andra bok om Betty, “Värma händer” som ett möjligt slut på Bettyböckerna. Tillsammans med debuten “Räkna hjärtslag” bildade de två böckerna en finstämd realism om den unga kvinnans arbetsliv och äktenskap på 1930- och 40-talen. Hon hade flyttat ned till Stockholm från Hudiksvall och börjat som hembiträde. Bokligt bildad fick hon sedan arbete på ett ...


LitteraturMagazinets recension
av
Och väggarna förvandlades till världen runtomkring, Johanna Ekström
En bok fylld av drömmar, minnen och längtan







Albert Bonniers förlag har postumt gett ut en text av författaren Johanna Ekström, kommenterad av hennes nära vän Sigrid Rausing. “Och väggarna förvandlades till världen runtomkring” innehåller anteckningar om kärlekssorg, väntan och mot slutet moderns död och Ekströms egen cancersjukdom. Hon gick bort för ett år sedan, 51 år gammal.
Hon skriver ned sina drömmar. Många är ma...


LitteraturMagazinets recension
av
Stockens färd mot havet, Vibeke Olsson
Gripande slut på Bricken-serien







Vibeke Olsson är en kristen arbetarförfattare. Nu avslutar hon sin berättelse om Bricken som kom som barn till Svartvik söder om Sundsvall. Hennes föräldrar hade under "storsvagåren" på 1860-talet sökt sin försörjning på sågverket. Det gick inte att överleva på jordbruket i Västerbotten.
Den åttonde volymen, "Stockens färd mot havet" blir en sammanfattning av Brickens liv. Hon har vid 75 &...


LitteraturMagazinets recension
av
I november : om åldrandet, Sven-Eric Liedman
Med intellektuell spänst om ålderdomen







Sven-Eric Liedman har varit mycket framgångsrik som idéhistoriker. Han är fortfarande, 83 år gammal, verksam som författare och föreläsare. I hans bok om ålderdomen, “I november” möter vi en priviligierad äldre man. Han har också en hustru vid sin sida sedan 50 år tillbaka och en grupp om 20 barn, barnbarn och barnbarnsbarn, tillika många vänner.
I marknadsföringen av boken understryks att ...


LitteraturMagazinets recension
av
Andromeda, Therese Bohman
En pärla i bokhösten







Therese Bohman har visat sig vara en fin stockholmsskildrare i romanerna “Den andra kvinnan” och “Aftonland”. Också när jag läser hennes senaste, “Andromeda”, går tankarna till Hjalmar Söderberg. Bohmans prosa är stämningsfull med inslag av vemod. Och det är kring själens obotliga ensamhet som historien rör sig.
“Andromeda” består av två jag-berättelser. I del 1 fö...


LitteraturMagazinets recension
av
Skamluvan, Ulla-Maria Andersson
Svårsmält realism







I Ulla-Maria Anderssons “Skamluvan” får vi slå följe med den unga Lovisa som har ett hårt liv på Öland under sent 1800-tal. Hennes mor är ensam med barnen, det är svårt med arbete, tidvis svälter de, och prästen vakar över deras leverne. Det är välskrivet med en imponerade kunskap om tiden. Ändå är det tungt att läsa om de utsatta kvinnornas öden.
Jag tänker på ...


LitteraturMagazinets recension
av
Allt förgäves, Walter Kempowski
Storartat om uppbrott







Walter Kempowski (1920-2007) var en framstående tysk efterkrigsförfattare. Förutom romaner publicerade han böcker med vittnesberättelser från andra världskriget. “Alles umsonst” från 2006 blev hans sista roman. “Allt förgäves” finns nu att läsa i svensk översättning av Rebecka Kärde.
Med en lätt burlesk ton skildras dagarna på ett gods i tyska Ostpreussen januari 1945, då...
Anmäl textfel