Hon gömde ett hemligt bokpaket om dagen – i ett år - LitteraturMagazinet


Klicka på bilderna för att se större versioner.


Projekt fick folk att springa man ur huse

Hon gömde ett hemligt bokpaket om dagen – i ett år

Ett bokpaket om dagen gömdes på en finurlig plats i Örebrotrakten. Ledtrådar lades ut på en Facebooksida – och följarna strömmade till. Under ett år drev signaturen “L” projektet “En bok om dan”. Tanken med projektet var bland annat att få folk som inte brukar läsa “att upptäcka läsandets glädje”, berättar hon för LitteraturMagazinet.

Hemma hos pensionärerna och bokslukarna Björn och Ingamay Askestad i centrala Örebro finns sju böcker från "En bok om dan" – bland annat "Pölsan" av Torny Lindgren som hittades i kyldisken på Ica bland de andra pölsorna.
– Vi var ganska alerta, säger Björn Askestad som tycker att projektet var "skitkul".

Han och frun snubblade in på "En bok om dans" facebookssida den 26 maj 2013 och tittade sedan dagligen in för att kolla bilder och ledtrådar till de platser där bokpaket fanns.
– Det var roligt att vara först även om vi inte rände gata upp och gata ner och letade. Vi tog de som var i närheten, berättar Björn Askestad.

Någon djupare tanke med "En bok om dan" fanns egentligen inte, berättar kvinnan bakom mastodontprojektet att lägga ut en bok om dagen på kluriga platser under ett helt år. Vi kan kalla henne "L" – för hon vill fortfarande anonym trots att projektet är avslutat (när hon var med i tidningar hade hon en rosa huva à la Pussy Riot, se bild). Från början var det hela en spontan idé som hon fick en kväll i september 2012.
– Jag tänkte väl efter i cirka fem sekunder, sedan hade jag bestämt mig för att göra det. Jag är kanske en smula impulsiv ibland.

Jag tänkte väl efter i cirka fem sekunder, sedan hade jag bestämt mig för att göra det"

Ett år och 365 bokpaket senare är hon ganska trött. Men också stolt att hon faktiskt genomförde den lite halvt om halvt galna idén.
– Förutom det mest uppenbara, att stimulera till läsning, har ett av syftena varit att det ska dyka upp något oväntat och spännande i vardagen, säger hon.
– Det kändes bra att kunna glädja någon med en bok. Det bästa vore förstås om någon som inte brukar läsa skulle hitta boken, och upptäcka läsandets glädje, säger hon.

Varje bok gjordes omsorgsfullt i ordning med ett litet handskrivet meddelande och en teckning. Det blev en del böcker med frukt- och matanknytning som lades ut i mataffärer. Förutom Torgny Lindgrens “Pölsan” på Ica lades exempelvis "Adjö, mr Chips" av James Hilton på Hemköps chipshylla och "Kräftans vändkrets" av Henry Miller bland kräftorna på Willys. Men själv är “ L” mest nöjd med placeringen av Markus Zuzacs bok ”Boktjuven” – bland pocketböckerna på Akademibokhandeln.
– Den person som tog boken måste ju onekligen ha känt sig som en tjuv, även om det var fritt fram att ta den. Det var också väldigt roligt att placera boken ”Tunnelseende” av av Keith Lowe på Open Art-konstverket ”Tejptunneln”, säger “L”.

Hur mycket tid hon ägnat åt projektet det senaste året vet hon inte. Ibland har hon fått ta hjälp av sambon, men de flesta böckerna har hon placerat ut själv.
– Det som tagit mest tid har varit att tänka ut en bok som jag kunnat koppla till en plats, eller tvärtom, att välja en bok utifrån en plats jag valt.

"L” har själv alltid läst mycket.
– Det har varit självklart i mitt liv ända sedan barndomen då mina föräldrar läste mycket för mig. Läsandet är ett spännande sätt att lära sig nya saker på, att ta del av andras erfarenheter, att uppleva nya miljöer och ja, att umgås på. Böcker berikar livet helt enkelt, säger hon och tillägger:
– Det där lät väl aningen för pretentiöst men... jag känner mig rik när jag har böcker omkring mig. 

Ett annat intresse – som "L" kunnat leva ut genom sitt projekt – är gatukonst.
– Jag tycker det är kul att få folk att hajja till och förhoppningsvis bli glada, säger hon.

Hela tiden har det varit viktigt att vara anonym – och det vill hon fortsätta vara det även nu efteråt.
– Jag vet att många är nyfikna men tror inte att projektet skulle ha varit lika spännande att följa om jag hade avslöjat vem jag är, säger "L".

Under året har hon uppmärksammats i både dagstidningar och radioprogram. Hon har framträtt med en rosa huva à la Pussy Riot och i radio har hennes röst förvrängts.
– Jag tycker inte att jag som person är särskilt intressant. Det är själva tanken bakom projektet som känns viktig.

Den 365:e boken – “Grand final i skojarbranschen” av Kerstin Ekman – spikades upp på väggen i ett kafé den 15 september 2013 och “En bok om dan” var därmed avslutat. “L” är stolt över att hon lyckades fullfölja det – trots tillfällig idétorka och andra tillfälliga motgångar.
– Det har varit lärorikt. Risken finns nog att jag kan komma att hitta på fler smågalna projekt även i framtiden!

En viktig lärdom är att det inte är så viktigt att äga böcker.
– Vi äger ju redan läsupplevelsen vi fått genom dem, säger “L”. 


Profil: Hanna Modigh Glansholm

22 oktober 2013
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB