LitteraturMagazinets recension av Efter monsunen, Robert Karjel
Kamp mot klockan på Afrikas horn
Robert Karjel är föreläsare, författare och överstelöjtnant i svenska flygvapnet. ”Efter monsunen” är hans andra bok om Ernst Grip.
En svensk barnfamilj på världsomsegling har kidnappats av somaliska pirater i Adenviken, och löjtnanten Per-Erik Slunga har i samma veva under en militärövning skjutits ihjäl i Djibouti på Afrikas horn. Säpoagenten och livvakten Ernst Grip, som nyligen varit med i ett tillslag mot misstänkta somaliska terrorister i Stockholm, sörjer sin döde älskare. Han behöver ett miljöombyte, och skickas till Djibouti för att utreda den förmodade skjutolyckan.
Robert Karjel är insatt och detaljkunnig. Han har själv varit posterad i Adenviken och bekämpat pirater. Jämförelser med författarkollegorna Anders de la Motte och Tom Clancy ligger nära till hands.
Huvudpersonen Ernst Grip är en rakryggad och lågmält lojal hjältefigur som inte vinnlägger sig om att varken bli vän med eller imponera på soldaterna han möter under sin utredning och hans skarpsinne gör honom i närmaste till en mänsklig lögndetektor. Den tillfångatagna barnfamiljen, som räknat med en snabb räddningsaktion efter att deras reseblogg slutat uppdateras, försvagas alltmer. Grip - som befinner sig i närheten - blir indragen i en olidlig kamp mot klockan...
”Efter monsunen” är inte ens i närheten av att klara ett Bechdel-test, men det är en tät, obehaglig, aktuell och välskriven thriller. Ernst Grip har ett nästan otidsenligt starkt rättspatos och tvekar inte över att tänja på gränser om han tycker att det behövs. ”Efter monsunen” är fristående så det är inte alls nödvändigt att ha läst den första boken om Ernst Grip, men min nyfiken på den har i alla fall väckts.
Mottagen: 23 november 2016
Anmäl textfel