Recension av Monogram-morden, Sophie Hannah: Ny "Agatha Christie"-deckare – efter 40 års tystnad - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Monogram-morden, Sophie Hannah

Ny "Agatha Christie"-deckare – efter 40 års tystnad

Även om lösningen på ”Monogrammorden” är så intrikat och ändå välsnidad som det bara anstår en riktig deckare signerad Agatha Christie har den ändå inte riktigt samma klarhet som originalen"

Författaren Sophie Hannah fått officiell tillåtelse att väcka den klassiska deckaren till liv – och Hercule Poirot i ny regi lämnar ingen besviken.

I september nästa år är det 125 år sedan Agatha Christie – deckargenrens oslagbara mästare med över tre miljarder sålda böcker världen över – föddes i kuststaden Torquay i England. Med en unik talang för att konstruera komplexa mordgåtor har Christie med sina otaliga kriminalromaner revolutionerat en hel genre och samtidigt gett oss oförglömliga karaktärer som Miss Marple och Hercule Poirot.

Men även om jubileet inte är förrän nästa år har vi redan nu anledning att fira. Tidigare i år släpptes nämligen en ny roman med Hercule Poirot i huvudrollen och som redan nu finns översatt till svenska av Helen Ljungmark. Den är skriven av Sophie Hannah – poet, barnboksförfattare och redan författare till ett flertal psykologiska kriminalromaner – och som har handplockats av Christies efterföljare för denna alldeles särskilda uppgift.

”Monogrammorden” utspelar sig i februari, 1929, i ett kallt och grått London. Tre personer har blivit mördade i sina hotellrum, belägna på var sin våning på lyxhotellet Bloxham Hotel. De har placerats på samma sätt på golvet i sina rum och har alla en manschettknapp i munnen med ett monogram ingraverat. Det visar sig strax att de alla har en koppling till varandra och som går tillbaka i tiden till en tragisk händelse som tog plats för många år sedan i deras gemensamma hemby.

En berättelse om skuld och hämnd och som bär alla drag man kan önska sig från en riktig Agatha Christie-roman"

Sophie Hannahs ”Monogrammorden” är en berättelse om skuld och hämnd och som bär alla drag man kan önska sig från en riktig Agatha Christie-roman. Den är skriven ur den 32-årige Scotland Yard-kommissarien Edward Catchpools perspektiv – på samma sätt som de flesta andra böcker om Poirot brukar vara skrivna ur Kapten Hastings – och är färgad av en blandning av både beundran och fascination för Poirots skarpsynthet och förmåga att lösa de till synes mest omöjliga fallen. Men den innehåller även mycket humor; Poirot är som sagt inte den som i första taget ger en stackars kommissarie alla de svar han vill ha och missar heller aldrig ett tillfälle att retas med honom om han väl får chansen.

Men även om lösningen på ”Monogrammorden” är så intrikat och ändå välsnidad som det bara anstår en riktig deckare signerad Agatha Christie har den ändå inte riktigt samma klarhet som originalen; den kan te sig aningen rörig här och var, vilket sällan är fallet hos Christie, hur komplex bakgrundshistorien än är. Detta trots att den samtidigt har ett mycket mer begränsat persongalleri än vad som annars brukar vara vanligt hos Christie. Även om slutet på romanen så klart är överraskande är det kanske ändå lite för få egentligen misstänkta karaktärer för att upplösningen ska slå lika hårt som den kunde ha gjort med fler personer i centrum av berättelsen.

Dessa invändningar ter sig kanske extra tydliga om man jämför ”Monogrammorden” med en annan just utkommen roman"

Dessa invändningar ter sig kanske extra tydliga om man jämför ”Monogrammorden” med en annan just utkommen roman med Hercule Poirot i huvudrollen, det vill säga den klassiska ”Mordet på Orientexpressen” (fint nyöversatt även den av Helen Ljungmark), och som bland annat filmatiserats med både Sean Connery och Ingrid Bergman i rollerna.

På resa mellan Istanbul och Calais fastnar det fullsatta tåget plötsligt i snön någonstans i Jugoslavien. Samtidigt mördas den lite bufflige amerikanen Ratchett i sin hytt av inte mindre än tolv knivhugg. Det visar sig att han inte är den man han utgett sig för att vara. Och runt omkring i hans hytt verkar nästan ett överflöd av ledtrådar ha spritts ut och som verkar peka än åt det ena, än åt det andra, hållet.

Agatha Christies romaner åldras ändå rätt väl; de blir nästan bättre och bättre bara ju längre tid som går och de miljöer och karaktärer hon skildrar hamnar längre och längre bort från livet idag. De moderniseringar man trots allt kan behöva göra – en titel här och var t.ex. – gör sig ändå ganska naturligt. Samtidigt är romanerna av ett slag som till sin egen fördel skiljer sig en hel del från de mer polisiära deckarromanerna som skrivs idag. Medan de senare framför allt verkar handla om att "hitta" mördaren, finns mördaren hos Christie alltid närvarande. Scenen är nästan alltid en mer eller mindre sluten miljö och med ett mer eller mindre slutet sällskap. Och ledtrådarna finns alla alltid där framför ögonen på en, innanför pärmarna, även för läsaren att se och begrunda – även om det i slutändan ändå krävs en Poirot, eller en Miss Marple, för att kunna sätta ihop dem till den rätta lösningen på gåtan.

Och kanske är det just det – psykologin – som gör hennes romaner så populära. Och så bra. Med Poirots egna ord hör han ju inte till dem ”som förlitar mig på expertutlåtanden”. I grund och botten är det ju trots allt ”för det psykologiska, inte för fingeravtryck och cigarettaska” som han intresserar sig.

Deckargenrens kanske mest säregna, välklädda, och framför allt största människokännare till detektiv, lämnar ingen besviken. Inte den här gången heller.

Profil: Carl Magnus Juliusson

Mottagen: 17 september 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Monogrammorden

av Sophie Hannah
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Monogrammorden : ett nytt fall för Hercule Poirot

av Sophie Hannah
Lagom till Agatha Christies 125-årsjubileum släpps den första nya...

Utgivning - andra språk

Carrier, The (eng)

av Sophie Hannah
A chilling novel from the queen of psychological suspense.

The Telling Error (eng)

av Sophie Hannah
Queen of psychological crime Sophie Hannah returns with a new lit...

The Poetry of Sex (eng)

av Sophie Hannah
It's hard to imagine a more fruitful subject for poets than sex, ...

The Orphan Choir (eng)

av Sophie Hannah
The chilling story of a woman haunted by music that only she can ...

The Carrier (eng)

av Sophie Hannah
A chilling novel from the queen of psychological suspense.

Kind of Cruel (eng)

av Sophie Hannah
Some secrets are so dark you keep them even from yourself ...

Lasting Damage (eng)

av Sophie Hannah
It's 1.15 a.m. Connie Bowskill should be asleep. Instead, she's l...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB