Recension av Roxette - Den osannolika resan tur och retur, Sven Lindström: Hyllning till en av Sveriges största musikexporter - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Roxette - Den osannolika resan tur och retur, Sven Lindström

Hyllning till en av Sveriges största musikexporter

På det stora hela är det en nostalgisk och ganska okritisk historia som berättas"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Roxette : den osannolika resan tur och retur
Författar-
presentation:
Sven Lindström

Roxettes återkomst efter Marie Fredrikssons sjukdom var verkligen mot alla odds. Sven Lindström följde comeback-turnén och har skrivit om bandets osannolika resa från bildandet i början på 1980-talet fram till idag.

Det kan vara vanskligt att skriva om ett band som är så omtyckt då förväntningarna är stora hos de som följt Roxette. Lindströms bok lär dock inte göra fansen besvikna. Den är väldigt mycket en hyllning till en av Sveriges största musikexporter. Dessutom lyckas författaren bra med knepet att väva in titlar och strofer från låtar så att hela texten känns Roxette-inspirerad. Ett säkert sätt att flirta med de redan frälsta.

Efter den känslosamma prologen som handlar om när Marie Fredriksson ställer sig på scenen med Roxette för första gången efter sjukdomen, börjar Lindström skildra bildandet av bandet. Sedan följer exempellösa framgångar på listor i USA och på arenor i Sydamerika. Dramatiken kring Maries sjukdom och det som man trodde var slutet för Roxette skildras på ett gripande sätt.

Den som väntar sig smaskiga avslöjanden läser boken förgäves. Lindström tar parti för de som gillar Roxette, det märks bland annat när han skriver om hur musikrecensenter har behandlat bandets framgångar. Författaren tar upp den lilla antydan till schism som fanns mellan Per och Marie angående intäkterna. Men på det stora hela är det en nostalgisk och ganska okritisk historia som berättas.

Till skillnad från biografin ”Att vara Per Gessle” har författaren valt att skriva sin egen redogörelse av Roxettes karriär. Det som gjorde Gessle-boken intressant var just att olika personer fick ge sin syn på händelserna och huvudpersonen. Det gav en dynamik och Roxette-boken hade nog tjänat på ett liknande upplägg.

Om man har följt karriären från början innehåller den historiska skildringen i boken inte särskilt mycket nytt. Därför spelar andra delen en ganska viktig roll för att föra in lite andra perspektiv. Den handlar om de riktigt inbitna fansen som lägger alla sina pengar och all sin tid på Roxette.

Visserligen förstärks känslan av boken som en hyllningsskrift när man läser delen om ”Roxers”. Men det är också oemotståndliga berättelser om olika personers kärlek till sitt favoritband. En ställer in sitt bröllop för att kunna resa till Europa från Brasilien, en annan avstår från möbler för att ha råd med biljetter på Roxette-turnén. Där finns också kapitlet om Brenda från Argentina som blir svårt sjuk och hennes man Lionel som spelar Roxette-låtar för henne tills hon vaknar upp ur sin koma igen.

”Roxers”-kapitlen gör att man lite lättare kan förstå hur oerhört stort bandet var och är i vissa delar av världen. Det är verkligen ”The Big L.” och en passande avslutning på boken.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 3 oktober 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Roxette : den osannolika resan tur och retur

av Sven Lindström
Roxette - Den osannolika resan tur och retur berättar historien o...

Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix : Jan Olofssons galna tripp genom pophistorien

av Sven Lindström
Om du en lördagskväll i mars 1967 hade kommit in på klubben Speak...

Att vara Per Gessle : en auktoriserad biografi

av Sven Lindström
Flickorna på TV2, It must have been love och Här kommer alla käns...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB