LitteraturMagazinets recension av Matematik : vad som är värt att veta, Tony Crilly
Bland magiska kvadrater och gyllene rektanglar
Med tydlighet och entusiasm redogör professor Tony Crilly för utvecklingen av 50 olika matematiska områden. Och det blir aldrig tråkigt.
Varför skulle man vilja läsa en bok med titeln "Matematik – vad som är värt att veta" om ens intresse släcktes redan i högstadiet där undervisningen bestod ungefär av att "det blir rätt om man har korrekta lösningar och fel om lösningarna inte är korrekta och fråga varandra eller läs ledningarna i matteboken om ni undrar över något".
Nåja. Anledningar till att läsa den här boken finns det gott om. Matematik är ett av få fält som är befriande obefläckat av tolkningar, känslor och åsikter samtidigt som det angår oss alla. Att grunna på matematiska uträkningar ökar förmågan att analysera, tänka abstrakt och lösa problem. Man kan också läsa boken för att stilla vanlig enkel nyfikenhet, fördjupa sig och bättra på sin allmänbildning en smula. Varenda kapitel i boken är faktiskt en anledning till att läsa den.
Boken har ingen uttalad målgrupp och kan kanske just därför läsas av nästan vem som helst oavsett tidigare erfarenheter och inställning till matte. Tveklöst kan den användas både som uppslagsbok, referensverk, repetition och nöjesläsning. Avsnitten är förvisso högst översiktliga men de väsentliga delarna och fundamentala förutsättningarna för förståelse finns där. En del stycken kan kräva omläsning och viss eftertanke innan insikterna och aha-upplevelserna kommer. Men de kommer. Crilly har lyckats med beundransvärda konststycket att ligga på en bra och lagom nivå hur man än använder boken.
Ja, Tony Crilly är onekligen en professor som brinner för sitt ämne. Han tar sina läsare i handen och lotsar dem varsamt genom matematikens historia från stenåldern till nutid medan han beskriver, ritar, visar och förklarar. De femtio matematiska områdena presenteras i två uppslag vardera med luftig text och illustrationer, och de behandlar så pass skilda discipliner som algoritmer, fraktaler, bråktal, diskret geometri, topologi, relativitet, statistik, genetik och spelteori.
För varje nytt kapitel presenteras en tidslinje med viktiga årtal och personer. Sektionerna kan läsas i följd eller fristående; det finns interna referenser till relevanta stycken framåt och bakåt i boken och både ordlista och register i slutet.
Mest behållning av boken har nog läsare som är lite "rädda" för matte, som tror att de inte förstår och inte kan lära sig – med andra ord de som kanske inte hittar fram till boken i första taget – men inte ens de mest inbitna mattenördar känner väl till alla anekdoter, kuriosa och historiska detaljer som Crilly bjuder på. Hans föredömliga pedagogik och förmåga att åskådliggöra vore nog också till stor nytta och inspiration för många lärare, nästan oavsett vad de undervisar i. Kort och gott är det den bästa populärvetenskapliga boken jag läst sedan Bill Brysons "En kortfattad historik över nästan allting".
Varför skulle man vilja läsa en bok med titeln "Matematik – vad som är värt att veta"? Frågan är faktiskt felställd. För varför skulle man inte vilja det?
Mottagen: 23 mars 2016
Anmäl textfel