Recension av Zeinas green kitchen : Gröna recept från olika delar av världen, Zeina Mourtada: Många nyanser av grönt - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 
2

LitteraturMagazinets recension av Zeinas green kitchen : Gröna recept från olika delar av världen, Zeina Mourtada

Många nyanser av grönt

Överallt där hon syns och hörs lyser en genuin och okomplicerad matglädje igenom"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Zeinas green kitchen : Gröna recept från olika delar av världen
Författar-
presentation:
Zeina Mourtada

Fem år har gått sedan Zeina Mourtada startade sin matblogg. Inom ett halvår kammade hon hem ett matbloggspris och har sedan dess synts i TV och skrivit två kokböcker, i den senaste delar hon med sig av vegetariska recept från världens alla hörn.

Det är verkligen ingen slump att Zeina Mourtada blivit så framgångsrik på sin matlagning. Överallt där hon syns och hörs lyser en genuin och okomplicerad matglädje igenom. Zeina är den enda matbloggaren jag känner till som ger animaliska och vegetariska recept samma utrymme och lika stor omsorg. Det är ingen överraskning att hennes nya kokbok är grön - det fåtal rätter som inte redan är veganska kan lätt göras veganska. 

Kokboken är uppdelad i soppor, grytor, bröd och röror, sallader, ris-, pasta- och potatisrätter, biffar, dolmar och piroger. Det är mat från Europa, Mellanöstern, Asien, Afrika och Amerika. Precis allt med den här kokboken är tilltalande tycker jag. Utformningen, bilderna, de väldigt korta och kärnfulla introduktionerna till varje recept, ingredienslistorna som inte är avskräckande långa och de pedagogiska instruktionerna som sällan är längre än fyra punkter, vilket bara det får matlagningen att kännas enkel.

Variationen är en lyx, att ha så många olika smakvärldar samlade i en enda bok. Koreanska potatisplättar, libanesisk moussaka, mexikansk bönsoppa, västafrikanskt kokosris och rysk rödbetssallad. Receptet på den indiska spenatgrytan palak paneer är det bästa jag använt mig av, den seglade upp som favorit tillsammans med böngrytan från Madagaskar och den ungerska blomkålssoppan. Svårare hade jag det med bröden - de georgiska majsbröden blev för tjocka medan det etiopiskt- och eritreanska brödet blev för tunt.

Zeina Mourtada har en unik förmåga att kombinera bredd och enkelhet. Jag tror att både nybörjare och mer erfarna matlagare definitivt har samma nöje och behållning av "Zeinas green kitchen" som jag har. Med så goda recept saknar jag inte heller någon efterrättsdel. Däremot hoppas jag på en hel dessertbok någon gång framöver.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 2 december 2019

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB