Söker du efter "Elektronisk förvaltning, elektronisk demokrati : Visioner, verklighet, vidareutveckling" av Agneta Nilsson? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.
Elektronisk förvaltning, elektronisk demokrati : Visioner, verklighet, vidareutveckling
Av Agneta Nilsson, Agneta Ranerup, Åke Grönlund, Annie Röstlinger, Bengt E W Andersson, Göran Goldkuhl, Joachim Åström, Lars Ilshammar, Lars Norén, Lena Ljungstrand, Mikael Wiberg, Nina Lundberg

Bok- presentation: |
Elektronisk förvaltning, elektronisk demokrati : Visioner, verklighet, vidareutveckling |
Författar- presentation: |
Agneta Nilsson |
![]() |
Utgåvor
Boken vänder sig till studenter inom ämnen som informatik, offentlig administration och företagsekonomi. Den är också av intresse för praktiker och IT-personal i offentlig sektor.
Begreppet Electronic Government (EG) förekommer allt flitigare i debatten och avser kommande eller påbörjade stora förändringar i myndigheters sätt att arbeta.
Denna bok tar upp bakgrunden till EG och beskriver situationen som den ser ut idag och uppmärksammar några viktiga frågor inför framtiden. Det gäller både frågor för vidare forskning som sådana av intresse för den som praktiskt ska arbeta med att förändra förvaltningen eller politiken mot annorlunda användning av IT.
Användningen av IT i offentlig sektor har en historia som omfattar flera decennier, men vi står nu inför en ny fas då det gäller hur tekniken används. Under de senare åren har tillkomsten av Internet, grupprogramvara, affärssystem, simuleringsverktyg, beslutsstödssystem, etc. erbjudit såväl förvaltningar som medborgare nya och mer avancerade möjligheter. Förändringen handlar inte bara om ökad IT-användning och nya tjänster, utan också om att nya strategier krävs för att kunna tillgodogöra sig de nya möjligheterna.
Begreppet elektronisk förvaltning står för en förändring i sättet att se på IT i offentlig sektor. Det innebär att utnyttja IT för att omstrukturera verksamheter för att uppnå större effektivitet, bättre service, och mer deltagande i demokratiska processer (elektronisk demokrati). Det handlar om institutionell förändring på två sätt. Dels förändras det interna arbetet när IT används för samarbete och integration mellan myndigheter. Dels förändras det utåtriktade arbetet när information i allt högre grad blir tillgänglig via Internet och när myndigheter allt mer inrättar sin verksamhet med medborgarens självservice som en huvudingrediens.
Denna bok ger en översikt över aktuell forskning om elektronisk förvaltning och elektronisk demokrati. Den ger ett flertal svenska exempel från bl a sjukvård, kommunal och statlig verksamhet, och uppmärksammar ett antal framtidsfrågor. Boken vänder sig till studenter inom ämnen som informatik, offentlig administration och företagsekonomi. Den är också av intresse för praktiker och IT-personal i offentlig sektor.
Bok: 31187
Anmäl textfel