Artiklar 

Höstläsning

10 böcker du inte får missa i höst

Hösten är kanske den bästa säsongen för läsning, med många spännande titlar, Bokmässa och inomhusväder. LitteraturMagazinet tipsar om tio böcker du inte får missa, och på listan finns både debutanter och gamla bekanta.

1. "Även detta går över", Milena Busquets, augusti
Den spanska journalisten och författaren Milena Busquets debutroman om fyrtioåriga Blanca som tvingas hantera sorgen efter sin mammas död, är delvis baserad på författarens eget liv. Boken har blivit mycket omtalad, och har beskrivits som en intensiv och djupt rörande läsupplevelse. Nu ges den ut på svenska av Massolit.

2. "När hundarna kommer", Jessica Schiefauer, augusti
För tjugo år sedan mördades 14-åriga John Hron av nynazister i Kode utanför Kungälv. Den Augustprisbelönade ungdomsboksförfattaren Jessica Schiefauer bodde då själv i staden, och ända sedan dess har hon velat skriva om unga människor som begår grova våldsbrott. I "När hundarna kommer" (Bonnier Carlsen) gör hon just det. Boken är en kärlekshistoria som utspelar sig i en småstad präglad av nazistiska och rasistiska strömningar.

3. "Lolita", Vladimir Nabokov, september
I september ger förlaget Modernista ut den kanske snyggaste formgivningen av Nabokovs tragiska klassiker någonsin. Omslagsdesignen står Lars Sundh för. Den svenska översättningen är Aris Fioretos, för första gången i inbunden form. Har man missat denna litteraturpärla finns det alltså inget bättre tillfälle att införskaffa ett exemplar.

4. "M Train", Patti Smith, september
En av höstens mest efterlängtade självbiografier är poeten och musikern Patti Smiths "M Train" (Brombergs), en personlig berättelse som utspelar sig på en rad olika platser och är illustrerad av författarens egna polaroidbilder. Boken är uppföljare till "Just kids", som utkom 2010 och blev en succé.

5. "Den sårade divan", Karin Johannisson, september
"Melankoliska rum" blev 2013 hyllad av både recensenter och läsare. I sin senaste bok "Den sårade divan" (Albert Bonniers Förlag) undersöker Karin Johannisson hur den "kvinnliga galenskapen" ser ut, bland annat genom författarna Agnes von Krusenstjerna och Nelly Sachs samt konstnären Sigrid Hjertén, som alla levde med psykisk ohälsa under första halvan av 1900-talet.

6. "TID – Livet är inte kronologiskt", Alex Schulman och Sigge Eklund, september
En bok som blivit mycket omtalad innan den ens kommit ut är "TID – Livet är inte kronologiskt" (Bookmark). Bakom boken står medieprofilerna Alex Schulman och Sigge Eklund, som sedan 2012 har en populär podcast ihop. Boken är deras första gemensamma, och lanseringen sker lagom till Bokmässan.

7. "Best of British", Gareth Jones, Daniel Taube och Kristian Moren, september
Att det kommer ut många kokböcker på marknaden är ingen nyhet, och många har liknande tema. "Best of British" (Natur & Kultur) är kokboken som sticker ut i mängden, och hyllar den tidigare så hånade brittiska maten. Det är korvmästarna på trendiga Taylors & Jones som står bakom boken, och den innehåller både klassiker och mer exotiska rätter.

8. "Främlingar på ett tåg", Patricia Highsmith, september
En bok som på nytt är aktuell i höst är "Främlingar på ett tåg", Patricia Highsmiths debutroman, som kanske mest är känd genom filmatiseringen i regi av Alfred Hitchcock. Tidigare i år tillkännagavs det att regissören David Fincher arbetar på en modern version av den klassiska filmen. 1953 gavs boken ut i svensk översättning (då "Främlingar på tåg"), och nu kommer den alltså i nyutgåva, på Modernista.

9. "Svart kvinna", Fanna Ndow Norrby, oktober
En av höstens kanske viktigaste och mest aktuella böcker är "Svart kvinna" (Natur & Kultur), som innehåller texter om den sexism och vardagsrasism som möter många människor i Sverige varje dag. Redaktör är Fanna Ndow Norrby, som 2014 startade det uppmärksammade kontot @SvartKvinna på sociala medier, och boken är hennes debut.

10. "I arbetets utkanter", Tomas Tranströmer, november
När Tomas Tranströmer gick bort i mars 2015 efterlämnade han bland annat en samling brev, tidningsurklipp och dagboksanteckningar. I boken "I arbetets utkanter", som kommer ut senare i år på Albert Bonniers Förlag, presenteras ett urval av dessa, de flesta tidigare opublicerade. En bra chans att stifta bekantskap med Nobelpristagaren, för den som ännu inte gjort det. 


Profil: Hedvig Sjöström

25 augusti 2015
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Inte den bladvändare jag väntat mig

Recension: Rädslans labyrint av Anna Jansson

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2