Färre lån och besök
Den stora biblioteksdöden
År 2012 hade bibliotek runt om i landet sju miljoner färre besök än för tio år sedan. Kulturdepartamentet menar att det här är en allvarlig demokratifråga.
– Varför går inte fler till biblioteken? undrar den unga aspirerande bibliotekarien Hanna Kronblad.
Antalet biblioteksbesök har stadigt sjunkit sedan år 2006 och ett stort antal bibliotek stängs ner. 2012 var siffran besökare den lägsta på nio år med nästan tio procent färre besök än år 2004.
– Det här är en allvarlig demokratifråga. Sämre förutsättningar att läsa och uttrycka sig i skrift försämrar möjligheten att ta del i det offentliga samtalet. Man får mindre möjligheter att göra sin röst hörd och påverka gemensamma angelägenheter, säger Catharina Henriksson från Kulturdepartamentet.
Även antalet utlån fortsätter att minska. Mellan 2011 och 2012 minskade antalet utlån med nästan två miljoner.

I takt med att biblioteksfilialerna stängs ner minskar besöken ännu mer. Att filialer stängs ner beror till stor del på en stark urbanisering, att befolkningen flyttat och koncentrerats till vissa områden.
– Det är beklagansvärt att bibliotek stängs då det gör att litteraturen blir mindre tillgänglig för medborgarna. Särskilt problematiskt är det eftersom undersökningar tyder på att andelen invånare som besöker bibliotek minskat i takt med antalet folkbibliotek. Likaså att antalet besök minskar ju längre från biblioteket man bor, säger Catharina Henriksson.
Den 1 januari 2014 trädde en ny bibliotekslag i kraft. I lagen tydliggörs att det i varje kommun ska finnas folkbibliotek och att lån – oavsett publiceringsform – ska vara gratis för låntagarna.
Uppsalastudenten Hanna Kronblad, som vill bli bibliotekarie i framtiden, hoppas att lagen ska ge resultat.
– Att lära sig läsa är något av det viktigaste du kan göra i livet. Du lär känna dig själv mer för varje ny bok du läser, säger hon.
Hanna är oroad över att så många bibliotek stängs ner på mindre orter.
– Det är synd att landsbygden ständigt behöver offra saker till urbaniseringens fördel.
Men även om hon är oroad är hon samtidigt hoppfull över bibliotekens framtid.
– Jag blir rädd när jag hör det här, men jag hoppas att det här är en trend som kan vända. Jag vill tro att det här var botten och att det bara kommer gå uppåt.
Enligt Kungliga bibliotekets siffror lånar man minst böcker i Örebro. I Västerbotten ser det ljusare ut, där har utlåningen ökat de senaste åren. Utlåningen har ökat endast i fyra län av 21. I övriga sjunker den kontinuerligt.
– När svenska barns läsning och läsförståelse minskar så sjunker även besöken. Men utvecklingen är inte ödesbestämd utan går att påverka, säger Niclas Lindberg, generalsekreterare i Svensk Biblioteksförening.
Han anser att skolbiblioteken behöver byggas ut och bemannas och att folkbiblioteken behöver resurser till personal och ett aktuellt medieutbud.
– Då kommer de att användas och göra skillnad, säger han.
Anmäl textfel