Artiklar 

Doktorsavhandling om recensenternas roll

"Kritiken är inne i en fas av dåligt självförtroende"

När Linda Skugge 2003 totalsågade Björn Ranelids bok "Kvinnan är det första könet" i Expressen startades inte bara en hätsk diskussion om vad det innebar att vara en ”riktig” kritiker, debatten väckte också litteraturvetaren Lina Samuelssons intresse för litteraturkritik. Den 7 juni 2013 disputerade hon i ämnet.

Doktorsavhandlingen "Kritikens ordning", skriven vid Karlstads universitet, jämför bokrecensioner från 1906, 1956 och 2006. Det handlar om makt och gränser. Lina Samuelssons har inte tittat på enskilda författare eller kritiker, utan velat se helheten.

Vad kom du fram till? Var står kritiken idag?
– Uppfattningen om kritiken idag skulle jag säga är att den är viktig och betydelsefull. Det märks ju inte minst på det stora intresse som finns för kritik. Priser för kritiker instiftas och förra året hölls en kritikfestival. Men kritiken är också i fas av dåligt självförtroende och den beror till viss del på osäkerheten om tidningsmediets framtid.

Och vad är egentligen definitionen av en ”kritiker”?
– Ja, vad är egentligen en kritiker? Frågan om vad kritik är och vem som är kritiker handlar mycket om makt och legitimitet. Det finns ju idag inte någon yttre legitimeringsinstans, utbildningar, något fackförbund eller liknande, som avgör vem som är kritiker och därför blir det istället en fråga om rätten till ordet.

Kritikerna själva skriver att deras betydelse minskar till fördel för bloggarna, vad säger du om det?
– Ja, en sådan oro märks ju – och inte bara för bloggare utan också för andra varianter av kritik på nätet som läsarrecensioner, internetbokhandlarnas tips och så vidare. Förmodligen är det många läsare som vänder sig till bloggar och andra ställen på nätet för lästips men det är fortfarande kritikerna på de stora tidningarna som har högst status.

Har du några tankar om vad som har hänt de allra senaste åren, efter din undersökningsperiod?
– Det svårt att se skillnader så snabbt – i alla fall i de kritiska texterna. Vad som har hänt är ju att det varit ytterligare neddragningar på kulturredaktioner, att papperstidningarna fått det tuffare när allt fler läser på internet. Bokbloggar som "Bokhora" var ju ganska nystartade 2006 men är numera en maktfaktor i den litterära världen.

Drar du några andra viktiga slutsatser av din forskning?
– Det tycks, tänks och känns mycket om kritik och därför var det viktigt för mig att försöka öka förståelsen för kritiken som text och socialt fenomen genom att göra större empiriska undersökningar. Hur fungerar den vanliga vardagskritiken, den som når människor vid frukostbordet eller till eftermiddagskaffet? Vad sägs i den, om vad, av vem och hur? Genom att undersöka det i ett historiskt perspektiv kan vi också få mer förståelse för hur kritiken ser ut idag.

Linda Skugge som blev Lina Samuelssons musa tycker det känns fantastiskt att något som hon ställde till med gav upphov till en forskning och en bok. I höst är hon aktuell med en ny roman, "1989", skriven i samarbete med sin syster Sigrid Tollgård.

Hur kommer det att kännas att vara på andra sidan? Att bli bedömd och inte bedöma?
– Jag är bara glad att jag överhuvudtaget får ge ut böcker. Sedan får folk tycka vad de vill om dem. Man får inte ens recensioner i dag har jag förstått så antagligen kommer den inte recenseras. Jag är också van vid att få hat-recensioner, det vill säga att folk skriver för att dissa mig och inte ens har läst boken, så det lär också hända, säger hon. 


Sofia Hallberg

Foto: Anita Stjernlöf-Lund
12 juni 2013
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Inte den bladvändare jag väntat mig

Recension: Rädslans labyrint av Anna Jansson

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2