Nobelpristagaren Gabriel García Márquez är död - LitteraturMagazinet

 Artiklar 
Bok-
presentation:
Hundra år av ensamhet
Författar-
presentation:
Gabriel García Márquez
Kärlek i kolerans tid
Gabriel García Márquez

Vila i frid

Nobelpristagaren Gabriel García Márquez är död

Den colombianske författaren och nobelpristagaren Gabriel García Márquez har på torsdagskvällen avlidit i sitt hem i Mexiko City 87 år gammal. Författaren har tidigare i veckan varit inlagd på sjukhus där han behandlats för sin lungsjukdom.

Márquez var en Colombiansk romanförfattare. Han skrev även noveller, filmmanus och journalistiska texter. Han betraktas som en av nittonhundratalets viktigaste författare och fick nobelpriset i litteratur 1982. Hans karriär tog sin början som journalist på den ansedda dagstidningen El Espectador, Sin första bok, "La hojarasca" (1955) gav han ut på eget förlag och den vann inget nämnvärt erkännande. 

Det stora genombrottet kom med "Hundra år av ensamhet" som med magisk realism är en släktkrönika över sju generationer. Denna, så som de flesta av hans verk, utspelar sig i den fiktiva byn Macondo, inspirerad av författarens födelseby Aracataca i norra Colombia. Boken blev García Márquez internationella genombrott och betraktas som den tyngst vägande anledningen till att han senare tilldelades nobelpriset i litteratur.

LItteraturMagazinets läsare röstade i mars 2014 fram "Hundra år av ensamhet" till en av världens mest älskade romaner. Den hamnade på trettonde plats i Sveriges största litteraturfestival - Litto.

När han fick nobelpriset 1982 var det med motiveringen att hans romaner "kombinerar det realistiska och det fantastiska i en rikt komponerad uppdiktat värld som reflekterar en kontinents liv och konflikter”. Han var den fjärde latinamerikan och den förste colombian som fått nobelpriset.

Till hans främsta verk räknas även "Kärlek i kolerans tid" (1985) vilken är en mer traditionell kärleksroman där handlingen sammanfaller med en koleraepidemi.

Márquez gjorde sig även ofta ett namn inom politiken. I USA betraktas han som mycket kontroversiell då han gav sitt stöd till Fidel Castro i Kuba, som även var en personlig vän. Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa har debatterat detta livligt. I USA räknades han till de radikala kulturpersonligheter som inte var välkomna att besöka landet.

Gabriel García Márquez har ett livslångt intresse för film, har skrivit flera filmmanus och har varit mycket engagerad i produktionen av filmerna.

Han gifte sig 1958 och har två söner, Gonzalo Garcia och filmregissören Rodrigo García.

"En av mina favoritförfattare." kommenterar författaren Annika Estassy Lovén när hon via LitteraturMagazinet nås av budet om hans död. 

"Så mycket människokännedom försvinner med honom." skriver läsaren Monica Westblad-dicks.

"En stor berättare som har gett oss hundratals sidor lustläsning i ensamhet, har tagit steget ut i evigheten. Vem vet vilken sorts skapande.han deltar i nu?" kommenterar Barbro Alatalo.

"En av mina stora läsupplevelsen är Hundra år av ensamhet! Magin, förtrycket från patriarkatet, från banankompaniet.....allt så vackert skrivet!" skriver Anneli Dubra i en kommentar.


Profil: Linus Glansholm

17 april 2014
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn

Bland släktfejder och familjehemligheter

Recension: Hitta Linnéa av Johanna Wistrand

En entimmesbok om passion

Recension: Sinnenas tid av Annie Ernaux

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB