Årets bok
Överraskande titlar när Årets bok röstas fram
Igår tillkännagavs de böcker som är nominerade till Årets Bok 2019. Det är en överraskande lista och det var inte många jag hade tippat på. Jag hade bara läst hälften av dem. Fram till 25 augusti då röstningen stänger kommer vi att publicera en recension av varje bok. Vinnaren kommer att presenteras på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Röstar gör du på Årets boks hemsida.
* "De dubbelt så bra", Bengt Ohlsson (Albert Bonniers förlag)
Berättelsen om två unga män och deras kärlek slutar i Ådalen 1931, och skildrar ett stycke svensk historia från ett nytt och oväntat perspektiv. Det var länge sen jag läste Bengt Ohlsson. Jag är försiktigt nyfiken på den här.
• "Det som göms i snö", Carin Gerhardsen (Bookmark)
Första boken efter populära Hammarbyserien är en psykologisk thriller med gastkramande intrig och fullständigt oväntade vändningar enligt baksidestexten. Jag har inte läst något av författaren tidigare. Det skall bli kul!
• "En katts resedagbok", Hiro Arikawa (Nona)
En hyllning till livet och vänskapen, och till de små ting som ofta skänker oss störst glädje. Det är en gripande berättelse som fängslat läsare världen över. Jag hade totalt missat den här boken men den verkar ju jättefin.
• "Järtecken", Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag)
Det begås ett mord och den skyldiga döms. Eller? Men mest handlar det om Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt. Jag har läst den och tyckte verkligen om den!
• "Manhattan Beach", Jennifer Egan (Albert Bonniers förlag)
En roman om kärlek och gangsters – en levande historisk noir med oförglömliga karaktärer. Jag har läst och jag tyckte mycket om den. En episk roman och en klar favorit.
• "Mörkret", Ragnar Jónasson (Modernista)
Den första delen i serien om kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir. Jag har läst den och chockades av slutet! Isländska deckare har helt klart kvalitet.
• "Pachinko", Min Jin Lee (Polaris)
En berättelse om familj, identitet, kärlek, död och överlevnad som spänner över fyra generationer och flera årtionden. Och med ett oerhört vackert omslag.
• "Påfågelsommar", Hannah Richell (Forum)
En roman om familjehemligheter och förbjuden kärlek på den engelska landsbygden. Jag har gillat hanna Richells tidigare romaner så jag tror på den här. Den ligger överst på nattduksbordet.
• "Silvervägen", Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)
Det här var ingen överraskning! Och den behöver knappast någon presentation. Vi är många som föll för den här starka thrillern och jag blir inte förvånad om den vinner.
• "Stormvarning", Maria Adolfsson (Wahlström & Widstrand)
Den andra boken i deckarserien om det fiktiva Doggerland, en blandning mellan det skandinaviska och det brittiska. Borde jag läsa Felsteg först?
• "Till minne av en villkorslös kärlek", Jonas Gardell (Norstedts)
Den blev ju inte Augustnominerad så det här var inte mer än rätt. En otroligt gripande roman om en kvinna och mor, Jonas Gardells egen mamma. Jag grät floder!
• "Vaggvisa", Leila Slimani (Natur&Kultur)
Barnflickan Louise har kommit och i det vackra huset i Paris tionde arrondissement har ett mörker sipprat in. Väldigt obehaglig. Jag älskade den.
Anmäl textfel