Nina är utbildad sjukgymnast men jobbar som fotograf. Hon läser på fritiden, helst det som lockar fram stora känslor och gärna ur ett kvinnligt perspektiv, alltid med genusglasögonen på. I hennes liv har böcker en central roll.
Efter att ha fängslats av Mobergs Utvandrarsvit ville Nina Rutström inte lämna 1800-talet. Hon såg ingen annan utväg än att ge sig hän åt Per Anders Fogelströms Stadsserie. De två eposen över svensk historia kompletterar varandra bra då Stadsserien handlar om hur de gick för de som stannade kvar i Sverige. Fogelström är liksom Moberg en enastående författare och båda sereriena skildar självständiga, starka kvinnor.
Anja Wikström är skeptisk till att Juul fokuserar på mammans brister men själv läser jag Juul med stor behållning trots mina slipade genusglasögon, och ju mer jag läser ju tryggare och mindre ängslig förälder blir jag, skriver Nina Ruthström i sin replik. Han serverar inte några koncept utan uppmanar oss föräldrar att sluta göra oss till så förbannat och slappna av och lita på oss själva.
I år kommer Juul ut med en ny bok om just pappan: "Pappa: Nya utmaningar som man och partner". Då får vi på riktigt se vad han går för gällande jämställdheten. Det blir spännande! skriver hon.
Nu finns hela "Femtio nyanser"-trilogin på svenska. Böckerna har sålt fler exemplar än Harry Potter och givits ut i nästan 40 länder. Författaren har sagt att böckerna stärker kvinnor eftersom de skildrar en kvinna som upptäcker sin egen styrka och sexualitet – och att hon innerst inne är väldigt stark. Men att kalla trilogin feministisk "är fullständig bullshit", tycker Nina Ruithström. "EL James spär i stället på myten om mannen som kall, kåt och sexuellt aggressiv och kvinnan som ovetande och oskuldsfull. Jag tycker det är osmakligt att romantisera den våldsamma stalker-typen som i vår patriarkala värld inte alls är en fabel utan en otäck sanning," skriver hon.
Läs mer ...
Genusläsning av "Håkan Bråkan och den stora fasan"
Nina Ruthström läser den femtonde boken om Håkan Bråkan – och blir heligt förbannad. ”I hela den här historien behandlas killar och tjejer som två olika sorters varelser. Författarna spelar på och överdriver de stereotyper som vi moderna människor har förstått baksidan av och vill motverka. Jag blir vansinnig på författarna som skrivit och jag blir arg på förlaget som valt att ge ut den här boken” skriver hon.
Nina Ruthström mötte en flod av engagerade kommentarer, och fick repliker från både författarna själva och från läsambassadören Johan Unenge, när hon skrev sin debattartikel om senaste Håkan Bråkan boken här på LitteraturMagazinet. Nu skriver hon slutreplik:
"Jag är övertygad om att böcker, filmer, serier osv har stor inverkan när vi skapar oss vår världsbild. I den här boken att det är ok för pojkar att bete sig illa, föraktfult och elakt mot flickor och vi lever i ett samhälle där kvinnor inte räknas i samma utsträckning som män."
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
I kroppen min - Vägsjäl, Kristian Gidlund
Han yttrade ofta att hans död kommer snart och den kommer inte att vara vacker. Men vilken död är egentligen vacker?"
Gidlunds nya bok träffar rätt i magen – men är också bitvis tillrättalagd och klyschig.
Aldrig har jag läst något så vackert om något så fult. Fast jag är inte bara imponerad och rörd. Jag vill egentligen inte vara kritisk till en författare som nyligen dött – och som dessutom påpekar att han skrev för sin egen skull. Men jag kan inte låta bli.
"I kroppen min, vägsj&a...
Bit inte ihop! : sätt gränser på jobbet, Rebecka Bohlin
Med stor kunskap och noggrant arbete har författarna lyckats få på pränt vad alla kvinnor bör veta och ta hänsyn till för att rusta sig mot diskriminering"
Jag förnimmer en lugn behaglig känsla när Bumbum hänger med sin pappa"
"Bumbum klättrar högt", "Bumbum bygger en snögumma" och "Bumbum åker fort" är tre behändiga böcker där en till tre rader stor skrift på varje uppslag möter en bild. Bilderna är fotografier av mjukisdjur: lejonet Bumbum och hennes pappa som gör saker tillsammans.
Det glädjer mig att att huvudfiguren Bumbum är en tjej eftersom barnböcker oftare handlar om en kille. Rollinnehavarna i dessa tre böcker ä...
Hon beskriver män som objekt vilket säkert har ett gott syfte med tanke på den uppsjö som finns av kvinnlig objektifiering"
Det är alltid av godo med romanfigurer som trotsar normen. I den här finns det två.
På baksidan av den här boken beskrivs "Nattönskningen" som en kärleksroman. Men jag skulle säga att kärlek handlar den minst av allt om. Den skickliga musikjournalisten Ingunn är en ensam och rädd människa som saknar mod att älska. Hon håller sig flytande med impersonell sex, använder vitt vin och gin som stomme och lå...
Vemod. Beundran. Sorg och ilska. Jag känner mycket när jag tar del av Lena Nymans delvis destruktiva historia"
Den här biografin har journalisten Annika Persson gjort med hjälp av av 17 papperskassar brev, dagboksanteckningar, anteckningar och memoarutkast som Lena innan sin bortgång lämnade in till Musik- och teatermuseet.
Det är en kaxigt gul liten bok, enkel att komma in i – kanske så som somliga uppfattade Lena Nyman. Men innehållet är stort och fängslande, en blandning av fint och fult som väcker starka känslor. Det &a...
Att den inte når djupt in samt att vi får läsa om hur tjejerna dricker vin och bär pumps och Acnejeans gör att det osar chick lit"
Välkommen ut på andra sidan är en relationsroman om tre tjejer som snart bli trettio. De bor alla i en större stad, har bra jobb, ser bra ut, har vänner och hamnar i en kris.
Malin har förlorat sin mamma och har sorg. För att slippa tänka på det festar hon och låter ett one-night-stand avlösa det andra. En kväll får hon med sig Tom hem, som våldtar henne.
Lovisa lever sitt drömliv med Viktor. Han &aum...
Det händer inte mycket, och det som väl händer har jag läst förut. Det är närmast en 500 sidor lång inre monolog. Ändå är det en av de bästa böcker jag läst i år"
Bitvis kommer vi nära och Andreas lämnar ut sig men återigen känns det inte helt äkta och som att vi får ta del av del selektiva sanningen"
Andreas Lundstedt fick reda på att han var hiv-smittad i slutet på 90-talet. Efter det följde tio år med självförakt och destruktivt leverne. "Mitt positiva liv" är en självbiografi som bekräftar att nu är han ute på andra sidan, där hiv inte är något att skämmas för.
Jag var inte speciellt lockad av att läsa om Andreas, den überspralliga diskoartisten. Men efter att ha sett Jonas Gardelss ...
Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött, Alex Schulman
Gång på gång överraskar han då han vågar skriva tankar och åsikter om till exempel andra personer som han med all sannolikhet kommer att behöva träffa"
Tyvärr framkallas inga andra känslor hos mig. Jag blir varken glad, ledsen, arg eller lycklig"
Katerina Janouch roman "Modershjärtat" är den femte boken i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Jag har inte läst det tidigare böckerna i serien.
I den här boken har Cecilia har precis fått sitt femte barn och är föräldraledig. Plötsligt blir hennes mormor Sonja påkörd och skadas allvarligt. Det visar sig att händelsen inte var en olycka utan en av en rad händelser som ska drabba Cecilia och hennes familj. Fö...
Författaren använder sig av en metafor som jag faller för. Vi ska tänka oss att vi alla befinner oss i en båt på ett hav"
Jag känner mig klok och balanserad efter att ha läst Anna Kåvers bok om känslor, som heter "Himmel, helvete och allt däremellan". Anna Kåver är legitimerad psykolog.
För mig som är en "känslomänniska" det vills äga känner ofta och mycket, är det av stort värde att öka kunskapen inom området. Jag får ibland höra att jag är "för känslig" vilket är ett tråkigt och...