Anne-Charlotte Östman
Ny mysdeckare av Nesser
Dyker det upp en ny Håkan Nesser-deckare måste jag kasta mig över den. Den senaste boken har titeln “Det kom ett brev från München”, och den får sin förklaring först på slutet.
Det är en riktig mysdeckare som påminner om Agatha Christie. Det är den åttonde med kriminalkommissarie Gunnar Barbarotti. Närmaste medarbetare är Eva Backman som tillika är hans sambo.
Handlingen utspelar sig under coronaåret 2020. En känd konstnär, Ludvig Rute, bjuder trots alla restriktioner in sina syskon till julfirande på en avlägsen ort. De har inte setts på många år, och stämningen är spänd. Vad vill han dem? Ännu värre blir det när ett mord inträffar under julnatten. Är det en utomstående gärningsman? Eller har vi att göra med det slutna rummets gåta? Finns gärningsmannen i den församlade familjen?
Det är alltid trivsamt att läsa Nesser och de småroliga dialogerna mellan kollegerna. Fallet med till slut tre döda är dock svårlöst. Trots reservationer beslutar sig Barbarottis och Backmans chef Stig Stigman för att betrakta det som polisiärt uppklarat. Då kommer det ett brev...
Avdelning: Spänning Taggar: #coronatid
Anne-Charlotte Östman
Mord i Österbotten
Med “Den som offrar sig” inleder svenska Christina Gustavson och finlandssvenska Simon Ventus sitt samarbete. Hon är författare och rättspsykiater, han försäljningschef på Wasa Teater. Det är hans debut.
Jag tycker att de lyckas bra med sin första volym av den planerade serien “Brottsplats Österbotten”. En deckare har sina fördelar. Genren har vissa givna ingredienser.
Numera finns ofta en personlig koppling mellan utredaren och fallet. Tänk bara på “Happy Valley” på SVT! Marcus Tapper, som han heter här, upptäcker det emellertid ganska sent. Extrema politiska och religiösa idéer finns också ofta med. I “Den som offrar sig” blir en kvinna stenad till döds i österbottniska byn Solf. (Därifrån kom för övrigt min farfars far.) När fler mord inträffar skapas ett mönster som kan följas.
Boken är intressant och spännande som sig bör. Dramatiken stegras mot slutet, då en person som funnits i periferin kommer att styra förloppet.
Avdelning: Spänning Taggar: #deckarsamarbete #Österbotten
Anne-Charlotte Östman
Ny Karin Fossum på svenska
Karin Fossum är en av mina favoriter bland deckarförfattarna. För ett och ett halvt år sedan läste jag på norska "Där döden väntar" som nu kommit i svensk översättning. Författarens psykologiska skärpa fick mig än en gång att läsa boken med intresse.
En tjock utsatt pojke blir förödmjukad av ett möte. En teckning av en död flicka hittas hemma hos en annan ensamvarg. En flicka är ososanmäld hos polisen. Det är tre utgångspunkter för en berättelse som håller läsaren i ett järngrepp.
Så småningom ska två mord på ungdomar utredas. Hör de ihop? Under tiden som gått hade jag glömt bort vem mördaren var. Jag blir överraskad igen!
Avdelning: Spänning Taggar: #psykologi
Daniel Gunnarsson
Konferensen
Att skriva en spänningsroman av typen ”Konferensen” borde vara straffbart! Att få sig en underhållande läsupplevelse är väl okej, men att behöva läsa en bok som tvingar dig att ställa övriga livet på paus kan väl ändå inte vara tillåtet? För så är det, har du börjat läsa ”Konferensen” så lär det inte bli mycket annat gjort innan du läst den färdigt. Spänningen och drivet är som en drog, abstinensen som infinner sig efteråt borde man kunna kräva skadestånd för. Mats Strandberg, min advokat hör snart av sig och det rör sig om stora belopp! Skämt åsido, har du svårt för att sluta läsa och dessutom känner saknad när en bok tar slut så är härmed en varning utfärdad.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller
Daniel Gunnarsson
Paradis city
En ny bok av Jens Lapidus är för många säkert en höjdpunkt. Själv skall jag erkänna att jag bara har läst ”Snabba cash” och serieromanen Gängkrig 145 (med Peter Bergting), men dessa gillade jag. Blandningen av hårdkokt noir tillsammans med koncis prosa som har inslag av slang och jargong leder mina tankar osökt till en annan författare nämligen James Ellroy, för övrigt en författare jag uppskattar. Så hörde jag talas om ”Paradis city” och blev mycket intresserad av själva storyn. Denna roman ville jag läsa!
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller
Daniel Gunnarsson
Vargasommar
Så har ytterligare en deckarduo splittrats eller åtminstone gjort ett uppehåll. Denna gång är det Michael Hjort och Hans Rosenfeldt som går skilda vägar. Om det är för alltid vet jag inte men jag hoppas inte det. I vilket fall har team Sebastian Bergman och Riksmord i Stockholm bytts ut mot Gordon Backmans gäng av poliser i Haparanda och Hans Rosenfeldt står på egna ben med den första delen ”Vargasommar”.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman #Norrland
Daniel Gunnarsson
Sovsågott
För inte så länge sedan skrev jag här om ”Jamåhonleva” så nu är det väl på tiden att ta tag i Anders Roslunds senaste kriminalroman, ”Sovsågott”, vilken är den tredje han skriver på egen hand. Denna gång kommer inte bara Ewert och Piet bli tvingade att möta sina mest mörka sidor utan även Piets fru Zofia måste resa tillbaka i sitt liv och därmed fatta ett beslut av yttersta vikt för utredningen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Daniel Gunnarsson
Draksådd
För ett par år sedan fick jag nöjet att läsa Chris Bergs debutroman ”Gråzon” vilken du kan läsa mer om här. Nu har författaren precis släppt sin andra roman vilken även den har Richard Häll som huvudkaraktär. Då ”Gråzon” var en bok jag uppskattade mycket fick den högt betyg av mig 4 DG. Detta trots att boken innehöll en del korrekturfel vilket låg på den negativa sidan. Inte så allvarligt i sig, men när man läser en spänningsroman som man fullständigt slukar, vilket jag gjorde med ”Gråzon, så kan det bli att man rycker till varje gång det uppstår och det är synd. Nu har Chris Berg valt att ge ut sin andra roman ”Draksådd” på Nona förlag. Ett förlag som jag inte är bekant med men hoppas på att korrekturläsningen är bättre, samtidigt som storyn är lika vass som i debuten.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller
Daniel Gunnarsson
Narrspegel
Det var inte så längesedan jag här på bloggen skrev om Sten Walls allra första fall i boken ”Gråt i mörker”. Nu har det blivit dags för hans allra senaste, förhoppningsvis inte det sista, ”Narrspegel”. Detta fall kommer bekymra Sten Wall och leda in honom på villospår. Men ihärdig som han är närmar han sig sakta men säkert mysteriets kärna.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Mattias Lönnebo
När magin faller samman – Mindhunter
Mindhunter är en fascinerande, välspelad och välskriven TV-serie på Netflix, som baserar sig på verkliga personer och händelser. Första säsongen kom 2017.
Avdelning: Spänning Taggar: #Mindhunter #deckare #FBI #skrivande #TV #Netflix
Daniel Gunnarsson
Jamåhonleva
Något som jag alltid uppskattat med Roslund & Hellström och nu uppskattar hos Roslund är förmåga att väva in aktuell samtidsproblematik i berättelsen. ”Stofilen” Ewert Grens, som gör allt för att leva sitt liv i det förgångna, tvingas upp till ytan för att konfrontera verkligheten så som den ser ut just idag. Det gör berättelsen så mycket mer levande och realistisk samtidigt som kontrasten skapar engagemang hos läsaren. Nu har jag läst ”Jamåhonleva” som i och för sig har något år på nacken, hans senaste har jag för övrigt också läst men den återkommer jag till i en annan blogg, och jag kan redan nu avslöja att det även denna gång är en mycket läsvärd bok.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Daniel Gunnarsson
Gråt i mörker
Året är 1981. Jag är 16 år gammal och skall börja på gymnasiet. Då ger Rabén & Sjögren ut den allra första Sten Wall deckaren tillika Björn Hellbergs skönlitterära debut. Vid den tiden läste jag inte så mycket deckare, inte så många böcker överhuvud taget för den delen. Så kul då att Lind & Co har valt att i samarbete med författaren ge ut en nyutgåva av Sten Walls första fall ”Gråt i mörker”.
Avdelning: Spänning Taggar: #kriminalroman #recension #deckare
Daniel Gunnarsson
Den trettonde bomben
Då har man läst ut Mats Svenssons debut inom genren technothriller. Boken heter ”Den trettonde bomben” och är en förhållandevis kort men väldigt tät berättelse som utspelar sig här i Sverige. Med ett omfång på 252 sidor är det en av de kortaste böcker jag läst på länge. Är det ett problem? Normalt inte skulle jag vilja påstå, snarare det motsatta. I just detta fall är det dock faktiskt ett problem då jag vill ha mer, mycket mer.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #technothriller
Daniel Gunnarsson
Jägarinnan
Jag har ett stort intresse av att läsa böcker som utspelar sig i kontexten av 2:a världskriget. Det gäller både fiktion såväl som fakta. Nyligen läste jag en roman som på ett oerhört bra sätt kombinerade båda varianterna nämligen ”München” av Robert Harris men den återkommer jag till i ett annat blogginlägg. Nu skall jag nämligen skriva om ”Jägarinnan” av Kate Quinn. Hon har tidigare givits ut på svenska med boken ”Kodnamn Alice” (vilken sålts i över en miljon exemplar), även den på Harper Collins.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #2:a världskriget
Daniel Gunnarsson
Redovisningsavdelning Marviken
Så var det dags för Sveriges Tom Clancy, Lars Wilderäng, att släppa en ny spänningsroman. Jag kan avslöja att det blev två dagars intensiv och njutbar läsning av ”Redovisningsavdelning Marviken”. Författaren har en unik gåva att trollbinda mig med sina berättelser och därmed leverera en stark läsupplevelse. Återstår för mig att försöka förmedla till er vad det är som gör att jag fastnar för hans böcker.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #technothriller #SF
Daniel Gunnarsson
Institutet
Jag har läst i stort sett allt som kommit ut på svenska av Stephen King. Det har blivit ganska många tusen sidor av härlig läsning. Tyvärr kan det ibland vara lite variation i kvaliteten. Även bra böcker kan ha dåliga passager och främst är det tyvärr avslutningarna som jag stör mig på. De har nämligen en tendens att bli för bombastiska. Allt skall släppas fram i det frigörande slutet och de onaturliga inslagen blir bara för mycket. Jag har nu läst hans senaste översatta roman ”Institutet”, skall han lyckas bättre denna gång?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller
Mattias Lönnebo
Mellan raderna
Svekets spel är inte bara en thriller om jakten på en brutal seriemördare som lyckas infiltrera en traffickingring och på så sätt får tillgång till unga offer som ingen saknar. Jag hade djupare tankar än så när jag skrev den.
Avdelning: Spänning Taggar: #påsk #försoning
Daniel Gunnarsson
De försvarslösa
Jag har här på min blogg tidigare skrivit om boken ”Kolibri”, den första delen om polisen Anna Fekete, som utspelar sig i ett nordligt Finland. Jag minns att jag uppskattade den mycket och att den var ett positivt tillskott till scandinavian noir. Nu har jag läst den andra delen, ”De försvarslösa”, och vill delge er min läsupplevelse.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Daniel Gunnarsson
Fallet
För er som brukar läsa min blogg är inte Lars Wilderäng helt obekant. Jag tror att jag har skrivit om de flesta av hans utgivna titlar. Nu har Lars Wilderäng släppt en ny bok där han har lämnat technothrillern i militärmiljö för en mer traditionell thriller i skuggan av en finanskris. Alla frågar vi oss, blir det lika bra?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller #finanskris
Mattias Lönnebo
Svekets spel
När jag i våras fick reda på att Word Audio Publishing ville göra ljudbok av mitt manus så blev jag verkligen glad. Och idag har den sin premiär på streamingtjänsterna och som nedladdning, om man vill köpa den som en enskild ljudbok.
Avdelning: Spänning Taggar: #Ryssland #gatubarn #deckare #polis #svek
Mattias Lönnebo
Stranger Things 3
Netflix serie Stranger Things gjorde stor succe när den kom 4 juli 2016. Nostalgifaktorn, de goda skådespelarinsatserna, ett välskrivet manus och intressanta karaktärer gjorde sitt. Nu har jag sett säsong tre som nyligen släppts som enligt vissa uppgifter lär bli den sista. Men för säkerhets skull fanns det ändå en slags öppning för en fortsättning i slutminuten.
Avdelning: Spänning Taggar: #strangerthings3 #netflix #tv-serier
Daniel Gunnarsson
Kolibri
Jag skall villigt erkänna att det har blivit en och annan svensk kriminalroman läst av mig. Kanske för många rent av. Kan faktiskt känna mig lite trött på dessa serier ibland. Ändå åkte det fram en ny ”Scandi noir” nämligen ”Kolibri” av finska Kati Hiekkapelto. Den har förvisso några år på nacken, gavs ut på svenska 2017 av Modernista förlag men helt plötsligt en dag kändes det rätt att läsa den. Det är faktiskt den första finska deckaren jag läser och dessutom skriven av en kvinnlig författare vilket gjorde mig extra intresserad av boken. Skulle den kunna återuppväcka intresset för genren?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Daniel Gunnarsson
En högre rättvisa
I Sverige har vi en historia av framgångsrika författarsamarbeten, speciellt inom kriminallitteraturen. Vilka känner inte till samarbeten såsom Roslund & Hellström, Lars Kepler, Rolf & Cilla Börjlind och just i detta fall Hjorth & Rosenfeldt. Detta är dock inget nytt fenomen utan en av de mer kända deckarduos vi haft i Sverige, Sjöwall & Wahlöö, gav ut flera deckare tillsammans under tidsperioden 1965-75. Det blev en svit som kom att bestå av 10 böcker om Martin Beck och Gunvald Larsson. Nu åter till den senaste kriminalromanen, ”En högre rättvisa” av Hjorth & Rosenfeldt om kollegorna på Riksmord med Sebastian Bergman i spetsen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Daniel Gunnarsson
Floden
Jag läser förhållandevis mycket fantastik, skräck och SF. Därför har jag inga problem med overkliga inslag som utmanar verkligheten. Snarare kan det istället vara så att det i många fall krävs för att göra budskapet tydligare. Men man måste vara försiktig som författare, det är lätt hänt att det blir för mycket, då kan själva autenticiteten hotas. Markus Luttemans nya bok ”Floden” är den typ av bok där det overkliga och suggestiva balanserar på sin spets. Lyckas han då behålla trovärdigheten? Läs vidare så skall jag åtminstone tala om vad jag tycker.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension
Anne-Charlotte Östman
Vanligt motiv, ovanligt spännande
Bland återlämnade på mitt bibliotek hittade jag Jonas Moström, ”Skuggorna ruva”. Den kom ut förra året. Handlingen utspelar sig i ett litet samhälle i Norrlands inland.
Boken är på över fyrahundra sidor, men spänningen är tät hela tiden. Det är nästan bara dialog - mellan de undersökande poliserna och mellan dem och de förhörda - vilket ökar tempot.
Ämnet är inte ovanligt: En ung flicka försvinner. Är det frivilligt eller inte? Om inte, vem är skyldig? Och tiden går, är hon fortfarande vid liv?
Men detta är en riktigt bra deckare. Jag har läst en Moström tidigare, ”Evig eld”, som utspelar sig i Sundsvall, men ”Skuggorna ruva” befinner sig på en helt annan nivå. Så tag och läs!
Avdelning: Spänning Taggar: #Norrlands inland #ungdomar
Daniel Gunnarsson
Tre timmar
En uppskattad och prisbelönt författarduo har gått ur tiden. Roslund & Hellström har blivit Roslund. Om man läser Anders Roslund efterord så får man reda på att de gemensamt hade bestämt att upplösa det gemensamma författarskapet och det redan innan Börge blev sjuk och hans död tvingade dem isär. Likväl, Anders tillägnar denna bok, ”Tre timmar”, sin tidigare författarkollega och vän. Frågan jag ställer mig är om författarduon har varit så tight och samspelt att man inte kommer märka någon större skillnad med enbart en författare eller kommer det bli en annorlunda läsupplevelse nu, när Börge Hellström inte finns med.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Daniel Gunnarsson
Höstregn
Nu har den äntligen anlänt! Fortsättningen på Lars Wilderängs thriller ”Höstsol” där Sverige drogs in i en väpnad konflikt med stormakten Ryssland. Denna den andra och sista delen har författaren lämpligen valt att kalla ”Höstregn”. Kommer Sverige kunna klara sig ur den ohållbara situation man hamnat i med en stormakt som motståndare. Landets försvar går redan på knäna och försvarsförmåga är inte alls i paritet med motståndarens krigsvärde på långt när. Mörka moln hopar sig över himlen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #teknologisk thriller #krig
Daniel Gunnarsson
Museion
Museion betyder tempel för muserna och var en forskningsinstitution i antikens Alexandria. Jag kommer då osökt att tänka på biblioteket i Alexandria vilket var en del av Museion. Kopplingen till Hans Olssons senaste bok med just titeln ”Museion” blir då uppenbar! I boken kommer vi mötas av litteratur, information och kunskap. Jag, som arbetar som bibliotekarie, kommer stöta på en vokabulär som känns bekant då akronymer som SAB, ISBN samt katalogen Libris dyker upp i texten. Blir du avskräckt? Snälla bli inte det, för det är i begränsad skala och inte komplicerat. Istället skänker det autenticitet och förtroende för en smart och driven thriller i IT-miljö som jag finner mycket läsvärd.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller #AI
Mattias Lönnebo
Ett mysterium
Jag har läst Mystery av Peters Straub, och slås av vilket mysterium det är att denna fantastiska thriller inte har getts ut på svenska!
Avdelning: Spänning Taggar: #kriminalroman #Karibien
Anne-Charlotte Östman
Viskaren - en oansenlig kvinna som får nog
Jag lyssnar på Karin Fossums ”Viskaren”. Uppläsare är Torsten Wahlund. Han har en svår uppgift som han emellertid klarar galant. Den kvinnliga huvudpersonen i denna kriminalroman är Ragna Riegel som efter en misslyckad operation har förlorat sin röst. Hon kan bara viska.
Avdelning: Spänning Taggar: #psykologi
Daniel Gunnarsson
De underkända
Jag läser ganska ofta kriminalromaner. Jag gillar naturligtvis själva gåtan men också spänningen, drivet, att finna den skyldige och förstå motivet bakom brottet. Ibland blir det till och med ännu bättre och det är när författaren, i detta fall författarna, även lyckas förankra historien i ett samhällsproblem från vår samtid. Jag har precis läst just en sådan kriminalroman!
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Daniel Gunnarsson
Höstsol
Efter den hyllade dystopiska stjärnserien (Stjärnklart, Stjärnfall och Stjärndamm) återvänder Lars Wilderäng till ett Sverige i en mer nära framtid. I fokus står återigen ett säkerhetspolitiskt läge som är ostabilt mellan öst och väst och med Sverige någonstans mitt emellan. Faktum är, trots att jag gillade stjärnserien, att sedan jag läste ”Midvintermörker” och ”Midsommargryning” så har jag längtat efter att han skall återvända till krigsskådeplats Sverige. Lars är nämligen infernalisk bra på att måla upp ett realistisk och trovärdigt scenario för hur Sveriges väpnande styrkor dras in i en konflikt. Lyckas han återigen med detta konstycke i den nya boken ”Höstsol”?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #technothriller
Daniel Gunnarsson
Sista vakten
”Sista vakten” är den tredje delen i Stephen Kings hyllade serie om ”Mercedesmördaren” och den pensionerade polisen Bill Hodges. Den första delen ”Mr Mercedes”, vilken tilldelades Edgar Award för bästa spänningsroman 2015, kan du läsa om här och den andra delen ”Den som finner” läser du om här. Nu skall serien om Brady Hartsfield och hans nemesis Bill Hodges nå sitt slut i och med denna den tredje och avslutande delen om ”Mercedesmördaren”.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Daniel Gunnarsson
Stalpi
För några år sedan läste jag ”Stallo”, en bok som jag vid det tillfället inte blev överdrivet imponerad av då den för min smak var lite för överarbetad och tjock (ca 600 sidor). Nu kommer uppföljaren ”Stalpi” som vid en första anblick ser mer sammanhållen och koncentrerad ut då den omfattar ca 360 sidor samt med ett omslag av Miroslav Sokcic som är bland det vassaste jag sett!
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #fantastik
Daniel Gunnarsson
Törst
Jo Nesbö har drivit karaktären Harry Hole väldigt långt. Efter några andra romanprojekt återvänder han nu till sin gamla antihjälte med boken ”Törst”, vilken blir den elfte romanen om Harry Hole. Frågan jag ställer mig är om han de facto har drivit serien för långt?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Daniel Gunnarsson
Scott 20sexton
Ibland stöter man på en bok man inte alls kände till, dessutom av en författare man aldrig hade räknat med. Just detta är ett sådant fall! Jag svepte nämligen förbi en bok på nätet som jag först inte noterade mer än att jag passerade med blicken. Men det var något som fastnade sådär omedvetet, som gjorde att jag inte kunde släppa det. Efter ett tag gick jag tillbaka och upptäckte vad det var. Författarnamnet var identiskt med min gamla barndomskamrat!
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Daniel Gunnarsson
Döden som diktator
I över 30 år drev Tom Clancy technothrillern framåt. Hans förmåga att skapa ett framtidsscenario som sedan kom att visa sig ofattbart realistiskt är vida känt. De sista åren skrev han med olika medförfattare, först Grant Blackwood och sedan Mark Greaney. 2013 avled Tom Clancy och numera är det Mark Greaney själv som skriver vidare i Toms anda. Den första romanen där Mark står på egna ben är ”Döden som diktator”.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #technothriller
Daniel Gunnarsson
Den tunna blå linjen
Det är med stort nöje jag har följt Christoffer Carlssons serie om Leo Junker. Därför känns det nästan lite ledsamt att nu ha läst ut ”Den tunna blå linjen”, den fjärde och avslutande delen. Samtidigt kan det kännas lite befriande då det är ganska många kriminalförfattare som driver sina serier lite väl långt. För mig känns denna serie om Leo Junker fortfarande fräsch och intressant vilket är en styrka enligt min åsikt. Dessutom tror jag att Christoffer just nu sitter på sin kammare och skriver på något nytt spännande, åtminstone hoppas jag det.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Anne-Charlotte Östman
Ett säkert kort
Det är midsommar på Gotland. När det är exakt 100 sidor kvar får vi bekräftat vem mördaren är. Varför ska vi då fortsätta att läsa? Jo, för att en av huvudpersonerna i boken har inlett ett förhållande med honom utan att känna till hans hemska hemlighet.
Avdelning: Spänning Taggar: #läser just nu
Anmäl textfel